Cum plantezi un pomelo?

Cum plantezi un pomelo?
Stiai ca poti sa platezi un pomelo in gradina ta sau chiar in ghiveci? Iata cand si cum se planteaza pomelo!

Conditiile favorabile plantarii unui pomelo

Pomelo se poate cultiva in orice anotimp cu exceptia iernii, insa in general primavara. Este posibila si plantarea toamna, acest lucru ajutand la intarirea radacinilor. In acest caz, plantarea trebuie sa se faca intr-un loc insorit, la adapost de vant.

Pomelo iubeste solul usor si necalcaros, bine drenat, pentru a avea radacinile aerisite. Acest arbore mediteranean se teme de frig. Expusa la o temperatura mai mica de -5oC, planta moare. La noi in tara poate fi deci cultivat doar in ghiveci, pentru ca iarna sa poata fi mutat in casa.

Pomelo infloreste intre lunile noiembrie si martie, astfel incat la varsta adulta poate atinge 6 metri inaltime.

Plantare in ghiveci si in gradina

Plantat in ghiveci, pomelo decoreaza frumos un balcon sau o terasa. Aceasta metoda de cultura permite si protejarea plantei in perioada de frig. Plantarea este usoara, la indemana tuturor. Incepe prin pregatirea solului de cultura, amestecand o treime pamant galben cu doua treimi de lut si nisip. Pune planta in mijloc, taseaza si uda din abundenta.

Cultivarea in gradina este la fel de usoara. Sapa o groapa de aproximativ un metru in diametru, dupa ce ai pregatit amestecul de pamant si ingrasamant. Daca solul din gradina este calcaros, foloseste la plantare landa. Pentru un sol argilos, cel mai bine este sa adaugi nisip de rau. Plantarea se finalizeaza cu udare din abundenta.

Taierea unui pomelo

Ca majoritatea pomilor fructiferi, pomelo necesita o taiere regulata. Operatia permite o mai buna aerisire, favorizand astfel patrunderea razelor solare. Taierea pentru un pomelo se efectueaza atunci cand ramurile incep sa se deranjeze unele pe altele. Trebuie eliminate crengile incrucisate si cele prea fragile. Aceste operatii sunt indispensabile, nu numai pentru alura plantei, ci si pentru ca pomul sa se poata dezvolta frumos.

Autor: Nauge

Publica un articol pe Ele.ro!
 
 

Pomelo

Oare unde se gaseste de cumparat? Vreau sa incerc sa plantez intr-un ghiveci

 

Buna

Daca pun samanta de pomelo in ghiveci, se face?

 

Pentru Adriana

Da, daca pui samanta in ghiveci creste. Eu am pus anul trecut in iarna si am trei pomelo, iar zilele acestea unul dintre ei a inflorit, sunt curioasa ce o sa se intamp le cu floricica :).

pomelo

creac si eu un pom pomelo si vreu sa stiu de ce mi-au cazut frunzele din copac.

pomelo

de unde faci rost de planta ?

 

pomelo

am incercat din seminte,dar sunt mici si imature

 

as dorii sa stiu de se mii sau scuturat frunzele din pomelo

as dorii sa aflu