Cerealele si vitaminele

Cerealele si vitaminele
Cerealele se obtin din porumb, grau, orez, orz sau ovaz. Ele au devenit de mult timp un aliment de baza al familiilor din tarile vest europene pentru ca sunt un aliment ideal pentru orice membru al familiei, recomandat de medici si nutritionisti pentru orice varsta.

Cerealele sunt o sursa de energie si vitalitate, datorita vitaminelor si mineralelor pe care le contin.


Vitaminele

Vitaminele sunt un grup de compusi organici strict necesari organismului uman si care nu pot fi sintetizati de catre acesta. De aceea vitaminele trebuie procurate prin alimentatie. Nu reprezinta materiale structurale si nu au valoare energetica, dar indeplinesc importante functii biochimice (majoritatea fiind constituenti coenzimatici).

Din punct de vedere al solubitatii, vitaminele se clasifica in: vitamine hidrosolubile (cu molecule polare, solubile in apa) si vitamine liposolubile (cu molecule apolare, solubile in grasimi).

Vitaminele hidrosolubile

Complexul de vitamine B - cu exceptia vitaminei B12, toate celelalte pot fi furnizate de cereale integrale, nuci, seminte, legume verzi. In schimb, un consum de lactate si oua ofera necesarul zilnic de vitamina B12;
Vitamina C se obtine prin consumul de fructe proaspete, cartofi si legume cu frunze verzi. Ajuta la absorbtia fierului in organism.


Vitaminele liposolubile

Vitamina A (retinol) provine din legumele galbene, portocalii si rosii (morcovi, tomate), legumele cu frunze verzi si din fructe (caise, piersici);
Vitamina D este produsa de organismul uman prin expunerea la lumina si soare. Surse alimentare de vitamina D sunt: margarina, laptele, branza, untul. Ajuta la absorbtia calciului in organism;

Vitamina E se gaseste in Cerealele si vitaminele



Deci, cerealele si derivatele cerealiere sunt o sursa importanta de vitamine in special pentru cele din grupul B: tiamina, riboflavina, niacina, piridoxina si acid folic (cu exceptia vitaminei B12).

Deoarece vitaminele grupului B sunt concentrate in stratul aleuronic si in germeni, rafinarea cerealelor determina scaderea continutului lor, de aceea se recomanda consumul de cereale integrale.

De asemenea, procesarea afecteaza majoritatea vitaminelor;de exemplu prin fierbere se pierd 40% din vitaminele din grupul B si 50% din folati, iar prin coacere pierderile sunt in general mai mici pentru vitaminele din grupul B, dar nu si pentru folati.

In cereale sunt absente vitamina C, retinolul si vitamina D. Vitamina E se gaseste in germenii cerealelor, insa si ea devine deficitara cand derivatele cerealiere obtinute sunt exagerat rafinate.
In comparatie cu adultii, copii au nevoie de o cantitate mai mare de vitamine datorita faptului ca organismul lor este in plin proces de crestere si dezvoltare, de aceea pentru ei cerealele integrale consumate la micul dejun reprezinta optiunea ideala.

Dr. Gabriela Radulian
Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "N.Paulescu" Bucuresti

Articole recomandate

Cum iti scazi tensiunea in doar 5 minute fara niciun medicament. E aproape un miracol! Cum iti scazi tensiunea in doar 5 minute fara niciun medicament. E aproape un miracol!
Tensiunea arteriala crescuta poate duce la boli coronariene, insuficienta cardiaca, accident vascular cerebral, insuficienta renala si alte afectiuni medicale foarte grave. Medicina a evoluat si au aparut o multime de medicamente menita sa reduca tensiunea, insa tot medicina alternativa pare
Nu vei mai arunca niciodata samburii de pepene dupa ce vei afla asta! Nu vei mai arunca niciodata samburii de pepene dupa ce vei afla asta!
Semintele de pepene sunt vazute, de obicei, ca pe o pacoste in calea savurarii acestui fruct delicios si revigorant. Cu toate acestea, ele au un numar surprinzator de mare de beneficii pentru sanatate. Ne-am obisnuit sa aruncam semintele de pepene rosu. Nimic mai gresit, sustin medicii. Ele contin
6 semne ca trebuie sa mergi la ginecolog acum! 6 semne ca trebuie sa mergi la ginecolog acum!
Se spune ca preventia este cel mai bun tratament. Chiar daca mersul la ginecolog nu este foarte placut, o vizita la cabinetul specialistului este mai mult decat importanta. Asta mai ales daca observi unul dintre urmatoarele semne care ar putea prevesti o afectiune in zona intima:1. Sangerezi
Amesteca miere cu usturoi si mananca. Dupa 15 minute, tot corpul... Amesteca miere cu usturoi si mananca. Dupa 15 minute, tot corpul...
Usturoiul este unul dintre condimentele cele mai folosite in bucatariile din intreaga lume. Dincolo de gustul sau puternic, picant, usturoiul este si un medicament natural. In combinatie cu mierea, spre exemplu, rezulta un leac-minune pentru o multime de afectiuni.Beneficiile usturoiului sunt
Planta uimitoare care mareste sanii si face din barbati amanti perfecti Planta uimitoare care mareste sanii si face din barbati amanti perfecti
Natura nu inceteaza sa ne uimeasca. Avem atat de multe alternative sanatoase la medicamentele din farmacii incat parca e si pacat sa nu ne bucuram de ceea ce am primit gratis. Trebuie doar sa stim care sunt beneficiile anumitor plante si garantat ca vom opta pentru ele si nu pentru alte
Amesteca aceste 3 ingrediente si nu mai trebuie sa te temi vreodata de cancer Amesteca aceste 3 ingrediente si nu mai trebuie sa te temi vreodata de cancer
Cancerul este o maladie periculoasa, care distruge vieti mai ales atunci cand nu este descoperita la timp. Chimioterapia, care este utilizata ca solutie impotriva cancerului, se stie ca are multe efecte secundare. Asadar, tratamentele naturiste par a fi solutia cea mai sigura.Nimeni nu vrea nici
Diete pentru adolescenti
Diete pentru adolescenti
diete-sanatoase.ro
Citeste despre

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!

»