Skip to article

CI sau Coeficientul de Inteligenta

CI sau Coeficientul de Inteligenta
CI sau Coeficientul de Inteligenta ne informeaza asupra desfasurarii capacitatii noastre intelectuale. Cum se calculeaza? Care este media? Iata raspunsurile.

Definitie

Termenul de coeficient de inteligenta defineste atat o serie de probe psihometrice de eficacitate mentala cat si a rezultatelor obtinute la probele respective. Contrar parerilor noastre, CI nu masoara inteligenta unei persoane, ci stabileste o medie intre capacitatea ta si media unei populatii de referinta. Anumite studii au ajuns la concluzia ca CI este determinat genetic, chiar daca mediul cultural este foarte important.

Istoric

Desi termenii de "Proba mentala" au fost folositi din 1890 de catre psihologul american Raymond Bernanrd Cattell, primele teste de CI nu au fost elaborate decat in 1906 de catre francezul Alfred Binet pentru Ministerul Educatiei Nationale. Obiectivul lui era sa identifice copiii care dadeau gres la scoala pentru a le calcula varsta mentala. Testul lui Binet s-a modificat de-a lungul timpul, el fiind imbunatatit treptat. De exemplu multi imparteau rezultatul testului la varsta reala a copilului si apoi inmulteau cu 100. Fiecare a venit cu interpretarea proprie.

Tipuri diferite de CI

Exista diferite tipuri de CI, elaborate de diferiti cercetatori si cu bareme diferite. Unele corespund varstei mentale a individului(cel clasic), altele se bazeaza pe mediile obtinute dintr-o populatie de referinta(CI de distribuire). In general, cel clasic este folosit pentru copii, pentru ca varsta mentala nu inseamna mai nimic pentru un adult. In cazul adultilor se foloseste CI standard de Wechsler. Rezultatul care se obtine, depinde de probele la care persoana este supusa. De exemplu, un coeficient de inteligenta de 150 pe scara Wechsler inseamna 180 in scara Cattell.

CI sau Coeficientul de Inteligenta

Numere

CI este cuprind intre valorile 0 si 200. media Se situaeaza in jur de 100. Limita inferioara de "normalitatea" este de 80, in timp ce cea superioara este de 140. Pentru a ne face o idee, Albert Einstein avea un CI de 160, si dupa munca pe care a realizat-o se presupune ca Descartes avea CI de 185.

CI se dezvolta pana in jurul varstei de 6-7 ani, si practic, ea nu se schimba de atunci. Se estimeaza un raspuns asemanator si peste 20 de ani, ca si peste 40, mai putin in cazul in care persoana respectiva este bolnava, depresiva, sau are alte probleme de gen, atunci CI scade.

Teste

Principiul este sa raspunzi la o serie de intrebari, fie completand o lista de intrebari cu raspunsuri multiple, sau in prezenta unui psiholog care sa comenteze rezultatele. Intrebarile sunt de limba, logica si memorie, si sunt impartite pe sectiuni tematice. Rezultatele (rapiditate, precizie, etc.) de la test sunt comparate cu cele ale populatiei de referinta. Testul poate fi cronometrat.

Pretul unui asemenea test difera, in cabinetele particulare el se plateste, in schimb in scoli nu, si sunt realizate de un psiholog. Pentru cei care sunt foarte curiosi sa isi afle CI pot incerca multe variante care se gasesc si pe internet.

Limite

CI este o masura indirecta care clasifica un individ in comparatie cu populatia de referinta. Asadar, evaluarea nu este perfecta. Psihologii si expertii estimeaza ca testul are o fiabilitate de 70%. Pe de alta parte, aceste teste nu iau in calcul capacitatile creative si nici de imaginatie ale unei persoane.

Articole recomandate

Antreprenorii pot fi actionari unici in mai multe SRL Antreprenorii pot fi actionari unici in mai multe SRL
Antreprenorii pot fi actionari unici in mai multe societati cu raspundere limitata, potrivit unui act normativ privind modificarea Legii societatilor. Legea adoptata de Parlament in decembrie 2019 vizeaza anularea interdictiei de a fi actionar unic in mai multe societati cu raspundere limitata sau
Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante! Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante!
Tot mai multe persoane caută opțiuni prin care să poată avea independență financiară și în același timp să poată să stăpânească exclusiv modul în care își manageriază timpul, astfel încât
Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020 Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020
Elite Business Women (https://ebw.business), cel mai mare club de afaceri românesc dedicat femeilor antreprenor din România, cu prezentă internațională, invită femeile de afaceri să participe la o nouă întrunire, prima din acest an – Elite Meetup:
Ai schimbat locul de munca? S-ar putea sa ai nevoie de fisa medicala pentru angajare Ai schimbat locul de munca? S-ar putea sa ai nevoie de fisa medicala pentru angajare
Un job nou inseamna o noua etapa in viata ta! Probabil ca esti incantata de schimbarea aparuta si de oportunitatile pe care aceasta le aduce. Daca te afli in situatia de a schimba locul de munca, exista cateva aspecte la care sa fii atenta. Dincolo de faptul ca urmeaza sa te adaptezi noului birou
3 modalitati prin care poti scapa de teama vorbitului in public 3 modalitati prin care poti scapa de teama vorbitului in public
Vorbitul in public este printre cel mai des intalnite temeri ale oamenilor. Iar daca ne gandim la faptul ca noi relationam zilnic cu alte persoane si discutam mereu cu oamenii, aceasta temere pare relativ usor de depasit. Ei bine, pentru unii oameni nu este chiar atat de usor. Insa solutii exista