Despre Marioara Murarescu

Date personale

Functia detinuta: Realizator tv - Tezaur Folcloric

Data si locul nasterii: 01.10.1947, Campulung Muscel

Stare civila: casatorita

Copii: un baiat, Petre Horia

Nationalitate: romana

Cele mai importante evenimente: Marioara Murarescu este o cunoscuta realizatoare de programe folclorice, fiind cunoscuta ca realizatoare a emisiunii TV Tezaur folcloric.

Cariera

Studii:  La 7 ani a inceput sa studieze vioara la scoala de muzica din Lugoj. La 13 ani a plecat la Timisoara, la Liceul de Arta "Ion Vidu” in clasa a saptea. A urmat Conservatorul din Bucuresti insa a trebuit să renunte la planul de a deveni soprana, după o operatie de amigdalită care i-a schimbat vocea. In anul IV de facultate profesorii Emilia Comisel si Gheorghe Oprea i-au îndreptat pasii spre muzica populara.

Functii detinute: Realizatoare a emisiunii TV Tezaur folcloric

Evolutie: Marioara Murarescu a facut 10 ani de ucenicie in redactia de folclor a postului national de Radio. In 1982 a reusit sa impuna pe postul national de televiziune emisiunea Tezaur folcloric.

Reusite notabile: Marioara Murarescu isi amintea, într-un interviu din 2006 pentru revista VIP, despre primul concert Tezaur folcloric, de la Sala Radio, din 1 martie 1988: `Sala a fost arhiplina, incat Tudor Vornicu mi-a spus că trebuie să repetăm concertul a doua zi pentru tot puhoiul de lume rămas afară. Era o atmosfera extraordinara!` Timp de 28 de ani Marioara Murarescu a realizat emisiunea Tezaur folcloric, emisiune ce aduna obiceiuri folclorice, cantece si traditii din toate zonele tarii.

Distinctii: In 2009 Marioara Murarescu a fost decorata cu Steaua Romaniei.

Viata personala

Viata personala: Marioara Murarescu provine dintr-o familie de preoti. Tatal sau era protopop de Muscel, iar mama, ca orice preoteasa din acele vremuri, era legata de lumea si traditia satului.

Marioara Murarescu a fost diagnosticata in 2008 cu cancer de san, suferind doua interventii chirugicale si mai multe sedinte de chemoterapie. Insa boala a recidivat dupa o vreme la tiroida, ceea ce a facut necesara o alta interventie chirurgicala.

In noiembrie 2012, Marioara Murarescu declara ca nu mai are putere sa se lupte cu boala, fiind hotarata sa se bucure de familia ei.

 In iunie 2013 Marioara Murarescu era internata de urgenta, in stare grava, intr-un spital din Cluj Napoca.