Skip to article

Eleganta vechilor saloane bucurestene

Eleganta vechilor saloane bucurestene
Ce anume da specificul unui oras? Ce anume face dintr-o capitala un loc unic, simbol al tarii sale si motor de dezvoltare culturala? Unde anume se gasesc urmele celor care au creat fiinta si valorile unei aglomerari urbane? De multe ori, avem tendinta sa spunem ca raspunsul este unul singur: la muzeu. Insa mai sunt si teatrele, statuile, strazile cu nume vechi sau restaurantele.

Este greu sa mai gasesti in Bucurestiul de azi urme reale, lipsite de artificialitate sau de adaos de kitch ale perioadei sale de glorie, cand totul era nou si totul se construia in stil maret. Muzeele sunt organizate de multe ori in stil prea didactic, teatrele se apleaca tot mai mult asupra controverselor actuale iar statuile... ei bine, statuile asteapta prin piete si parcuri ca cineva sa le redescopere povestile fascinante.

Ca sa regasesti valorile unei alte epoci, aproape pierdute, trebuie sa incerci sa retraiesti cumva acel timp. Rossetya, cel mai nou restaurant din Bucuresti, aflat in zona istorica a orasului, ne propune sa redescoperim saloanele valahe din secolul XIX prin mancare din retete incercate de peste un veac...

Rossetya este mai mult decat un loc unde mananci bine si la preturi rezonabile - este o calatorie in eleganta Bucurestiului de dupa 1850. Romanticul secol XIX a fost perioada in care romanii isi construiau cu repeziciune si entuziasm dorinta nationala de a fi o tara importanta pe harta Europei.

Nicicand nu a mai cunoscut Bucurestiul asemenea dezvoltare economica si culturala, transformari arhitecturale si modificari de obiceiuri. Feciorii boierilor valahi si moldoveni, intorsi de la studii de la Paris sau Viena, veneau atunci sa faca Revolutia de la 1848; tot ei aveau sa dezvolte literatura, istoria si practica politicii romane de-a lungul unui intreg veac. Hainele de traditie fanariota, cu accente orientale, faceau rapid loc jobenului si pince-nez-ului apusean. In casele boieresti din Bucuresti, unde se sustinea unirea Moldovei si Valahiei, se dadeau baluri fastuoase, cu valsuri si polci, iar frumoasele epocii isi etalau crinolinele... Insa la masa isi pastrau intaietatea mamaliga si sarmalele, ca si toate celelalte bunatati romanesti traditionale: salata de vinete, purcelul de lapte, ciorba de burta, tochitura sau muschiul de vaca invartit ...

Restaurantul Rossetya readuce acum valorile acelei epoci prin retete autentice de bucate si cofeturi, atmosfera intima si muzici alese. Chiar si numele sau boieresc este caligrafiat in stilul modern al secolului XIX, cand familiile de vaza alegeau transcrieri a la francaise pentru a se rupe de tirania alfabetului chirilic si a-si accentua apartenenta romaneasca...

La Rossetya regasiti o cafenea organizata ca o sufragerie boiereasca si doua saloane intime si elegante: Noisette si Olive. Ca si boierii de demult, puteti savura aici o cafea tare si o tigara parfumata sau puteti aprecia muschiul de vaca cu portocale si menta, borsurile holteie de verdeturi ori purcelul auriu la tava. De pe perete va surad sacagii strazilor bucurestene din secolul XIX iar muzica de odinioara va insoteste in calatoria intr-un alt veac... care i-a facut pe romani mandri de ei insisi.

Restaurant si cafenea Rossetya:
str. Dimitrie Bolintineanu nr.9 (colt cu Hristo Botev - zona Piata Rosetti). Rezervari la 0748.220.220, 031.80.59.199.

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!