Skip to article

Intoxicatiile cu ciuperci

Intoxicatiile cu ciuperci
Pentru ca suntem in perioada postului si pentru ca in aceasta perioada consumul de ciuperci este crescut este bine sa inceram sa eliminam neplacerile care pot sa apara.

Ciupercile contin pana la 30 % proteine, motiv pentru care sunt numite si carne vegetala.

Ele sunt recomandate in perioadele de post caci sunt nutritive si remineralizante ( contin calciu, magneziu, fier, mangan,siliciu, cupru, zinc ).

Consuml de ciuperci inlatura obosala si combate astenia, avand efecte benefice in multe boli cum ar fi diabetul si chiar cancerul.

Cu toate ca au multe proprietati benefice exista riscul sa facem greseli atat in alegerea lor cat si in pastrarea si prepararea lor si astfel ele sa devina daunatoare sanatatii si chiar toxice provocand uneori intoxicatii grave.
Desigur cele mai grave intoxicatii sunt cele cu ciuperci otravitoare dar sunt si intoxicatiii cu ciuperci comestibile care au crescut pe un sol in care se gasesc substante toxice.
Gravitatea intoxicatiei depinde de specia de ciuperci, de cantitatea consumata si chiar de varsta, copii fiind mult mai sensibili.
Intoxicatia poate fi usoara dar poate fi si mortala motiv pentru care masurile trebuiesc luate urgent.

Un mod simplu de a identifica ciupercile otravitoare este urmatorul:

SE INTRODUCE O LINGURA DE ARGINT (SAU UN BAN DE ARGINT)IN INFUZIA DE CIUPERCI SI DACA ACEASTA SE INCHIDE LA CULOARE SAU SE INEGRESTE INSEAMNA CA CIUPERCILE SUNT OTRAVITOARE.
Inchiderea la culoare a cepei sau a usturoiului introduse in apa in care au fiert ciupercile se face si in cazul ciupercilor comestibile si in cazul celor otravitoare (ea datorandu-se prezentei unei enzime ), acesta nereprezentand un criteriu de identificare al ciupercilor otravitoare.

Simptomele intoxicatiilor cu ciuperci

Perioada de timp care se scurge de la consumul ciupercilor si pana la aparitia simptomelor depinde de specia de ciuperci toxice ( intre 2-15 ore ).
Dupa o perioada latenta evolutia este de obicei rapida.
Pot apare stari de greata, voma, cresterea ritmului respiratiei, transpiratie, salivatie abundenta, ameteli, slabiciune, dereglari de vedere, ingustarea pupilelor, dureri abdominale, diaree puternica uneori cu sange si mucozitati.
Desigur existenta acestor simptome si gravitatea lor depind de specia de ciuperci si de fiecare organism in parte. La copii simptomele sunt mai puternice, adeseori instalandu-se coma hepatica de multe ori cu sfarsit letal.

Acordarea ajutorului

Daca se constata aparitia de simptome descrise mai sus se cheama salvarea deoarece este nevoie de internare urgenta.
Pana la sosirea medicului se incepe spalarea stomacului provocandu-se varsaturi prin gadilarea omusorului. Persoana trebuie sa bea 2-3 litri de apa pe care o va vomita. Procedura se repeta pana ce iese din stomac apa curata.

Dupa aceasta se poate face o clisma sau se poate da un purgativ salin (sare amara sau sulfat de sodiu ).
Se vor da apoi 4-5 tablete de carbune medicinal si un ceai rece ( preferabil din trifoi rosu sau coada calului )
Deplasarea la spital se face numai dupa ce stomacul a fost curatat si toxinele eliminate caci altfel ele sunt absorbite usor in sange.
Intoxicatul va fi transportat la spital impreuna cu toti cei care au mancat ciuperci chiar daca nu au simptome de intoxicatie.

Recomandari privitoare la consumul de ciuperci:

- Ciupercile se consuma tinere si in stare foarte proaspata .
- Nu consumati ciuperci crude.
- Nu consumati ciuperci care au baza piciorului in forma de bulb.
- Ciupercile culese pe timp ploios se strica repede.
- Ciupercile culese din locurile unde s-au administrat pesticide si ierbicide sunt toxice.
- Se arunca toate ciupercile batrane, degradate si viermanoase. In ciupercile batrane se acumuleaza urina si dejectiile larvelor de insecte.
- Ciupercile se tin in frigider .
- Ele se curata (taind partea inferioara murdara a piciorului), se spala de 2-3 ori si se tin in apa sarata 30 minute pentru inlaturarea viermilor. Trebuie remarcat faptul ca larvele si insectele consuma atat ciuperci comestibile cat si ciuperci otravitoare.
- Se va evita conservarea indelungata a ciupercilor.
- Nici pastrarea indelungata a mancarurilor cu ciuperci nu este benefica.
- Deasemeni pastrarea ciupercilor marinate si sarate in vase de zinc este daunatoare.
- Tot daunatoare este si pastrarea ciupercilor marinate si sarate in borcane inchise cu capace de fier. Este bine ca in locul capacelor sa se puna mai multe randuri de hartie.

Articole recomandate

Nu vei mai arunca niciodata samburii de pepene dupa ce vei afla asta! Nu vei mai arunca niciodata samburii de pepene dupa ce vei afla asta!
Semintele de pepene sunt vazute, de obicei, ca pe o pacoste in calea savurarii acestui fruct delicios si revigorant. Cu toate acestea, ele au un numar surprinzator de mare de beneficii pentru sanatate. Ne-am obisnuit sa aruncam semintele de pepene rosu. Nimic mai gresit, sustin medicii. Ele contin
6 semne ca trebuie sa mergi la ginecolog acum! 6 semne ca trebuie sa mergi la ginecolog acum!
Se spune ca preventia este cel mai bun tratament. Chiar daca mersul la ginecolog nu este foarte placut, o vizita la cabinetul specialistului este mai mult decat importanta. Asta mai ales daca observi unul dintre urmatoarele semne care ar putea prevesti o afectiune in zona intima:1. Sangerezi
Amesteca miere cu usturoi si mananca. Dupa 15 minute, tot corpul... Amesteca miere cu usturoi si mananca. Dupa 15 minute, tot corpul...
Usturoiul este unul dintre condimentele cele mai folosite in bucatariile din intreaga lume. Dincolo de gustul sau puternic, picant, usturoiul este si un medicament natural. In combinatie cu mierea, spre exemplu, rezulta un leac-minune pentru o multime de afectiuni.Beneficiile usturoiului sunt
Planta uimitoare care mareste sanii si face din barbati amanti perfecti Planta uimitoare care mareste sanii si face din barbati amanti perfecti
Natura nu inceteaza sa ne uimeasca. Avem atat de multe alternative sanatoase la medicamentele din farmacii incat parca e si pacat sa nu ne bucuram de ceea ce am primit gratis. Trebuie doar sa stim care sunt beneficiile anumitor plante si garantat ca vom opta pentru ele si nu pentru alte
Cele 4 analize care iti pot salva viata. Trebuie sa le faci Cele 4 analize care iti pot salva viata. Trebuie sa le faci
E mai bine sa previi decat sa tratezi. Asta invatam inca din primii ani de scoala, iar principiul acesta sanatos si la propriu si la figurat trebuie sa ne guverneze viata. Pentru ca e intr-adevar mai bine sa fii prudent si sa preintampini neplacerile decat sa le infrunti. Sunt multe boli de care ne
Citeste despre

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!