HOT TOPICS

Ce este limfomul non-Hodgkin?

Ce este limfomul non-Hodgkin?
Limfomul non-Hodgkin (LNH) este o forma de cancer care se dezvolta in tesutul limfatic. Acesta este situat in diverse parti ale organismul: ganglionii limfatici, splina, timus, vegetatiile adenoide, amigdale si maduva osoasa.

Aproape 1,5 milioane persoane din intreaga lume traiesc in prezent cu limfom non-Hodgkin, insa in fiecare an aproximativ 300.000 persoane mor din cauza acestei boli.

Este bine sa stii ca aceasta afectiune este pe locul al doilea din punctul de vedere al cresterii numarului de cazuri in SUA si pe locul trei in restul lumii iar in medie incidenta bolii se ridica la aproximativ 7% pe an.

Persoanele cel mai frecvent afectate sunt adulti, cu varste cuprinse intre 45 si 60 ani 2.
Sistemul limfatic, parte importanta a sistemului imun, joaca un rol esential in apararea organismului contra infectiilor.

Limfomul non-Hodgkin isi are originea in tesutul limfatic, dar se poate raspandi si in alte organe.
Exista doua tipuri de limfom non-Hodgkin:

• Limfom non-Hodgkin agresiv este caracterizat prin rapiditatea cu care se divid celulele neoplazice
din ganglionii limfatici, necesitand tratament imediat.

In lipsa unui tratament adecvat, speranta de viata medie este de la sase luni la 2 ani. Insa, diagnosticati si tratati in stadiile incipiente ale bolii au o sansa mai mare de remisiune completa cu durata de cativa ani si o probabilitate mai mica de recurenta a bolii.

• Limfomul non-Hodgkin indolent este caracterizat de multiplicarea si raspandirea mai lenta in
organism a celulelor neoplazice, ceea ce face diagnosticarea mai dificila. Pacientii pot trai in medie 10 ani cu aceasta boala; un pacient cu limfom non-Hodgkin indolent poate primi tratament de cinci-sase ori pe parcursul vietii, pentru a incetini progresia bolii. Din pacate, tratamentele standard nu pot vindeca aceasta forma de limfom.

Terapia standard
Tratamentul limfomului non-Hodgkin depinde de tipul de tumora si de stadiul bolii. Tratamentele actuale includ urmarirea atenta a pacientului pana cand acesta manifesta simptome, apoi chimioterapia, terapia cu anticorpi monoclonali, radioterapia, tratamentele biologice si transplantul de maduva osoasa.

La pacientii cu limfom non-Hodgkin agresiv, chimioterapia standard este eficienta la 3 pana la 4 persoane din 10.

Ai fost diagnosticat cu limfom?
Ai fost recent diagnosticat cu limfom si ai vrea sa aflii mai multe informatii despre aceasta boala?

Acceseaza site-ul
Ce este Ziua Mondiala a Limfomului?

Ziua Mondiala a Limfomului este marcata in fiecare an pe 15 septembrie. Lansata in 2004 si stabilita ca data fixa in calendarul sanatatii, Ziua Mondiala a Limfomului indeamna medici, asistente, asociatii de pacienti, pacienti si familiile lor sa se alature intr-o campanie unita de informare a publicului despre limfom, despre semnele si simptomele sale si despre cum aceasta boala afecteaza viata a mii de oameni la nivel mondial.

Despre Asociatia Bolnavilor cu Limfom

Asociatia Bolnavilor cu Limfom a fost infiintata in anul 2008 cu sprijinul Societatii Romane de Hematologie si al unor pacienti care au suferit de limfom. Asociatia isi propune sa vina in sprijinul pacientilor care sufera de limfom si leucemie prin cresterea nivelului de cunostinte despre aceasta boala pentru a recunosate semnele si simptomele, ceea ce ar duce la o depistare timpurie a bolii si la posibilitatea inceperii tratamentului la timp. Este foarte important ca publicul general sa cunoasca simptomele limfomului si cum afecteaza el viata a mii de oameni in lume.

Pacientul cu limfom sau leucemie are nevoie de sprijin atat din partea personalului medical cat si a familiei, prietenilor sau a altor pacienti care au trait aceeasi experienta. Prin intermediul acestei Asociatii pacientii au posibilitatea sa intre in legatura unii cu altii, sa-si impartaseasca experientele care sa ii ajute sa traiasca o viata cat se poate de normala si nu in ultimul rand sa cunoasca drepturile pacientului. In fiecarea an Asociatia organizeaza intalniri ale pacientilor cu limfom pentru a sarbatori "Ziua Internationala a Limfomului" care se organizeaza intotdeauna pe data de 15 septembrie
Sursa: Ele.ro
Articol citit de 12782 ori

 

... dureros, dar f.important sa fim informati...

E bine de stiut ca exista un site "www.viataculimfom.ro "
E un pas inainte, dar cred ca f. util ar fi un forum...
Cand am avut nevoie de informatii, ca persoana de sprijin, le gaseam cu greu...

 

Limfom non-Hodgkin

Limfomul non-Hodgkin (LNH) este o forma de cancer care se dezvolta in tesutul limfatic. Acesta este situat in diverse parti ale organismul: ganglionii limfatici, splina, timus, vegetatiile adenoide, amigdale si maduva osoasa. Limfomul non-Hodgkin isi are originea in tesutul limfatic, dar se poate raspandi si in alte organe. Exista doua tipuri de limfom non-Hodgkin: • Limfom non-Hodgkin agresiv este caracterizat prin rapiditatea cu care se divid celulele neoplazice din ganglionii limfatici, necesitand tratament imediat. • Limfomul non-Hodgkin indolent este caracterizat de multiplicarea si raspandirea mai lenta in organism a celulelor neoplazice, ceea ce face diagnosticarea mai dificila. ceroas In limfomul non-Hodgkin, celulele albe din sange afectate, se inmultesc necontrolat, se acumuleaza in structurile sistemului limfatic si formeaza tumori, cunoscute sub numele de limfoame. Aceste tumori pot aparea aproape oriunde, deoarece sistemul limfatic traverseaza intreg organismul. Cel mai frecvent apar in ganglioni, ficat sau in splina. Cauze: mecanismul transformării maligne a acestor celule din sange, fie ele tinere sau mature este legat de incapacitatea lor de a muri. Fiecare celulă din organism are un program genetic care ii determină durata de viată. Toate elementele se degradează in timpul functionării celulei: in timpul diviziunilor, al vietii ei. La un moment dat, acea celulă trebuie să moară, pentru că nu mai este functională, este bătrană si defectă. Totusi există celule care au programul de apoptoză, de moarte celulară, blocat. Acest blocaj este cauzat de modificări genetice, unele nefiind complet cunoscute. Aceste mutatii pot fi determinate si de actiunea substantelor toxice: solventi organici (benzen. Toluen), ingrăsăminte chimice- in principal azotatul de amoniu. Protocol tratament: -produse care induc apoptoza (moartea) celulelor canceroase:ciupercile Shitake,Maitake,Ganoderma,Agaricus,Coryolus,Cordyceps etc. -produse care oxigeneaza celula:celulele canceroase nu traiesc in mediul oxigenat optim.Ex. de produse:Germaniu organic,Oxygenul Aerobic,Exigenare Celulara.De asemenea este foarte importanta respiratia profunda in aer curata (de munte daca e posibil). -produse care contin un raport optim de acizi grasi omega 3 omega 6 cu efect antiinflamator (uleiul de canepa,rapita). -produse cu efect antooxidant puternic.Antioxidantii lupta cu celulele cancerigene(Seleniu,vitamina C,Vitamina A,Vitamina E,Resveratrolul,Superoxid Dismutaza) -produse care sa actioneze pe sistemul limfatic:castanul,gotu kola ghimpele etc Adrian Udrea,fitoterapeut,nutritionist Pentru tratamente personalizate:plantevindecatoare@gmail.com tratamentnatural.com