Niciun loc de munca nu-i perfect, nu-i asa? Asta daca esti destul de norocoasa si ai un loc de munca, in conditiile in care somajul a crescut si la noi in tara pe fondul crizei economice internationale. Daca vrei sa-ti pastrezi jobul, iata care sunt lucrurile de care n-ar mai trebui sa te plangi la serviciu !
1. Salariul
Multi oameni se plang de salariile mici pe care le au, insa acest obicei nu ajuta cu nimic. Realitatea e ca salariile difera de la un job la altul, de la o companie la alta si de la o regiune la alta. Companiile isi doresc angajati productivi, asa ca in loc sa te plangi toata ziua, mai bine ti-ai face treaba bine. Salariul tau ar trebui sa reflecte contributia ta la castigurile companiei.
2. Problemele personale
Esti mahmura? Colegii tai de apartament te enerveaza? Te-ai certat cu iubitul azi-noapte? Aceste picanterii pot fi interesante pentru tine si prietenii tai, dar nu sunt potrivite pentru mediul profesional. Nu e nimic in neregula cu a avea prieteni la job, dar folosirea biroului pentru a-ti expune tragediile personale nu este o idee buna. In loc sa-i anunti pe toti care sunt problemele tale, pastreaza vestile pentru pauza de masa si descarca-ti sufletul prietenilor.
3. Volumul de munca
Esti super ocupata, obosita si gata sa clachezi in orice moment? Pacat, la fel sunt si ceilalti! Nu esti un fulg de nea delicat, nu esti un miracol pretios, esti doar un angajat platit si un membru al unei echipe ocupate. Nu serveste la nimic sa te plangi despre volumul de munca, ci doar iti vei descuraja colegii.
In loc sa lasi munca sa te copleseasca, fa-ti o lista cu obiective ce pot fi atinse si respecta termenele limita. Elimina distractiile, pastreaza-ti energia pentru munca si vei fi mai productiva.
4. Mancarea
Nu toate birourile sunt la fel. Unele se afla in mijlocul orasului, cu zeci de restaurante, cafenele si patiserii in preajma, iar altele sunt asezate in suburbii, mai izolate de deliciile culinare. In loc sa te plangi de lipsa mancarii, de ce sa nu-ti planifici masa de acasa si sa-ti aduci pranzul la pachet? Vei economisi o gramada de bani in acest fel!
5. Biroul izolat
Spatiile de birouri sunt scumpe, iar companiile cheltuie sume mari de bani pe inchirierea lor. De aceea, ele se valorifica la maximum prin crearea de cubicle-uri, zeci de mici birouri izolate unul de celalalt in aceeasi incapere mare, ce asigura un minimum de intimitate.
Iti place sau nu, vei petrece multe ore la birou, si in loc sa te simti ca un soarece in cursa, ai putea sa-ti personalizezi spatiul mic pe care il ai. Adu-ti plante, tablouri, fotografiicare sa te ajute sa te simti bine.
6. Temperatura
Companiile sunt interesate sa creeze un mediu de lucru productiv, nu un dormitor caldut sau un frigider. In consecinta, angajatorul va fixa termostatul intr-un interval uman de temperaturi ce incurajeaza productivitatea. Indiferent unde lucrezi, intotdeauna va fi cineva caruia ii va fi frig si cineva care va muri de cald.
Totusi, nu esti la gradinita, inceteaza sa te plangi despre temperatura! Daca ti-e frig, adu-ti o haina in plus. Daca tot ti-e frig, adu-ti un radiator de acasa. Daca ti-e cald, imbraca-te in straturi. Daca tot ti-e cald, adu-ti un ventilator. E usor!
7. Seful
Poate nu-ti iubesti seful, poate nici macar nu-l placi. Desi acest lucru este important pentru propria ta persoana, nu inseamna ca tot biroul trebuie sa stie. In aceasta lume, nu trebuie sa fii prietena cu seful pentru a lucra profesionist. Daca nu mai vrei sa ai sef, deschide-ti propria afacere si ai scapat!
8. Promovarile
Toata lumea vrea sa fie promovata, toata lumea vrea sa faca mai multi bani si sa aiba mai multa autoritate. Cu toate acestea, promovarile sunt rare si trebuie sa fie castigate, nu cerute. Daca vrei sa fii promovata, trebuie sa faci mai mult decat sa vrei! Discuta cu managerul tau despre acest lucru si afla ce pasi trebuie sa faci pentru a te indrepta spre aceasta directie.