Skip to article

Fibrele in alimentatie

Fibrele in alimentatie
Tipuri de fibre
Fibrele alimentare sunt de doua feluri si se deosebesc prin proprietati fizice si prin modul de actiune asupra organismului.
Fibrele insolubile sunt destul de dure, rigide si nu se dizolva in apa. Ele se gasesc in invelisul grauntelor de cereale (taratele). Acestea se imbiba cu o cantitate de apa ce depaseste de cateva ori propria greutate, dar nu se dizolva in ea.

Fibrele solubile sunt mai marunte si mai putin voluminoase decat cele insolubile. Acestea se dizolva in apa, formand o substanta gelatinoasa, care mai contine diverse substante indezirabile pentru organism, uneori toxice, ce sunt eliminate. Fibrele solubile se gasesc in fructe si in legume moi. Un exemplu de fibra este pectina din mere.


Fibrele in alimente
Produsele de origine animala, cum sunt carnea, branza si ouale, nu contin fibre, acestea intalnindu-se numai in produsele vegetariene, precum legumele, cerealele integrale, semintele, nucile si plantele cu boabe (fasole, mazare). Cantitatea de fibre care se gaseste in diverse cereale, legume si fructe difera. Spre exemplu, o jumatate de farfurie de morcov fiert contine de doua ori mai multe fibre decat aceeasi cantitate de spanac.

Indiferent de tipul de dieta adoptat, consumul unei varietati de fructe, legume si cereale asigura cu usurinta cantitatea zilnica necesara de fibre. Directoarea Departamentului de Educatie Nutritionala din SUA, Melanie Polk, arata cum poate fi inclusa o cantitate medie de 30 de grame de fibre, necesara organismului, in programul celor trei mese obisnuite ale zilei:

micul dejun poate consta intr-o cana de cereale (7 grame de fibre) si o banana (3 grame de fibre);
la pranz se pot consum 2 felii de paine integrala (4 grame de fibre) cu humus si, ca desert, o portocala (3 grame de fibre);
la cina, un cartof (3 grame de fibre), o jumatate de castron de cereale (4 grame) si 100 grame de capsuni (4 grame).

Cantitatea de fibra din anumite alimente variaza: de exemplu, o felie de paine contine aproape un gram de fibra, un morcov crud contine 2 grame, o banana - 3 grame, un mar sau 100 grame de mazare verde - 4 grame. Continutul de fibra din cereale variaza intre 0,5 si 12 grame la 100 de calorii.

Specialistii recomanda un consum zilnic de fibre, in functie de varsta, astfel:
copii intre 1-13 ani: 19-25 grame/zi
barbati intre 9-19 ani: 31 grame/zi
barbati intre 19-50 ani: 38 grame/zi
femei intre 9-19 ani: 26 grame/zi
femei intre 19-50 ani: 25 grame/zi


Beneficiile consumului de fibre/cereale
Aparatul digestiv functioneaza mai eficient, procesul de digestie fiind accelerat;

Scade riscul aparitiei bolilor cardio-vasculare, in special a bolilor coronariene la femei;

Fibrele sunt un element cheie in dieta pentru controlul/ pierderea greutatii, prin aportul caloric redus;

Scade nivelul colesterolului din sange;

Fibrele sunt importante in regimul alimentar al persoanelor cu diabet;

Senzatia de oboseala se reduce;

Cerealele, bogate in fibre, reduc incidenta afectiunilor digestive, cum e constipatia;

Consumul de cereale determina renuntarea naturala la alimentele cu grasimi din dieta;

Fibrele creeaza senzatia de satietate, eliminand gustarile nesanatoase din timpul zilei;

Fibrele joaca un rol important in sanatatea copiilor;

Cerealele servite la micul dejun furnizeaza energia necesara organismului pentru prima parte a zilei.

Prin urmare, fibrele din cereale sunt importante pentru sanatatea organismului si au un rol in buna functionare a aparatului digestiv, a celui vascular, dar si in controlul greutatii si in tratamentul diabetului.

Citeste despre

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!