Skip to article

Care sunt cele mai sanatoase metode de pastrare a alimentelor pe termen lung

Care sunt cele mai sanatoase metode de pastrare a alimentelor pe termen lung Shutterstock - Postris.com
Este mai ieftin sa planifici mesele si sa-ti aprovizionezi camara din timp decat sa cumperi alimente semipreparate si conserve de la supermarket. Daca folosesti aceste 3 metode de pastrare, vei face si alegeri sanatoase in acelasi timp.

Vara este un sezon in care te bucuri din plin de legume si fructe la preturi bune, in timp ce in sezonul rece este dificil sa gasesti alimente proaspete si ieftine. Cand pui la pastrare alimente acasa, ai un control mai bun asupra a ceea ce mananci si eviti semipreparatele cu adaosuri ascunse. Iata care sunt felurile in care poti pastra mancarea comod si sigur:

Congelarea este cea mai folosita metoda de pastrare a alimentelor. Ce trebuie neaparat sa stii

Congelarea este metoda care pastreaza cel mai bine vitaminele si elementele nutritive ale alimentelor, potrivit nutritionistilor. Dezvoltarea microbilor este oprita prin inghetare, iar alimentele isi pastreaza gustul si culoarea intacte.

Ce poti congela? Aproape orice: legume, fructe, verdeata, carne, peste, sucuri de fructe. In privinta legumelor, e recomandat sa le blansezi (sa le treci prin jet de apa calda), sa le scurgi si apoi sa le portionezi in pungi.

O lada frigorifica buna e cel mai inteligent mod sa congelezi alimentele. Lazile au diverse capacitati (in functie de nevoile tale) si, spre deosebire de congelatorul frigiderului, care se umple imediat, sunt foarte incapatoare. Si inca ceva: cand ai o lada, poti cumpara cantitati mai mari de alimente sau produse la reducere, pentru a menaja bugetul familiei.

Pur si simplu le portionezi si le ingheti si faci economii mai mari decat daca ai cumpara la suta de grame. Iar pentru o familie foarte ocupata, e mult mai usor sa gatesti mai multe feluri de mancare pentru o saptamana in avans, de exemplu, si apoi sa le poti decongela oricand vrei sa le consumi.

Conservarea

De ce sa le cumperi de la supermarket, cand poti sa le faci chiar tu in casa? Mamele si bunicile noastre folosesc de zeci de ani conservarea.Poti pastra la borcanlegume, fasole, mazare, peste marinat, sucuri, compoturi, sosuri, dulceturi si multe altele.
Conservarea la borcan e ideala pentru alimentele cu aciditate mare si continut ridicat de apa, asa cum e cazul fructelor si al legumelor.

Reteta de conservare poate varia, in functie de alimente, insa, dupa ce ai inchis borcanul, e absolut necesar sa il sterilizezi prin fierbere, pentru a distruge microorganismele. Durata de sterilizare depinde de gramajul borcanului si de continut. Pentru un borcan de 400 de grame, de exemplu, sterilizarea dureaza in jur de 10 - 15 minute.
Pentru alimentele cu grad scazut de aciditate, asa cum este cazul carnii, conservarea optima necesita sterilizare prin presare, la temperatura de 115 de grade Celsius.

Daca sterilizezi corect borcanele cu alimente, nu e nevoie sa adaugi niciun fel de conservanti. Acestea se vor pastra bine mult timp (luni si chiar ani) la loc uscat si racoros. Ai grija insa sa nu consumi niciodata o conserva al carei capac s-a umflat sau daca vezi ca a patruns aer si alimentele au mucegait la suprafata!

Uscarea

Uscarea este alta metoda de pastrare care nu implica procese complicate sau conservanti. Prin uscare,se elimina apa din alimente, fapt care impiedica dezvoltarea microorganismelor, ce nu pot supravietui in lipsa ei.

Ce poti sa usuci: fructe dulci si coapte (mere, struguri, caise, banane), rosii, mazare, ciuperci. Fructele uscate au un continut mare de zahar, asa ca sunt un bun inlocuitor al dulciurilor, insa trebuie consumate cu moderatie, pentru ca au multe calorii si cresc glicemia repede.

Mai poti usca si ierburi aromatice (cimbru, busuioc), care prin uscare vor fi de 3 sau chiar 4 ori mai puternice ca aroma, spun specialistii.

Tine insa cont ca, spre deosebire de congelare, prin uscare alimentele isi pierd o mai mare parte a nutrientilor.

Cum poti usca alimente? Fie la soare, (nerecomandat pentru ierburi, care isi pierd din culoare si calitate), fie agatand alimentele in locuri racoroase si bine ventilate sau, cel mai simplu, cu ajutorul unui aparat de deshidratare.

Un ciclu de uscare a legumelor sau fructelor la aparatul de deshidratare dureaza cateva ore (intre 1 si 6 ore). Dupa uscare, alimentele uscate trebuie ambalate si pastrate la loc uscat si racoros

Tu ce alte metode de pastrare a alimentelor pentru mai mult timp folosesti?


Articole recomandate

Dieta cu oua fierte. Dai jos 11 kilograme in doar 14 zile Dieta cu oua fierte. Dai jos 11 kilograme in doar 14 zile
Ouale sunt alimente extrem de sanatoase. Au un continut ridicat de proteine, dar si de vitamine, fier, acid folic si multe minerale. Avantajul lor este ca pot frani fara sa determine luarea in greutate. Un ou contine 60-70 calorii, avand aceleasi proprietati nutritive ca pestele, carnea, nucile si
In 4 zile topesti grasimea de pe abdomen. Amestecul care face furori printre doamne In 4 zile topesti grasimea de pe abdomen. Amestecul care face furori printre doamne
Colaceii! O, cat de inestetici sunt si cat de mult ne deranjeaza atunci cand isi fac aparitia in jurul taliei! Dincolo de faptul ca sunt destul de dizgratiosi, reprezinta si un pericol pentru sanatatea noastra. Apare atunci cand duci un stil de viata sedentar si nu ai o alimentatie sanatoasa,
A slabit 110 kilograme, iar acum e trasa prin inel. Iata-i micile secrete! A slabit 110 kilograme, iar acum e trasa prin inel. Iata-i micile secrete!
In urma cu patru ani, Diane Naylor, acum in varsta de 63 de ani si pensionara, s-a mutat in Oakhurst, California. Atunci si-a dat seama ca trebuie sa-si schimbe viata. Cantarea 180 de kilograme, scrie today.com, si nu putea iesi din casa. A reusit insa ceea ce putini pot. „Ma simteam
Dieta super rapida de toamna. Dai jos 5 kilograme intr-o saptamana Dieta super rapida de toamna. Dai jos 5 kilograme intr-o saptamana
Cum vine toamna si incepem sa purtam haine mai groase, cum trupul incepe sa capete proportii. Ne relaxam si ne uitam mai putin in oglinda, pana la un moment dat cand ne dam seama ca nu mai incapem in haine. Este momentul pentru o dieta rapida, care sa ne intoarca din nou la greutatea ideala. Vorbim
Dieta-fulger cu un singur ingredient: Scapi de 5 kilograme in 3 zile Dieta-fulger cu un singur ingredient: Scapi de 5 kilograme in 3 zile
Vrei sa scapi cat mai repede de kilogramele in plus? Un suc dintr-un singur ingrediente te va ajuta sa iti recapetie usor silueta. Acesta se prepara din patrunjel si ajuta la elminarea apei si a toxinei din organism. Este o sursă bogată de vitamine și minerale, ajută în
Recomandari
Citeste despre

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!