Luatul mirului sau baita de dupa botez

Dupa ce nasii au crestinat copilul si l-au inapoiat parintilor, acestia trebuie sa aiba mare grija sa nu pupe nimeni copilul pana a doua zi, pentru a "nu ii lua mirul".

Copilul nu se dezbraca de hainutele de la botez decat dupa asfintitul soarelui. A doua zi, acasa la copil se aduna lumea, femeile, pentru baita de dupa botez. Se zice ca este un obicei, ritual pagan, al ursitoarelor, la care nu au voie sa participe barbatii.

Se servesc bauturi dulci, roz sau rosii si prajiturele.
In cadita copilului se pun obligatoriu urmatoarele lucruri:

petale de la florile de botez, de la lumanare - pentru a ii fi pielea parfumata;
miere sau zahar - vorba dulce ca mierea;
o pana - sa treaca peste necazuri usor ca pana;
fasa de botez;
aur - verigheta, daca nasa este casatorita - sunt daruri aduse de magi;
argint - banuti;
orez, grau - pentru a fi bogat, rodnic;
ulei;
busuioc;
lapte;
coaja de mar rosu;
Luatul mirului sau baita de dupa botez

In tot acest timp lumanarea de la botez este aprinsa si femeile ii fac copilului urari sa fie sanatos, frumos, baftos, destept, bogat, si tot ce ii doreste cineva unui copil. Dupa baita, nasa va unge copilul cu ulei, pe la incheieturi, pe dupa urechi. Cineva spunea ca facem "salata de copil".

Dupa baita, copilul va fi imbracat de catre nasa in haine noi, cu papucei noi, boneta sau palariuta - toate noi. Este un obicei frumos, care nu face altceva decat sa prelungeasca petrecerea de botez si sa implineasca visele si dorintele parintelui.

Apa de la baita o iau barbatii si daca bebelusul e fetita se arunca la flori, daca e baiat se arunca la radacina unui pom mare. Este mare pacat sa calce picior de om apa in care s-a scaldat copilul. Lumanarea se stinge si se pastreaza dreapta, mare atentie sa nu se rupa.

Cand copilul va implini un an si se rupe turta, se taie motul, se va aprinde si se vor picura cativa stropi de ceara pe firele de par ce se vor taia in timpul ritualului.

Citeste si despre traditiile de la botez .

Publica un articol pe Ele.ro!
 
 

Luatul mirului sau baita de dupa botez

Dupa baita, copilul va fi imbracat de catre nasa in haine noi, cu papucei noi, boneta sau palariuta - toate noi.

 

Se mentin traditiile astea?

Ce bine ca mai aflam si noi lucrurile astea. De unele nu auzisem niciodata. Cum ar fi cea cu apa de la baita care se arunca la flori daca e fata, iar daca e baiat se arunca la radacina unui pom mare.
m-a distrat teribil expresia "salata de copil" :))
Apropos, stie cineva daca se mentin traditiile astea? Daca se intampla chiar asa cum scrie in articol?

 

obiceiurile trebuiesc pastrate!

Baita de dupa botez, este un obicei care se transmite din generatie in generatie. Este foarte bine si pentru copil dar mai ales pentru parinti sa fie facute urarile "ursitoare" Am vazut la cuplu Prigoana-Bahmuteanu, care botezau un simulacru de obiceiuri, stiau ei cate ceva, dar erau cam dupa ureche. Important este sa o faci!

 

Botezul copilului

Interesante articole, chiar nu stiam nimic despre obiceiurile botezului. Ar trebui sa cunoastem ritualurile si traditiile botezului. Acum ii am pe bunici, si de fiecare data ii intreb, dar la randul meu va trebui sa explic copiilor si nepotilor aceste traditii.

 

Copii pot fi botezati acasa?

Am cateva intrebari: Cum alegem preotul care va boteza copilul? Copii pot fi botezati acasa?