iti recomanda x
Victor Slav ar putea prezenta unul dintre cele mai importante show-uri de la Antena 1. Vezi despre ce este vorba! Victor Slav ar putea prezenta unul dintre cele mai importante show-uri de la Antena 1. Vezi despre ce este vorba!
Detalii surprinzatoare despre divortul dintre Antonia si Vincenzo. Artista, dispusa sa renunte la Maya ca sa se marite cat mai repede cu Velea! Detalii surprinzatoare despre divortul dintre Antonia si Vincenzo. Artista, dispusa sa renunte la Maya ca sa se marite cat mai repede cu Velea!
Simona Patruleasa, dezamagita de Andreea Marin. Cum au ajuns cele doua prietene sa nu isi mai vorbeasca! Simona Patruleasa, dezamagita de Andreea Marin. Cum au ajuns cele doua prietene sa nu isi mai vorbeasca!

Carnea rosie - buna sau rea pentru sanatate?

Carnea rosie - buna sau rea pentru sanatate?
Pentru unii, carnea rosie, fie ea de porc sau de vita, este secretul sanatatii. Altii o considera o sursa de pericole: cancer, colesterol, diabet, obezitate. Ce spune stiinta?

Carnea rosie este cancerigena?

Un studiu international afirma ca persoanele care consuma regulat mai mult de 160 g carne rosie au cu 33% mai multe riscuri sa se imbolnaveasca de cancer colorectal decat cineva care consuma mai putin de 20 g.

Cauza? Fierul si conservantii! Acestia din urma favorizeaza aparitia nitritilor, cancerigeni pentru sistemul digestiv. Fierul heminic este la originea unor reactii chimice in urma carora rezulta si radicali liberi. De aceea, autoritatile sanitare nu recomanda mai mult de 300-500 g carne rosie (porc, vita, miel) pe saptamana.

Fierul din carnea rosie: cantitate si calitate

Daca secretul lui Popeye ar fi de fapt carnea rosie? Carnea de vita, in special, este mai bogata in fier decat spanacul. Insa ca si in cazul proteinelor, calitatea conteaza, nu cantitatea!

Fierul heminic, de origine animala, este mai bine asimilat decat cel de origine vegetala, de ordinul a 25% contra a doar 5%. Carenta de fier nu e deloc o banalitate, caci ea duce la scaderea capacitatilor fizice si intelectuale, dar si la cresterea vulnerabilitatii la infectii.

Carnea rosie este la originea bolilor cardiovasculare?

In mai multe studii s-a demonstrat ca exista o legatura intre consumul de carne rosie si pe de o parte, hipercolesterolemie, iar pe de alta diabet zaharat. De aici si pana la legatura cu bolile de inima nu e decat un pas. Insa nu doar carnea rosie ne transforma in bolnavi, ci stilul de viata nesanatos, care pe langa grasimile din alimentatie mai inseamna si stres si lipsa activitatii fizice.

Carnea rosie e bogata in zinc

Zincul este unul din mineralele esentiale pentru buna functionare a organismului. Crestere, dezvoltarea gustului, procesele antioxidante, consolidarea proteinelor: zincul joaca un rol indispensabil pentru toate acestea. Cu 8.6 mg de zinc la 100 g carne, vita este una din sursele naturale cele mai bogate in zinc.

Ce cantitate de carne rosie se recomanda saptamanal?

Ideal e sa consumi carne rosie de 2 ori pe saptamana, in portii de 100-150 g. Si modul de preparare este important: eita sosurile grase si carnea foarte "facuta" pe gratar sau la grill. Carnea rosie e buna cand este fiarta sau gatita la cuptor cu un pic de ulei de masline.

Carnea rosie - plina de vitamina B

Aproape toata familia vitaminelor B se gaseste in cantitati mari in carnea rosie.

Carnea rosie si silueta

Desi exista dieta Dukan care se bazeaza pe consumul zilnic de proteine dupa pofta inimii ce duce, teoretic, la scaderea in greutate, un nou studiu a demonstrat ca un consum zilnic de 250 g carne duce la ingrasarea cu 2 kg intr-o perioada de 5 ani. Evident, acest efect depinde de stilul de viata si de tipul de carne consumat.

Carnea rosie - sursa buna de proteine

Proteinele sunt indispensabile pentru sistemul imunitar, in constructia oaselor si a tesuturilor musculare. Carnea rosie contine proteine din plin: 20-50 g proteine la portia de 100 g. In plus, aceste proteine sunt de o calitate foarte buna. Ele contin aminoacizi esentiali, pe care corpul nu ii sintetizeaza natural.

Carnea rosie - trebuie sa-ti fie frica de contaminarea cu paraziti?

Exista riscul contaminarii cu viermi (tenie, limbric) in cazul carnii consumate crude sau insuficient preparate termic. Riscurile sunt insa foarte mici cand carnea este facuta bine. Riscurile sunt mai mari in special in cazul carnii de vita si a pestelui, care sunt consumate traditional mai crude.


Autor: Nuage
Articol citit de 2397 ori