Skip to article

Alimente - medicamente - vitamine in alimentatia sugarului

Alimente - medicamente - vitamine in alimentatia sugarului
Fructele si zarvaturile contin cantitati importante de vitamina C, vitamine din complexul B, vitamina E, vitamina A sub forma de provitamina (caroten). Si bineinteles ele contin celuloza si proteine cu rol in reglarea digestiei. Continutul in celuloza poate deveni iritant pentru mucoasa digestiva a sugarului, de aceea la sugarii mici fructele si zarzavaturile se daula inceput sub forma de sucuri, apoi sub forma de supe de zarzavat, piureuri de fructe si zarzavaturi fin pasate.

Fructele si zarzavaturile trebuie bine alese in raport cu varsta, trebuie respectata o stricta ierarhizare pentru a fi bine suportate de sugar.

Cel mai bine suportate si primele care se dau in jurul varstei de 2-3 luni sunt sucul de morcovi, de portocale, de mandarine, de lamaie. In luna a 3-a si a 4-a se introduce pulpa de fructe, adica fructul ras si pasat. Se poate da simplu sau intr-un amestec cu un fainos indulcit(orez, pesmet, biscuit). Indulcirea se poate face cu sirop de zahar sau miere. Merele care se gasesc tot timpul anului, sunt bine suportate de sugar si cel mai des folosite.

Dupa sezon se mai pot da, din luna a 4-a - a 5-a piersici, suc si pulpa de rosii, visine.

Coacazele, afinele, agrisele, sub forma de suc se pot da din luna a 5-a, avand efect antidiareic.

Capsunile, zmeura, fragii se pot da din luna a 6-a, dar cu atentie, deoarece dau frecvent manifestari alergice.

Bananele se pot da din luna a 4-a (pulpa diluata in ceai), grapefruit-urile din luna a 3-a - 4-a sub forma de suc diluat cu ceai.

Prunele, caisele, strugurii se pot da dupa luna a 8-a, iar gutuile dupa luna a 9-a - a 10-a, sub forma de compot sau coapte si pasate, avand efect antidiareic.

Dintre zarzavaturi, morcovul este cel mai bine suportat. Se poate de sub forma de suc din luna a 2-a, sau sub forma de supa de morcovi, adevarat aliment-medicament in tratamentul bolilor diareice.

Radacinoasele ca patrunjelul, pastarnacul, telina se pun de la inceput in supa de zarzavat, dar incep sa se paseze in piure dupa luna a 4-a - a 5-a.

Rosiile se introduc sub forma de suc proaspat din luna a 4-a.

Cartofii, dovleceii se dau sub forma de supe, paste sau piureuri dupa luna a 5-a.

Spanacul, urzicile si loboda se pot da dupa luna a 6-a sub forma de supe sau piureuri, iar conopida sub forma de supa pasata dupa luna a 7-a.

Mazarea si fasolea verde, preparate ca supe sau piureuri se dau dupa 10 luni.

Nu se dau sugarului varza, fasole uscata, linte.

Nu toate fructele si zarzavaturile sunt suportate la fel de sugar, de aceea in introducerea alimentelor noi, trebuie sa se respecte urmatoarele reguli:

Alimentele trebuie introduse in raport de varsta si starea generala a sugarului;

Se incepe cu cantitati mici pentru a tatona toleranta sugarului si se creste progresiv;

Se respecta modul de pregatire a alimentelor, cu indicatia varstei si conditiilor in care se pot folosi.

Citeste despre

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!