Cum iti blocheaza gandirea pozitiva succesul?

Cum iti blocheaza gandirea pozitiva succesul?
  calendar_month        
Daca ai citit titlul si nu-ti vine sa crezi, asa este: chiar eu spun asta, Marian Rujoiu, un promotor al gandirii pozitive.

Intr-o lume in care auzi la tot pasul ca gandirea pozitiva este totul, ma trezesc eu si spun ca nu este asa.

Am intalnit multi oameni la extreme: unii cred ca nimic nu merge bine si nici nu va merge bine, altii cred ca totul este frumos si va fi frumos in continuare.

Ambele categorii de oameni probabil au conturile goale, relatii neimplinite, o viata, daca nu grea, cel putin plictisitoare.

Probabil nu mai intelegi nimic, in titlu spun ca gandirea pozitiva nu merge, iar acum afli ca nici cea negativa. Ai putea sa ma contrazici dandu-mi exemple de oameni eminamente negativi care au ce-si doresc sau oameni eminamente pozitivi care au obtinut multe. Stii, daca tu poti face o lista, o pot face si eu, insa nu aceasta este ideea.

Winston Churcil spunea ca "oricat de frumoasa ar fi strategia, din cand in cand trebuie sa te mai uiti si la rezultatele ei."

Eu am facut acest lucru. De cativa ani ma uit la rezultate, la rezultatele mele, la rezultatele celor din jurul meu, la rezultatele clientilor si nu am gasit o conexiune clara intre gandirea pozitiva si succes. Recunosc, am gasit conexiuni mai multe intre gandirea negativa si esec.

Candva recomandam celebrul film The secret. O mai fac si acum. Totusi nu trebuie sa fii geniu ca sa-ti dai seama ca a-ti dori un lucru nu este totul pentru a-l si obtine a doua zi. Cei mai multi nu-l vor avea niciodata. La fel, nu-i suficient sa-ti doresti o calatorie in jurul lumii si a doua zi sa se intample. Sunt unii care totusi vor face calatoria, insa sunt atat de putini incat nu putem concluziona ca lucrurile se rezolva daca-mi doresc ceva. Te-am pus pe ganduri? Sper ca da! Poate te-ai si enervat putin. Este bine, pentru ca las legea atractiei pentru alt articol si acum o sa ma intorc la gandirea negativa si cea pozitiva.

Oamenii vorbesc in timp ce asculta si realizeaza la sfarsit ca nu au inteles ce spune celalalt. Acum nu mai vreau sa vorbesti in gand, macar pentru cateva clipe si la urma decizi tu ce vei face, daca vei face ceva. Poti sa critici ceea ce cred, poti sa apreciezi, poti sa faci ce vrei tu. Ce-mi doresc eu este sa-i permiti mintii tale sa priveasca intr-un mod in care nu e obisnuita sa o faca. Acum vei asculta opinia mea care pana acum te-a scos putin din sarite si din zona de confort. Este in regula!

Daca te asteptai ca acesta sa fie inca un articol care ridica la nivel de religie gandirea pozitva sau pe cea negativa, afla ca nu este cazul, iar daca citesti acest articol doar pentru a gasi dovezi ca e bine sa fii negativ, iti spun de pe acum ca nu le vei gasi.

Sa-ti dau o lista cu trei afirmatii cu care NU sunt de acord:
A- ori de cate ori ai o problema, priveste partea buna!
B- atunci cand lucrurile merg prost, probabil vor merge bine in curand!
C- trebuie doar sa crezi ca totul va fi bine si este de ajuns!

Pot sa fac o lista mare, insa cred ca ai prins ideea. In contrast, vreau sa-ti dau si o lista cu trei lucruri cu care sunt de acord:
D- gandirea pozitiva nu-ti rezolva problema!
E- problemele sunt probleme si trebuiesc tratate ca atare, gandind doar pozitiv vor trece ani si vei fi aproximativ in aceeasi mocirla!
F- gandirea pozitiva uneori te ispiteste sa negi problemele si sa le bagi sub pres. La un moment dat vor reveni!

Daca nu stii ce sa mai crezi, atunci este bine. Poate intr-un fel esti de acord cu ce-ti spun, in acelasi timp te gandesti ca poate ca nu este frumos ce spun si nici limbajul folosit. Sau poate, daca esti un adept al gandirii negative te gandesti ca in sfarsit cineva spune lucrurilor pe nume in mod precis. Vreau sa linistesc ambele categorii si va spun ca nu sunt de acord nici cu una, nici cu alta.

Acum da-mi voie sa sustin contrariul. Gandirea negativa este buna. Depinde cat de negativa este. Daca nu este indeajuns de negativa, nu te mai ajuta la nimic. Trebuie sa fii negativ de-a dreptul. Diferenta in sine este foarte mica. Intre gandirea pozitiva dusa la extrem si gandirea negativa este o distanta de doar un milimetru, iar calea maestrului este de a se pozitiona intre ele. Atunci cand conduci, misca volanul un milimetru si tine-l asa timp de un minut. Vezi ce se intampla. iti spun eu: un accident! Mai bine nu incerca, poti doar sa-ti imaginezi. Gandeste-te la fotbalisti, e nevoie ca piciorul sa fie intors doar un milimetru pentru a rata cu poarta goala. Este nevoie doar de un milimetru in pozitionarea crosei la jucatorii de golf pentru ca mingea sa ajunga la 10 metri distanta de gaura. Este nevoie doar de un milimetru atunci cand montezi geamuri pentru ca vantul sa-ti intre in casa. Da, un milimetru distanta si lucrurile pot ajunge unde nu te-ai astepta sau pot lua o intorsatura pe care nu o asteptai.

Gandirea negativa executata gresit si gandirea pozitiva executata gresit, de obicei, se afla doar la o distanta de un milimetru de executie.

Ce inseamna acest lucru in practica?

Atunci cand ai o problema si esti pozitiv, problema nu prea se rezolva, probabil ai vazut-o pe pielea ta. Este frumos sa vizualizezi, sa vezi problema rezolvata, dar nu ajuta prea mult. Atunci cand ai o problema, poti sa fii negativ. Atunci cand te uiti la viata ta, poti fi negativ! Atentie, daca nu esti suficient de negativ, nu fuctioneaza ce-ti spun eu.

Trebuie sa fii atat de negativ, atat de dezgustat, atat de infuriat, incat sa-ti misti fundul sa faci ceva. Sa treci la actiune, sa rezolvi problema. Daca vei lua calea pozitiva, lucurile nu se schimba, trebuie sa fii intr-adevar nemultumit sa schimbi ceva. Daca te uiti la relatia ta si nu esti indeajuns de nemultumit, nu vei face nimic, daca te uti la jobul tau si nu esti indeajuns de nemultumit, vei mai petrece cativa ani pe acolo si vei continua sa te plangi. Distanta de un milimetru este putin mai departe de negativ, nu mai aproape de pozitiv.

Daca nu esti nemultumit cu adevarat, nu vei lua o decizie, nu-ti vei asuma un angajament, nu vei face nimic. Vei face ceva, vei taragana lucrurile. Cu cat te vei infuria mai tare, cu atat probabilitatea sa iei decizii va creste! Acum poate intelegi de ce spuneam mai sus ca negativismul formal nu ajuta.

Daca-ti spui ca lucrurile merg rau, ca probabil nu ai ce face, ca vor merge la fel in continuare, esti negativistul tipic, care doar simuleaza si atat, nimic mai mult. Este vorba doar de lene si de a gasi motive pentru a ramane in zona de confort inconfortabil. Este o zona periculoasa acest confort inconfortabil ce rezulta atat ca urmare a gandirii negative, cat si a gandirii pozitive tipice.

De ce? Pentru ca te pastreaza acolo. O decizie radicala, un moment de cotitura apare atunci cand esti cu adevarat nemultumit de viata ta. Cu cat vei fi mai negativ, cu atat posibilitatea sa faci ceva creste. Vei face lucruri marete doar atunci cand vei instala teama de a continua in acest fel/la fel. Atunci cand vei fi constient ca nu are sens sa te minti, abia atunci iesi din zona de confort si poti fi extraordinar.

De ce ne incurca gandirea pozitiva?
Din simplu motiv ca ne mentine in zona de confort, nu ne face sa luam decizii curajoase. Spuneam mai sus ca ne multumim sa privim la strategie (gandirea pozitiva) fara sa ne uitam la rezultate. Rezultatele remarcabile apar daca iei decizii remarcabile. Daca vrei sa obtii rezultatele pe care nu le-ai avut niciodata, trebui sa faci acele lucruri pe care nu le-ai facut niciodata.

Indemnul meu este sa fii foarte negativ daca intr-adevar vrei sa obtii rezultate remarcabile. Nu doar sa bifezi gandirea negativa. Aceasta este distanta de un milimetru. si daca tot vorbesc de distante de un milimetru, gandirea pozitva poate sa apara doar pentru a-ti confirma ca esti capabil sa gasesti o solutie. Gandirea pozitiva iti blocheaza succesul ori de cate ori te mentine intr-o situatie. Daca-ti spui ca viata e roz cand tu esti jos, gandirea pozitiva doar te ajuta sa ramai in mocirla mai mult timp. Abia dupa ce-ti intra noroi in gura, in urechi si-n pantaloni, te saturi de gandirea pozitiva si iei decizia de a te ridica si scutura. O alta categorie de oameni negativisti destul de interesanta este categoria celor care vad raul din orice situatie. Este bine sa vezi raul, insa daca ramai la stadiul de identificare si ti se pare interesant acest lucru, vei identifica toata viata probleme. Buna strategie, pacat ca nu da rezultate. Daca identifici probleme si nu ti se par suficient de mari sau nu te deranjeaza suficient de mult, este ca si cum ai sta pe vine in mocirla, tot nu te-ai ridica.

Limbajul meu cu siguranta ca nu ti s-a parut unul prietenos si sunt de acord. Acum eu ma gandesc la scop, care este scopul, sa ma imprietenesc cu tine sau sa te provoc sa ai o viata mai buna? Nu vreau sa fim prieteni, cel putin nu de data aceasta. Vreau sa te scot din sarite atat de tare incat sa faci ceva, cu tine, cu viata, cu relatiile, cu jobul, cu prietenii, cu totul!

Sa gandesti pozitiv nu este un rau in sine. Devine rau cand te deconecteaza de la realitate, cand iti mentine o stare de lucruri neplacuta. Este o distanta de doar un milimetru. Inchei spunandu-ti:

Fii atat de negativ incat sa devii atat de pozitiv sa poti trece la actiune la scara mare!

Daca ti-a placut articolul, trimite-l mai departe, comenteza-l, ofera un like sau ce vrei. Daca nu ti-a placut, mai citeste-l odata! Daca ai si tu o teorie a ta, foarte bine, poti sa o scrii. Atentie, din cand in cand, strategia trebuie sa mai dea si rezultate! Nu te sfatuiesc sa aplici strategia descrisa in acest articol decat daca te-ai hotarat sa tintesti foarte sus! Daca ai o alta strategie, la fel de bine, atat timp cat ai rezultate remarcabile este excelent, o strategie nu functioneaza pentru oricine!

In functie de cat de tare te-ai suparat probabil ai vrea sa ne si vedem candva, fie sa ma contrazici, fie sa-mi multumesti. O putem face deocamdata in programul Personal Power (http://www.personal-power.ro) sau intr-o sesiune de firewalking - Leadership 530.




">54381.jpg



Cu prietenie,

Marian Rujoiu
Trainer - Extreme Training

The way to excellence!
http://www.marian-rujoiu.ro
Recomandari