Skip to article

6 pasi pentru o negociere de succes

6 pasi pentru o negociere de succes
Indiferent pentru ce negociezi , trebuie sa ai intotdeauna cativa asi in maneca, astfel incat sa reusesti tot ce iti propui. Astfel, comportamentul tau trebuie sa fie unul pe masura asteptarilor partenerilor de afaceri si sa ii determini pe acestia sa creada ca toate lucrurile pe care le faci se desfasoara in avantajul lor.

Iata cei mai buni 6 pasi pe care trebuie sa ii urmezi intr-o negociere de succes.Prezinta avantajele

Desigur, atunci cand negociezi pentru un lucru, trebuie sa il faci pe cel cu care negociezi sa creada ca aceasta este afacerea vietii lui. Prezinta-i avantajele afacerii intr-o maniera cat mai inedita si avantajoasa si evidentiaza mai ales beneficiile materiale.

Nu te forta prea mult

Atunci cand te chinui sa vinzi un produs sau sa convingi pe cineva sa incheie o afacere cu tine si pari determinata sa faci orice in acest sens, persoana cu care incerci sa negociezi isi va ridica anumite semne de intrebare. Mai exact, este vorba despre interesul tau atat de puternic si hotararea exagerata pe care o afisezi.

Arata-i persoanei din fata ta ca afacerea este benefica pentru ambele parti si ca oricum, daca nu o vei incheia cu aceasta, vei gasi, cu siguranta, pe alcineva care va fi dispusa sa fie mai colaboranta.

Controleaza conversatia

Incerca sa duci conversatia intr-un punct care te avantajeaza. Vorbeste-i mai mult despre beneficiile afacerii si mai putin despre cheltuieli si eventual pierderi financiare. In situatia in care cel cu care negociezi incearca sa tranforme conversatia intr-o lista de minusuri, trebuie sa stii ca face acest lucru doar pentru ca tu sa fii dispusa sa lasi mai mult din pret. Asta nu inseamna insa ca nu este interesat, ci ca isi doreste foarte mult produsul/serviciul pe care il poti oferi, dar nu vrea sa arate acest lucru.

Descopera ce isi doreste partenerul de afaceri

Dincolo de partea financiara, cu siguranta persoana respectiva are anumite asteptari. Incearca sa descoperi care sunt acelea si sa plusezi astfel cat se poate de mult. Astfel, chiar daca este dezamagit de costuri, va fi tentat de aspecte care conteaza si il intereseaza mai mult.

Poarta-te ca un profesionist

Prezinta-te la intalniri la momentul potrivit, adu la tine toate ducumentele necesare, trimite mailuri informative complete si urmeaza toti pasii pe care trebuie sa ii faci in prezentarea unui produs. In acest fel, partenerii de afaceri isi vor da seama ca esti o persoana cu care ar putea face afaceri oricand. Nu ii lasa pe partenerii tai sa te prinda nepregatita sau pe picior gresit. Astfel risti sa pierzi foarte mult nu doar in procesul de negociere, ci in afaceri in general.

Lasa-l pe partener sa faca propunerea

Asteptarile tale pot fi cu mult intrecute atunci cand propunerea de negociere vine din partea partenerului de afaceri. Astfel, daca este posibil, ar fi bine sa il lasi pe acesta sa faca primul pas. Astfel, este foarte posibil sa nu mai fie necesar sa mai faci nicio negociere. Desigur, aceste cazuri sunt exceptionale, insa nu fara precedent.


Autor: Corina Petrea

Articole recomandate

Munca de acasa in pandemie: avantaje si dezavantaje Munca de acasa in pandemie: avantaje si dezavantaje
Munca de acasa a devenit varianta cea mai buna in timpul pandemiei de coronavirus. Foarte multe companii au ales sa isi lase angajatii sa lucreze de la domiciliu pentru a evita raspandirea noului virus aparut din China. Lucrul de acasa are insa avantaje si dezavantaje. Multi angajatori au dezvaluit
INTERVIU Claudia Purde, fondatoarea Prichindel.ro, despre cum sa ai o afacere de succes in timpul pandemiei INTERVIU Claudia Purde, fondatoarea Prichindel.ro, despre cum sa ai o afacere de succes in timpul pandemiei
Pentru majoritatea dintre noi, pandemia de coronavirus a adus cu sine nenumarate temeri, de la cele legate de sanatatea proprie si a celor dragi la griji privind siguranta financiara si a continuitatii business-urilor. Cu aceste temeri s-a confruntat si Claudia Purde, fondatoarea magazinului online
Antreprenorii pot fi actionari unici in mai multe SRL Antreprenorii pot fi actionari unici in mai multe SRL
Antreprenorii pot fi actionari unici in mai multe societati cu raspundere limitata, potrivit unui act normativ privind modificarea Legii societatilor. Legea adoptata de Parlament in decembrie 2019 vizeaza anularea interdictiei de a fi actionar unic in mai multe societati cu raspundere limitata sau
Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante! Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante!
Tot mai multe persoane caută opțiuni prin care să poată avea independență financiară și în același timp să poată să stăpânească exclusiv modul în care își manageriază timpul, astfel încât
Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020 Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020
Elite Business Women (https://ebw.business), cel mai mare club de afaceri românesc dedicat femeilor antreprenor din România, cu prezentă internațională, invită femeile de afaceri să participe la o nouă întrunire, prima din acest an – Elite Meetup: