Skip to article

Cum devin trainer?

Cum devin trainer?
Mai jos vei gasi cateva sfaturi privind cariera de trainer.

Mi s-a pus aceasta intrebare, cred ca de sute de ori, astfel ca m-am decis sa scriu un mic indrumar pe aceasta tema. Faptul ca-ti doresti este un lucru minunat. Mai jos vei gasi cateva sfaturi privind cariera de trainer.

Ce trebuie sa faci pentru a deveni trainer?

1. Pentru a deveni trainer autorizat trebuie sa urmezi un curs de Formare de Formatori. Sunt foarte multe firme care organizeaza un asemenea curs. Tarifele variaza intre 800 si 2000 RON. Odata absolvit acest curs ai suportul legal pentru a practica meseria de formator/trainer.

2. Diploma reprezinta o conditie, insa este doar primul pas. Urmatorul pas este practica. Putin probabil sa gasesti companii care sa te "creasca", insa poti incerca. Alternativ, poti incerca in cadrul unui ONG sau gaseste chiar tu un grup de voluntari. Este important sa sustii macar trei - patru cursuri inainte de a te prezenta in fata unui potential angajator.

3. Alege-ti un domeniu de experiza. Incearca inca de la inceput sa-ti alegi un domeniu in care poti deveni cel mai bun. Atentie, din experienta am observat ca majoritatea absolventilor de TOT se orienteaza catre trainingul de comunicare. Nu este tocmai un lucru pe care-l recomand, sunt mult prea multi traineri pe aceasta zona si prea putina cerere.

Incerca sa gasesti domenii cat mai specifice cum ar fi: Tehnici de vanzari, Management de Proiect, Auditor intern, Administrarea afacerii, Managementul calitatii, Managementul Proceselor, Motivarea Personalului, Marketing pentru IMM, Personal branding, etc. Vreau sa mai atrag atentia asupra unui lucru, atunci cand va alegeti un domeniu acesta ar trebui sa aiba o legatura consistenta cu experienta practica.

Nu vei fi niciodata un trainer excelent daca nu ai avut experienta practica in domeniul pe care-l predai. Cursantii vor sa invete nu doar de la un trainer profesionist ci mai ales de la un trainer cu experienta. Acesta este unul din ingredientele cheie pentru a deveni un trainer de succes.

Cum devin trainer?


Ce ar trebui sa mai stii inainte de a deveni trainer?

1. A fi trainer nu-i deloc simplu, asa cum pare din exterior. Vei vedea acest lucru imediat ce vei tine primul curs

2. Trebuie intr-adevar sa-ti placa si sa faci cu pasiune aceasta meserie

3. Sunt necesare abilitati excelente de comunicare: ascultare, empatie, claritate in exprimare, minte deschisa, flexibilitate, etc

4. Cand iti alegi un domeniu trebuie sa simti ca ti se potriveste si sa ai experienta in domeniul respectiv.

5. Meseria de trainer presupune dezvoltare permanenta, prin urmare trebuie sa-ti placa sa inveti si sa te dezvolti in continuu.

6. Trebuie sa-ti placa sa lucrezi cu oamenii, poate chiar sa-i iubesti.

7. Sa fii dispus sa accepti oamenii asa cum sunt. Sa nu-i judeci in primul rand! Daca poti, ajuta-i.
Sper ca aceste sfaturi iti sunt de folos in cazul in care te-ai gandit sa faci acest pas. In cazul care care mai ai intrebari, le astept cu interes pe adresa de email rujoiu@traininguri.ro .

Sfaturile de mai sus sunt culese din experienta mea personala cu cei aproape 3000 de cursanti instruiti pana in prezent. Retine: in final, nu trebuie sa-ti placa doar ca idee sa devii trainer, ci chiar sa simti ca ti s-ar potrivi aceasta meserie.

Autor: Marian Rujoiu
Trainer Extreme Training, The way to excellence


www.traininguri.ro
www.marian-rujoiu.ro
www.e-antreprenor.ro

Articole recomandate

Fa si tu o multime de bani din videochat non-adult in Iasi la Heylux! Fa si tu o multime de bani din videochat non-adult in Iasi la Heylux!
Banii sunt mai importanți ca oricând. Mai ales în perioada asta, plină de necunoscute. Când multe joburi dispar sau sunt prost plătite, videochatul în Iași e o opțiune serioasă pentru tine. Oricâte probleme ar fi peste tot, domeniul ăsta
Art Studio Bucuresti - descopera independenta financiara Art Studio Bucuresti - descopera independenta financiara
Despre Art Studio Art Studio Bucuresti iti ofera mai mult decat un loc de munca intr-un studio videochat profesionist. Este locul care iti poate oferi siguranta financiara, stabilitate si confort, totul conform cu legile impuse pe piata muncii. Jobul de model de videochat la Art Studio imbina
Antreprenoriat feminin in Romania Antreprenoriat feminin in Romania
Anul 2020 este unul care va rămâne în istorie – pandemia a afectat viețile tuturor, atât cele personale, cât și cele profesionale și a lăsat o ampremntă grea și asupra economiei naționale, dar și celei globale. Nici pentru
Cum alegi cele mai bune oferte de angajari videochat din Bucuresti? Cum alegi cele mai bune oferte de angajari videochat din Bucuresti?
Una dintre cele mai mari probleme pentru un model aflat la început de carieră este identificarea celor mai bune oferte de angajări videochat . La o simplă căutare în anunțurile din site-urile de joburi vei descoperi sute de oferte, care mai de care mai tentante,
Ce configurare de bucatarie e potrivita pentru restaurantul tau Ce configurare de bucatarie e potrivita pentru restaurantul tau
Orice bucătărie de restaurant include 5 zone distincte: depozitare, spălat, pregătire, gătit, servit. Însă ceea ce dictează modul în care vei aranja aceste zone este meniul restaurantului tău. În funcție de acesta se așează totul