Skip to article

Dieta adolescentilor - consecinte negative

Dieta adolescentilor - consecinte negative
Pentru majoritatea adolescentilor, pestele si fructele nu se afla pe lista alimentelor preferate de acestia. Mai mult, multi dintre ei, aproximativ 20%, sufera de astm sau bronsita. Cercetatorii de la "Harvard School of Public Health" au descoperit ca exista o legatura intre aceste doua probleme.

Un studiu aplicat pe un numar de 2.100 de liceeni a aratat ca acei adolescenti care nu consuma fructe si carne de peste, au plamanii foarte slabiti. Acestia aveau in organism un deficit de vitamina E si proteine. Aceste deficite sunt asociate cu o slaba functionare a plamanilor si cu diverse forme astm sau bronsite cronice.

Fumatul ramane principala cauza a problemelor pulmonare. Combinatia dintre fumat si lipsa alimentatiei adecvate poate avea efecte catastrofale asupra plamanilor. Poluarea din aer accentueaza, si ea, aceste probleme.

Alimentatia tinerilor si astmul

Adolescentii care consuma alimente sarace in vitamina E sunt predispusi la probleme pulmonare grave, cum ar fi astmul, una din cele mai raspandite boli din randul tinerilor. Prezenta in salatele verzi, in uleiul vegetal, in alune, in cereale si in carne, vitamina E este esentiala pentru mentinerea functionarii normale a celuleleor din plamani si pentru protejarea acestora impotriva problemelor cauzate de poluare.

Dieta adolescentilor - consecinte negativeVitamina C este si ea necesara, pentru protejarea impotriva infectiilor, a plamanilor si a altor organe interne. Cantitati importante de vitamina C se gasesc in alimente precum: portocale, lamai, rosii, salate, cartofi si capsune.

Pestele s-a dovedit a fi cel mai putin popular aliment din dieta tinerilor inclusi in studiu. Acizii grasi - continuti de carnea de peste, sunt nutrienti foarte importanti pentru "perioada de crestere" prin care trec adolescentii. Este recomandat sa se consume peste de cel putin doua, trei ori pe saptamana. Acizii grasi, vitaminele si proteinele din carnea de peste mentin sanatoase atat inima cat si plamanii.

Aceste vitamine mai pot fi acumulate in organism si cu ajutorul suplimentelor alimentare, insa acest lucru ar putea sa nu fie suficient. Astfel de suplimente nu contin, de exemplu, acizi grasi sau nutrienti. De aceea, este recomandat sa consumi si suc de porocale, salata sau carne de peste, alaturi de astfel de suplimente.

Citeste despre

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!