Cum gestionezi furia, enervarea, apatia si alte stari negative? - partea II
history_edu ele.ro calendar_month 15 Ian 2013, 09:33
Sunt multi oameni care se lasa prada sentimentelor.
Este bine sa te lasi prada atunci cand acestea sunt pozitive insa atunci cand sentimentele sunt negative se nasc automat stari pe care de obicei le incadram in una din urmatoarele categorii: furie, deprimare, anxietate, inconfort, apatie, frica etc. in acest articol voi expune o strategie simpla prin care putem deveni mai puternici si automat mai fericiti, gestionand sentimentele negative.
In prima parte a articolului am mentionat primii doi pasi ai tehnicii ACT. Urmeaza cel de-al treilea.
In cazul in care te deranjeaza ca oamenii in general nu apreciaza corectitudiunea asa cum ti-a dori, din nefericire este un lucru care de cele mai multe ori iese de sub zona ta de control. Poti sa-ti construiesti o strategie buna, insa nu te va ajuta prea mult. Mai bine iti schimbi perceptia.
Schimbarea perceptiei nu insemna sa incepi si tu sa renunti la onestitate. insemna doar sa muti atentia, sa nu te mai concentrezi pe acest aspect si sa ai o asteptare realista in privinta onestitatii umane. Fiecare om are propriile convingeri si valori, iar daca unii oameni nu apreciaza oanestitatea, nu trebuie sa te simti, pe baza de consecinta a propriei perceptii, suparat.
Daca facem referire la ultimul exemplu, si anume ca esti nemultumit de ce ai realizat pana acum, lucrurile sunt usoare. Depinde daca aceasta nemultumire este una constructiva sau una distructiva. Daca esti usor nemultumit si-ti doresti sa fi realizat mai mult, atat timp cat aceasta stare nu este una de anxietate generala, nu ai de ce sa-ti faci griji. insa cand esti nemultumit si te mentii in aceasta stare mult timp si te uiti la viata ta si vezi ca lucrurile ca mergand din ce in ce mai rau, cel mai probabil trebui sa schimbi strategia.
Majoritatea oamenilor raman blocati in sentimentele negative. Raman impietriti in ele. De exemplu, daca nu ai parcurge cei doi pasi de pana acum, ai putea ajunge in urmatoarea situatie: daca esti nemultumit de ce ai realizat pana acum si ai o stare de deprimare generala, nu apreciezi si recunosti semnalul si ramai blocat, si peste un an, si peste cinci ani vei fi fix in aceeasi situatie. Este in regula, atat timp cat iti doresti acest lucru.
Strategia pe care ti-o poti propune este opusul a ceea ce faci acum, adica in pasul unu sa intri in alerta pozitiva, sa aprecizi pozitiv ceea ce simti si rapid sa identifici in ce parte sa o iei. Este ca si cum ai fi la o raspantie, vrei sa ajungi undeva, insa in loc sa te decizi pe unde sa mergi, te opresti definitiv. Daca te-ai oprit si nu ai de gand sa te misti din loc nici macar pana la raspantia dintre strategie si perceptie, vei manifesta in permenenta acele sentimente, iar consecintele negative se vor vedea in viata ta. Mergi mai departe, iar odata ajuns la raspantie, Clarifica (alege intre perceptie si strategie) si treci la pasul trei!
T - Treci la actiune (Pasul 3)
Daca in pasul unu ai apreciat si acceptat semnalul, iar in pasul doi ai deliberat intre perceptie si strategie, in pasul trei TRECI la Actiune. Actiune la nivel mare, actiune masiva. Nu bifezi si zici ca ai incercat! Nu! Orice sentiment sau stare pe care ai vrea sa o modifici, o poti modifica doar prin actiunile tale. Daca vei astepta ca lumea sa se schimbe ca tu sa te poti schimba si sa devii mai fericit, fii constient ca vei astepta pana la sfarsitul zilelor tale. Acest lucru nu se va intampla.
Actioneaza, actioneaza si iar actioneaza. Daca e vorba de stategie, gaseste toate lucrurile pe care le poti face si fa cat mai multe din ele. Unele iti vor aduce mai multe rezultate, altele mai putine, iar altele deloc. Din nefericire, nu poti afla intodeauna dinainte ce actiuni vor avea rezultate, oricat de mult ne-am dori acest lucru. Poti actiona in zece moduri diferite, sa renunti pentru ca nu mai ai speranta si al 11-lea sa fie cel care functioneaza in cazul tau.
De exemplu, daca partenerul de viata te enerveaza, gandeste-te ce ai putea face tu pentru ca el sa-si schimbe atitudinea. intotdeauna noi ne gandim ca ar trebui sa-si schimbe atitudinea si consideram suficient sa-i spunem, iar apoi ne miram ca nimic nu se schimba. Daca vrei sa-si schimbe atitudinea, schimba-ti tu strategia, astfel incat sa generezi un alt tip de atitudine ca rezultat:
comunica mai mult;
comunica in fiecare zi;
vorbeste-i despre situatia ta;
asculta-l/ ascult-o;
fii tu asa cum vrei sa fie el/ea;
surprinde-l/o pozitiv;
apreciaza-l/apreciaz-o;
fii mai atent la lucrurile pe care le apreciaza;
........
Lista poate continua si poate fi personalizata de la caz la caz, de la problema la problema, important este sa actionezi la scara mare, sa actionezi masiv, sa stralucesti, astfel incat sub lumina ta sa poata fi posibila o schimbare de atitudine.
Daca, sa presupunem esti deprimat pur si simplu, fara motiv, trecerea prin cei trei pasi este simpla:
1. Apreciaza starea si intelege semnalul ca trebuie sa schimbi ceva. Daca nu faci acest pas, vei ramane deprimat mult si bine, pana cand un eveniment exterior te va scoate din acea stare (s-ar putea intampla, azi, maine, peste un an sau niciodata);
2. Clarifica daca acest sentiment poate fi rezolvat prin perceptie sau strategie. Poti incerca sa schimbi perceptia atunci cand cunosti sursa deprimarii. in acest caz, shimbarea unui lucru in sine te scoate din rutina, deci iti ofera solutia iesirii din deprimare.
3. Treci la actiune. Actioneaza masiv, fa o lista de cel putin douazeci de lucruri pe care nu le-ai facut sau pe care le-ai facut, dar ai putea sa le faci in mod diferit. Iesi de urgenta din zona aceasta de "confort" apatic si experimenteaza. Fa altceva, orice, si nu un lucru mic, ci multe si cat mai diferite. Vrei un rezultat diferit, fa ceva diferit. Daca esti deprimat si te gandesti ca poti iesi din aceasta stare prin verificarea emailului, sa stii ca nu va merge. Daca te asezi apoi pe scaun si-ti spui ca ai incercat, faci cea mai mare greseala. Actioneaza la scara mare: sari cu parasuta, mergi la inot, intalneste-te cu prieteni pe care nu i-ai mai vazut de mult, mananca ce n-ai mai mancat pana atunci, fa-ti noi cunostinte, mergi la un concert, du-te la un curs de tobe, picteaza, orice nu ai mai facut de mult sau nu ai facut niciodata.
Observati, daca ati avut rabdare sa cititi pana aici, ca pasii sunt simpli si am insistat (cat am putut de putin) pe fiecare dintre ei pentru ca trebuie intelesi corect si trebuie sa intelegeti ca fiecare conteaza. intelegand acest mecanism simplu, poti gestiona orice sentiment negativ pe care-l experimentezi. Esti deschis si-l transformi pozitiv. Nu-l negi, nu-l scuzi, nu traiesti cu el. Auzi soneria care te pune in actiune.
Castigurile sunt nelimitate pe toate planurile pentru ca metoda ACT se poate aplica in orice plan al vietii tale si rezultatele sunt spectaculoase. Mai fericit, mai autoimplinit, cu o stare de bine extraordinara!
Starea de bine este unul dintre lucrurile pe care si le doreste orice om. Eu am incadrat starea de bine la putere personala si am dezvoltat un program in acest sens (vezi http://www.personal-power.ro)
Daca ai citit cu atentie, ai observat ca nu am oferit prea multe instrumente privind schimbarea perceptiilor. Care sunt actiunile pe care trebuie sa le faci pentru a-ti schimba o perceptie? Pare simplu, insa perceptiile nu se schimba usor, pentru ca perceptiile izvorasc din convingerile noastre, iar schimbarea convigerilor nu este usoara.
Am scris deja un articol numit Cum sa eliberezi potentialul din interiorul tau, pe care il gasesti aici: http://www.marian-rujoiu.ro/cum-sa-eliberezi-potentialul-din-interiorul-tau
Crezi ca ai constientizat deja ca a treia cale, numita ACT, este una usoara, una pe care o poti aplica de acum. Nu-ti trebuie pregatire speciala sau antrenament de durata. O data ce ai inteles ca este usor, poti vedea rezultatele destul de rapid!
Apreciaza
Clarifica
Treci la actiune masiva
Daca mai ai intrebari, mi le poti trimite pe email ( manager@traininguri.ro ) si cu cat intrebarea va fi mai specifica, cu atat pot sa-ti fiu mai mult de folos. Sper ca aceasta simpla metoda poate fi sursa unei stari de bine pentru tine si pentru cei care te inconjoara! Apreciez feedbackul, motiv pentru care ar fi mai mult decat binevenit daca am reusit sa te conving sa mi-l oferi!
">
Iti urez cat mai multa Putere Personala!
Marian Rujoiu
Trainer - Extreme Training
The way to excellence!
http://www.marian-rujoiu.ro
http://www.personal-power.ro
Alte articole despre