Skip to article

Anorexia - remedii naturale

Anorexia - remedii naturale
Anorexia reprezinta scaderea pana la pierderea totala a poftei de mancare. Este adeseori semnul de inceput al unor boli cronice, de exemplu al tuberculozei. Exista o anorexie mentala care se insoteste de o serie de manifestari psihice si glandulare.

Se recomanda miscarea in aer liber, alternarea rationala a muncii cu odihna, mese la ore regulate si suprimarea tutunului.

O serie de legume au rol adjuvant in combaterea anorexiei precum: ridichea neagra, telina, morcovii, hreanul, ardeiul iute, leusteanul, pPatrunjelul si tarhonul. Se prepara salate servite inainte de mese. Ele sunt totusi contraindicate in hiperaciditate gastrica, ulcer gastric si afectiuni renale grave.

Pentru copii este indicat siropul preparat din hrean ras la care se adauga zahar in cantitate egala si doua linguri de apa. Se lasa la macerat timp de 6 ore dupa care se consuma una sau doua lingurite inainte de fiecare masa.

Tot din hrean se poate prepara pentru adulti un vin tonic: se macereaza 40 g hrean ras intr-un litru de vin timp de 24 ore. Se strecoara prin tifon si se pastreaza la frigider. Se ia cate un paharel inaintea meselor principale.

Pentru stimularea secretiei salivare si gastrice se folosesc plantele numite "tonic amare" si speciile aromatice. Pentru cei care suporta mai greu gustul amar al ceaiurilor medicinale se pot folosi tincturile, pulberile, iar la copii, siropurile amare.

Radacina de ghintura
Substantele amare din ghintura intaresc rezistenta organismului prin stimularea inmultirii leucocitelor si hematiilor, actioneaza asupra sistemului nervos central, stimuleaza celulele glandulare ale tuturor organelor digestive, grabesc tranzitul intestinal, avand efecte bacteriostatice si antihelmitice.
Pentru adulti se face infuzie sau decoct, cu jumatate de lingurita de planta la o cana cu apa. Se bea cate un sfert de cana cu o jumatate de ora inainte de mesele principale.

In loc de infuzie se poate folosi tinctura preparata cu 20 g de radacini la 100 ml alcool de 70 grade, macerate timp de 8 zile. Se iau cate 10-15 picaturi in putina apa, inaintea meselor principale. Copii peste 8 ani pot consuma aceasta tinctura in doze mai mici.

Adultii pot folosi un vin tonic preperat din trei linguri de radacini macerate timp de 24 ore in 60 ml alcool. Se adauga apoi un litru de vin vechi si se macereaza timp de inca 10 zile. Dupa filtrare se adauga 100 grame de zahar si 10 ml de glicerina de uz intern. Se pastreaza la rece si se iau doua linguri cu o jumatate de ora inainte de mese.

Pentru copiii slabi si fara pofta de mancare se recomanda un sirop preparat cu o lingura de radacini peste care se toarna 150 ml de apa clocotita. Se lasa la macerat timp de 6 ore, apoi se strecoara. La lichidul obtinut se adauga 200 grame de zahar si se fierbe la foc domol pana capata consistenta siropoasa. Se iau 3-4 lingurite pe zi inainte de mese.

Remarca: bolnavii de gastrita hiperacida si ulcer gastric vor evita preparatele din ghintura.

Tintaura
Actioneaza la fel ca si radacina de ghintura, fiind indicata atat in anorexie cat si pentru regenerarea sangelui in anemii. Se recomanda sub forma de infuzie, tinctura sau vin.

Se prepara o infuzie dintr-o lingura de planta la o cana cu apa din care se bea cate un sfert de cana inaintea meselor principale.

Tinctura se foloseste pentru adulti. Ea se prepara din 20 g de planta macerata in 100 ml alcool de 70 grade, timp de 7 zile. Se iau cate 30-40 de picaturi, in putina apa inaintea meselor principale.

Tot pentru adulti se poate folosi vinul de tintaura preparat din 60 de grame de planta maruntita si uscata macerata timp de 8 zile intr-un litru de vin negru vechi.

Pentru copii se poate prepara un sirop de tintaura. Se iau cate 3 paharele pe zi inainte de mesele principale.

Remarca:tintaura este contraindicata in ulcerul gastric.


Lichenul de piatra
Stimuleaza pofta de mancare. Se prepara un decoct din doua lingurite de planta la o cana cu apa. Pentru neutralizarea aciditatii se adauga un varf de cutit de bicarbonat de sodiu. Se bea cate un sfert de cana inaintea meselor principale.

Intrucat ceaiul este amar, se prefera tinctura preparata din 20 de grame de lichen macerat timp de 8 zile in 100 ml alcool de 70 grade. Se iau 15-20 picaturi, in putina apa inaintea meselor principale.

Frunze de Anghinare
Stimuleaza pofta de mancare si este recomandata in special celor care au afectiuni biliare (insuficienta biliara, colecistite etc) sau hipercolestelolemie.

Se face infuzie cu o lingurita de planta la o cana cu apa. Se bea cate o jumatate de cana inaintea meselor principale.

Rizomi de obligeana
Se face decoct sau macerat la rece (8 ore) dintr-o lingurita de planta la o cana cu apa, cantitate care se bea in cursul unei zile inainte de mese.

Tinctura se prepara din 20 grame de rizomi la 100 ml de alcool de 70 grade, prin macerare timp de 8 zile. Se iau cate 20 de picaturi in putina apa inaintea meselor principale.

Vinul tonic pentru adulti (interzis copiilor) se prepara cu 100 grame de rizomi macerati timp de 8 zile in vin vechi alb sau negru. Se strecoara si se adauga 100 grame de zahar. Se pastreaza la rece si se bea cate un paharel inaintea meselor principale.

Se mai recomanda infuzii din urmatoarele plante: papadie, flori de coada soricelului, unguras , flori de albastrele. Se pun 1-3 lingurite de planta la o cana cu apa clocotita. Se bea cate o jumatate de cana inaintea meselor principale.

Printre stimulatoarele secretiilor gastro-intestinale se remarca fructele de anason, fructele de fenicul si fructele de coriandru. Se face infuzie cu o lingurita de fructe la o cana cu apa. Se bea cate o cana calduta inainte de masa.

Pentru proprietatile sale sedative se recomanda infuzia din conuri de hamei, preparata cu o lingura de planta la o cana cu apa. Se bea cate o cana inaintea meselor principale.

Articole recomandate

Nu vei mai arunca niciodata samburii de pepene dupa ce vei afla asta! Nu vei mai arunca niciodata samburii de pepene dupa ce vei afla asta!
Semintele de pepene sunt vazute, de obicei, ca pe o pacoste in calea savurarii acestui fruct delicios si revigorant. Cu toate acestea, ele au un numar surprinzator de mare de beneficii pentru sanatate. Ne-am obisnuit sa aruncam semintele de pepene rosu. Nimic mai gresit, sustin medicii. Ele contin
6 semne ca trebuie sa mergi la ginecolog acum! 6 semne ca trebuie sa mergi la ginecolog acum!
Se spune ca preventia este cel mai bun tratament. Chiar daca mersul la ginecolog nu este foarte placut, o vizita la cabinetul specialistului este mai mult decat importanta. Asta mai ales daca observi unul dintre urmatoarele semne care ar putea prevesti o afectiune in zona intima:1. Sangerezi
Amesteca miere cu usturoi si mananca. Dupa 15 minute, tot corpul... Amesteca miere cu usturoi si mananca. Dupa 15 minute, tot corpul...
Usturoiul este unul dintre condimentele cele mai folosite in bucatariile din intreaga lume. Dincolo de gustul sau puternic, picant, usturoiul este si un medicament natural. In combinatie cu mierea, spre exemplu, rezulta un leac-minune pentru o multime de afectiuni.Beneficiile usturoiului sunt
Planta uimitoare care mareste sanii si face din barbati amanti perfecti Planta uimitoare care mareste sanii si face din barbati amanti perfecti
Natura nu inceteaza sa ne uimeasca. Avem atat de multe alternative sanatoase la medicamentele din farmacii incat parca e si pacat sa nu ne bucuram de ceea ce am primit gratis. Trebuie doar sa stim care sunt beneficiile anumitor plante si garantat ca vom opta pentru ele si nu pentru alte
Cele 4 analize care iti pot salva viata. Trebuie sa le faci Cele 4 analize care iti pot salva viata. Trebuie sa le faci
E mai bine sa previi decat sa tratezi. Asta invatam inca din primii ani de scoala, iar principiul acesta sanatos si la propriu si la figurat trebuie sa ne guverneze viata. Pentru ca e intr-adevar mai bine sa fii prudent si sa preintampini neplacerile decat sa le infrunti. Sunt multe boli de care ne
Citeste despre

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!