Skip to article

Cum sa iti alegi un business coach

Pentru ce avem nevoie de un coach? Cu ce ne poate ajuta el si nu putem noi singuri? Dar in primul rand... Ce inseamna un coach?

Coachingul este conversatia, dialogul dintre un coach si "invatacelul lui". Prin coaching tu vei invata sa:

• Comunici mai bine
• Sa ai un balans de prioritati mai echilibrat
• Sa ai o prezentare mai eficienta
• Sa iti intelegi mai bine capacitatile si abilitatile
• Sa iti identifici competentele de care ai nevoie

Exista mai multe tipuri de coaching:

"Life coaching"-ul se focuseaza pe experienta si transformarile din viata de zi cu zi. Acest tip de coaching te ajuta sa iti creezi o stare de bine si de libertate, sa te cunosti mai bine, sa iti construiesti relatii mai stranse de prietenie sau de dragoste, sau sa lasi in urma vechile temeri si indoieli.

"Business coaching"-ul te ajuta sa iti dezvolti o afacere. Acest tip de coaching se adreseaza atat sefului de echipa cat si membrilor unei echipe, pana la patroni de firme mici-medii. Coach-ii ii ajuta pe executivi, staff-ul si afacerea in sine sa se dezvolte, sa se promoveze si sa creasca.

Cum sa iti alegi un business coach


"Executive coaching"-ul este cel cu ajutorul caruia iti construiesti relatii de colaborare. Scopul este de a sustine schimbarile comportamentale in vederea unei calitati mai bune a vietii.

Alege tipul de coaching care consideri ca ti se potriveste mai bine si apoi cauta un coach cu experienta, studii si abilitati de te ajuta sa iti atingi scopurile. E foarte greu sa gasesti pe cineva cu adevarat bun atunci cand piata este plina si de "coach"-i fara o formare profesionala sau backround care isi spun a fi profesionisti.

Cum poti sa iti alegi un coach bun?

Verifica-i studiile/pregatirea

Un business coach ar trebui sa aiba un training de baza, si ar trebui sa inteleaga si sa patrunda in structura organizationala a unei firme pentru a o ajuta.
Face acest coach parte dintr-o organizatie? Publica el carti sau articole de specialitate? Ofera el produse si servicii pe langa coaching?

Evalueaza felul in care el lucreaza cu clientii

Coach-ul este cel care te antreneaza intr-un dialog si iti arata o noua perspectiva a situatiei, si te lasa pe tine sa alegi. Un coach nu este cel care te "directioneaza" spre posibile raspunsuri fara a-ti da solutia.
Un coach adevarat este cel care iti ofera sprijinul pentru a-ti spori abilitatile, resursele si creativitatea. Ei sunt trainuiti pentru a te asculta, a te observa si de a te aborda potrivit nevoilor tale. Un coach va avea mereu solutii pentru tine si va stii sa iti spuna directia potrivita atunci cand te afli in afara "drumului".

Asigura-te ca are experienta in domeniul tau

Este un lucru foarte important sa iti cunoasca domeniul si sa vorbeasca pe limba ta.

Alte moduri in care poti afla info despre un coach:

• Citeste-le CV-ul, biografia si intreba-i ce backround au
• Intreba-i daca au rezolvat probleme ca ale tale
• Urmareste-le site-ul si vezi cum se "vand"

Asigura-te ca te potrivesti cu coach-ul pe care ti l-ai ales
Asculta-ti instinctul atunci cand te vei decide ca cel pe care ti l-ai ales ca si coach te intelege cu adevarat si iti poate oferi ceea ce ai nevoie. Tu vei cauta:

Un coach direct ca va actiona conform celor zise
Un coach care sa iti dea sfaturi si sa iti vorbeasca din propria experienta
Un coach care sa iti asculte pana si cele mai ascunse ganduri.

In final, tot ceea ce iti vei dori va fi un coach care cu care sa te intelegi foarte bine, in care sa ai incredere in a-i da detalii foarte personale despre tine, si care sa nu te judece.

Articole recomandate

Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante! Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante!
Tot mai multe persoane caută opțiuni prin care să poată avea independență financiară și în același timp să poată să stăpânească exclusiv modul în care își manageriază timpul, astfel încât
Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020 Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020
Elite Business Women (https://ebw.business), cel mai mare club de afaceri românesc dedicat femeilor antreprenor din România, cu prezentă internațională, invită femeile de afaceri să participe la o nouă întrunire, prima din acest an – Elite Meetup:
Ai schimbat locul de munca? S-ar putea sa ai nevoie de fisa medicala pentru angajare Ai schimbat locul de munca? S-ar putea sa ai nevoie de fisa medicala pentru angajare
Un job nou inseamna o noua etapa in viata ta! Probabil ca esti incantata de schimbarea aparuta si de oportunitatile pe care aceasta le aduce. Daca te afli in situatia de a schimba locul de munca, exista cateva aspecte la care sa fii atenta. Dincolo de faptul ca urmeaza sa te adaptezi noului birou
3 modalitati prin care poti scapa de teama vorbitului in public 3 modalitati prin care poti scapa de teama vorbitului in public
Vorbitul in public este printre cel mai des intalnite temeri ale oamenilor. Iar daca ne gandim la faptul ca noi relationam zilnic cu alte persoane si discutam mereu cu oamenii, aceasta temere pare relativ usor de depasit. Ei bine, pentru unii oameni nu este chiar atat de usor. Insa solutii exista
Elite Business Women te invata cum sa atragi finantare - Un hotel in valoare de 10 milioane de EURO, construit prin Ajutor de Stat Elite Business Women te invata cum sa atragi finantare - Un hotel in valoare de 10 milioane de EURO, construit prin Ajutor de Stat
Elite Business Women, un club dedicat femeilor antreprenor din țară și din străinătate, prezintă o analiză cu privire la sursele de finanțare pe care antreprenorii le au la dispoziție. Conform Roxanei Mircea, consultant în atragerea de fonduri UE