HOT TOPICS

Ihtioza, un chin pentru copil

Ihtioza sau Sindromul Netherton reprezinta o afectiune ereditara destul de rar intalnita.

O dermatoza cu caracter familial, care incepe in copilarie si persista toata viata.

Afectiunea este caracterizata printr-un aspect aspru, solzos al pielii, cauzat de acoperirea permanenta a pielii cu scuame uscate ce amintesc de solzii pestilor.

Aceasta acoperire este generalizata si dispusa simetric pe toata suprafata corpului, pielea aparand uscata, rosie si solzoasa, din cauza diminuarii secretiei glandelor sebacee si sudoripare.

Considerata ca o malformatie a pielii, Sindromul Netherton este o afectiune dobindita pe cale autozomal recesiva, multi dintre pacientii cu ihtioza fiind primii din familiile lor care au aceasta afectiune.

In aceste cazuri nu se poate depista cu exactitate felul in care boala a fost mostenita, mai ales ca aspectul clinic al afectiunii nu este intotdeauna edificator privitor la cauza care a declansat-o.

Diagnosticarea bolii se face de cele mai multe ori in timpul copilariei, insa fiind o afectiune dobandita recesiv, doar unii indivizi dintr-o familie o pot avea, in timp ce altii nu.

De asemenea, exista numeroase controverse legate de dobandirea genetica a bolii, caci exista indivizi care dobandesc boala mai tarziu, inlaturand ipoteza geneticii.

Boala cu incidenta foarte scazuta in randul populatiei, de 1 caz la 1 milion de persoane sanatoase, ihtioza exista sub mai multe forme, toate manifestate prin simptome evidente.

Astfel, exista ihtioza furfuracee, ihtioza neagra si ihtioza neteda.

Ihtioza, un chin pentru copil


Simptomatologia in ihtioza

Toate formele de ihtioza au ca manifestari pielea uscata, solzoaza si aspra.

Elementele cheie de diagnostic care diferentiaza formele bolii sunt modificarile aparute la nivelul pielii.

Majoritatea formelor de ihtioza au manifestari clinice la nivelul pielii.

Rareori pot apare modificari asociate la nivelul organelor sistemice, considerate a fi cauzate de aceleasi anomalii genetice, responsabile de aparitia ihtiozei.

La un copil, ihtioza poate aparea de la nastere sau in timpul copilariei, cu forme ce se pot schimba in timp, chiar dupa numeroase teste diagnostice.

Testele folosite pentru diagnosticarea Sindromului Netherton includ biopsii din piele si analize de sange, insa rezultatele nu sunt valabile pentru toate formele de ihtioza.

Exista cateva optiuni care pot fi luate in considerare atunci cand se vrea ameliorarea simptomatologiei ihtiozei, la nivel de ingrijire a tegumentelor:

Produsele ce contin uree, acid lactic sau alti alfa-hidroxi acizi pot reprezenta o forma de ajutor pentru unele persoane afectate.

Aceste produse se intind pe tegumentele afectate, calmand senzatia de uscaciune.

Alti pacienti folosesc insa lanolina pura care poate fi mai usor intinsa pe piele in cazul in care este amestecata cu apa.
Piatra ponce se poate folosi, insa cu moderatie, pentru indepartarea crustelor de pe suprafata pielii, iar rezultatul va fi mai vizibil daca se foloseste pe pielea umeda.
Adaugarea catorva grame de glicerina pura in crema de maini si in lotiunea de corp pe care o folositi in ingrijirea copilului va ajuta pielea va ramane moale mai mult timp.
Pentru indepartarea scuamelor de pe pielea capului copilului se aplica crema lui preferata si se aplica o casca de dus de seara pana dimineata.

Apoi urmeaza samponarea parului, masajul si perierea lui.
Mirosul pielii bolnave de ihtioza poate fi o problema pentru copii si parinti deopotriva.

Baile regulate sunt de mare ajutor, cat si clatirea corpului cu apa in care au fost adaugate doua lingurite de otet la 3,5 de litri de apa.

Acest miros este determinat de bacteriile prinse intre scuamele de piele uscata, care gasesc acolo un mediu propice de dezvoltare.
Sursa: Ele.ro
Articol citit de 10302 ori