Skip to article

Cum sa alegi vinul special pentru un cadou

Cum sa alegi vinul special pentru un cadou
Sărbătorile de iarnă ne surprind din nou cu lista de cumpărături în brațe. Tuturor ne plac cadourile simpatice, cu tentă „crăciunească”, ce ne fac să zâmbim în zilele de sărbătoare. Dar ce te faci când trebuie să cumperi un cadou cu adevărat special, care să spună o poveste despre persoana căreia i-l oferi?

Cu un vin sunt riscuri mici să dai greș. Dacă este o persoană dragă ție, căreia îi cunoști gusturile și pe care vrei să o surprinzi un cadou cu adevărat special, credem că un vin ales cu grijă este mai mult decât binevenit. Dar cum îți dai seama cum să alegi vinul perfect? Ei bine, iată niște criterii după care te poți ghida:

 -  Înainte să pleci la cumpărături, fii sigură că știi ce fel de vin preferă, alb, roșu, roze și cu ce conținut de zaharuri (sec, demisec, demidulce, dulce).
 -  Îi știi gusturile? Foarte bine! Următorul pas este să-ți dai seama ce soi i s-ar potrivi. Să presupunem că preferă vinul roșu, ce vin crezi că i-ar plăcea – obținut din Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir etc.?
 -  Cu toții știm că există o mulțime de opțiuni când vine vorba despre vinuri, dar în perioada Crăciunului, nu putem cumpăra cumpăra orice tip de vin, nu-i așa? De aceea, „alesul” ar trebui să aibă o caracteristică specială – eventual, să fie învechit sau să aibă o poveste interesantă în spate.

Pentru toate ideile menționate, îți oferim și două exemple de branduri care s-ar putea să fie fix cadoul pe care îl cauți. Comoara Pivniței și Oenoteca de la Vincon sunt vinurimaturate și păstrate pentru învechire în crama Beciul Domnesc, înainte de a fi comercializate. În plus, mai au special faptul că sunt etichetate manual, cu grijă și atenție (foto cele două).

Vinurile roșii Comoara Pivniței sunt obținute din trei soiuri de struguri: Merlot, Cabernet Sauvignon și Pinot Noir care sunt maturate în budane de stejar, fiind ulterior puse la învechit în sticle minim 48 de luni (Merlot și Cabernet Sauvignon) sau minim 36 de luni (Pinot Noir). Pe de altă parte, vinurile albe se obțin din Fetească Albă, Tămâioasă Românească și Sauvignon Blanc care, după ce sunt maturate în budane de stejar, sunt ținute la învechit 24 de luni (Sauvignon Blanc), cinci ani (Fetească Albă) sau 10 ani (Tămâioasă Românească).

Cât despre Oenoteca, vinurile roșii sunt obținute din cinci soiuri de struguri: Merlot, Cabernet Sauvignon și Pinot Noir care sunt la maturat în budane de stejar, ulterior fiind învechite în sticle minim 12 luni. În schimb, vinurile albe sunt realizate din Fetească Regală și Muscat Ottonel care sunt învechite minim 24 de luni.

Prin urmare, am putea spune că alegerea vinului este o artă. De ce – pentru că în afară de principalele caracteristici mai sus enumerate, este important să vedem ce-l face cu adevărat special. Dacă vrei să faci cadou un vin cu poveste, ce aduce cu el un iz de pe vremea lui Ștefan cel Mare și al Beciului Domnesc, cu Oenoteca și Comoara Pivniței sigur nu vei de greș.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!