Skip to article

Cum ar trebui sa fie un agent de vanzari?

Cum ar trebui sa fie un agent de vanzari?
Foarte multe societati si-au pus aceasta intrebare.

Au fost create strategii, politici si tehnici de vanzare pentru a se dezvolta cat mai mult. Unele dintre acestea au fost cu adevarat revolutionare.
.

De-a lungul timpului, fiind implicat in strategiile de vanzare ale mai multor societati si companii, am deprins "tehnica" de a vinde.

Dupa parerea mea toate strategiile au aplicabilitate si pot fi adaptate. Esential este sa poti contura strategia atat pe agentii de vanzari, cat si pe nevoile clientilor.

In actul de vanzare trebuie luate in considerare absolut toate resursele existente. Insa, consider ca cea mai de pret resursa este cea umana, agentul de vanzari. Un agent de vanzari trebuie sa fie bine pregatit, instruit si sa posede acele "artefacte" primordiale unei vanzari.

Avand in vedere ca exista un "ocean de oportunitati", consider ca un agent de vanzari trebuie sa se comporte ca un rechin. Un rechin in sensul pozitiv al cuvantului, cu toate calitatile acestuia.

Pornind de la aceasta idee, am creionat un profil al agentului de vanzari si l-am denumit profilul SHARK.

SHARK reprezinta o prescurtare de la calitatile principale pe care ar trebui sa le aiba un agent de vanzari:

S - sigur;
H - har;
A - activ;
R - rapid;
K - corect
.

Siguranta (S) este data de pregatirea agentului de vanzari, de informarea continua si de cunoastintele acestuia despre ceea ce face in domeniul in care activeaza.

Calitatea naturala, harul (H), este data de talentul si vocatia fiecarui agent in parte. Nu poti fi un agent de succes daca nu ai inclinatii spre domeniul vanzarilor, daca nu iti place ceea ce faci.

Un agent capabil este un agent activ (A), care se afla intr-o continua cautare de noi clienti, de noi oportunitati si de noi informatii.

In momentul in care detecteaza posibilitatea unei noi vanzari sau unei noi piete de desfacere, miscarea agentului trebuie sa fie una rapida (R). Este foarte important ca un agent de vanzari sa poata lua decizii rapide si bune.

Respectul clientului se capata in primul rand daca esti corect (K), daca fata de el ai avut o atitudine onesta si profesionista, daca ai explicat bine care sunt termenii si conditiile parteneriatului.

Toate aceste calitati sunt interdependente si trebuie sa actioneze ca un tot unitar. Nu poti deveni un profesionist in a vinde, daca nu ai grija ca toate cele cinci calitati care alcatuiesc profilul SHARK sa fie dezvoltate in egala masura.

De asemenea, profilul SHARK, pe langa aceste calitati, face referire si la atitudinea pe care trebuie sa o aiba un agent in fata clientilor: o atitudine serioasa, dar in acelasi timp placuta, profesionista, sigura si respectabila.

Precum un SHARK, agentul de vanzari trebuie sa aiba o mobilitate crescuta in piata si sa-si cunoasca bine "apele" prin care activeaza; sa adune cat mai multe informatii, sa "miroase" posibilitatea unei oportunitati si sa gaseasca repede acea oportunitate identificata.

Agentul de vanzari trebuie sa aiba eleganta unui SHARK, o tinuta corespunzatoare, un para-verbal si non-verbal pe masura.

Acestea sunt elementele si calitatile, pe care consider ca ar trebui sa le detina un agent de vanzari pentru a-si putea desfasura activitatea de promovare si vanzare in domeniul in care activeaza.">Cum ar trebui sa fie un agent de vanzari?Scris de Catalin Pandelas, Trainer Extreme Training

www.traininguri.ro

Articole recomandate

Antreprenorii pot fi actionari unici in mai multe SRL Antreprenorii pot fi actionari unici in mai multe SRL
Antreprenorii pot fi actionari unici in mai multe societati cu raspundere limitata, potrivit unui act normativ privind modificarea Legii societatilor. Legea adoptata de Parlament in decembrie 2019 vizeaza anularea interdictiei de a fi actionar unic in mai multe societati cu raspundere limitata sau
Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante! Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante!
Tot mai multe persoane caută opțiuni prin care să poată avea independență financiară și în același timp să poată să stăpânească exclusiv modul în care își manageriază timpul, astfel încât
Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020 Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020
Elite Business Women (https://ebw.business), cel mai mare club de afaceri românesc dedicat femeilor antreprenor din România, cu prezentă internațională, invită femeile de afaceri să participe la o nouă întrunire, prima din acest an – Elite Meetup:
Ai schimbat locul de munca? S-ar putea sa ai nevoie de fisa medicala pentru angajare Ai schimbat locul de munca? S-ar putea sa ai nevoie de fisa medicala pentru angajare
Un job nou inseamna o noua etapa in viata ta! Probabil ca esti incantata de schimbarea aparuta si de oportunitatile pe care aceasta le aduce. Daca te afli in situatia de a schimba locul de munca, exista cateva aspecte la care sa fii atenta. Dincolo de faptul ca urmeaza sa te adaptezi noului birou
3 modalitati prin care poti scapa de teama vorbitului in public 3 modalitati prin care poti scapa de teama vorbitului in public
Vorbitul in public este printre cel mai des intalnite temeri ale oamenilor. Iar daca ne gandim la faptul ca noi relationam zilnic cu alte persoane si discutam mereu cu oamenii, aceasta temere pare relativ usor de depasit. Ei bine, pentru unii oameni nu este chiar atat de usor. Insa solutii exista