Definitie
Termenul de coeficient de inteligenta defineste atat o serie de probe psihometrice de eficacitate mentala cat si a rezultatelor obtinute la probele respective. Contrar parerilor noastre, CI nu masoara inteligenta unei persoane, ci stabileste o medie intre capacitatea ta si media unei populatii de referinta. Anumite studii au ajuns la concluzia ca CI este determinat genetic, chiar daca mediul cultural este foarte important.
Istoric
Desi termenii de "Proba mentala" au fost folositi din 1890 de catre psihologul american Raymond Bernanrd Cattell, primele teste de CI nu au fost elaborate decat in 1906 de catre francezul Alfred Binet pentru Ministerul Educatiei Nationale. Obiectivul lui era sa identifice copiii care dadeau gres la scoala pentru a le calcula varsta mentala. Testul lui Binet s-a modificat de-a lungul timpul, el fiind imbunatatit treptat. De exemplu multi imparteau rezultatul testului la varsta reala a copilului si apoi inmulteau cu 100. Fiecare a venit cu interpretarea proprie.
Tipuri diferite de CI
Exista diferite tipuri de CI, elaborate de diferiti cercetatori si cu bareme diferite. Unele corespund varstei mentale a individului(cel clasic), altele se bazeaza pe mediile obtinute dintr-o populatie de referinta(CI de distribuire). In general, cel clasic este folosit pentru copii, pentru ca varsta mentala nu inseamna mai nimic pentru un adult. In cazul adultilor se foloseste CI standard de Wechsler. Rezultatul care se obtine, depinde de probele la care persoana este supusa. De exemplu, un coeficient de inteligenta de 150 pe scara Wechsler inseamna 180 in scara Cattell.

Numere
CI este cuprind intre valorile 0 si 200. media Se situaeaza in jur de 100. Limita inferioara de "normalitatea" este de 80, in timp ce cea superioara este de 140. Pentru a ne face o idee, Albert Einstein avea un CI de 160, si dupa munca pe care a realizat-o se presupune ca Descartes avea CI de 185.
CI se dezvolta pana in jurul varstei de 6-7 ani, si practic, ea nu se schimba de atunci. Se estimeaza un raspuns asemanator si peste 20 de ani, ca si peste 40, mai putin in cazul in care persoana respectiva este bolnava, depresiva, sau are alte probleme de gen, atunci CI scade.
Teste
Principiul este sa raspunzi la o serie de intrebari, fie completand o lista de intrebari cu raspunsuri multiple, sau in prezenta unui psiholog care sa comenteze rezultatele. Intrebarile sunt de limba, logica si memorie, si sunt impartite pe sectiuni tematice. Rezultatele (rapiditate, precizie, etc.) de la test sunt comparate cu cele ale populatiei de referinta. Testul poate fi cronometrat.
Pretul unui asemenea test difera, in cabinetele particulare el se plateste, in schimb in scoli nu, si sunt realizate de un psiholog. Pentru cei care sunt foarte curiosi sa isi afle CI pot incerca multe variante care se gasesc si pe internet.
Limite
CI este o masura indirecta care clasifica un individ in comparatie cu populatia de referinta. Asadar, evaluarea nu este perfecta. Psihologii si expertii estimeaza ca testul are o fiabilitate de 70%. Pe de alta parte, aceste teste nu iau in calcul capacitatile creative si nici de imaginatie ale unei persoane.