Skip to article

Cunoaste-te si promoveaza-te mai bine

Cunoaste-te si promoveaza-te mai bine
Capacitatile naturale si dobandite sunt resursa pe care o pui la dispozitie celor din jur, la job sau in viata privata. Abilitatile raman adesea nefolosite pentru ca nu stii ca le detii, pentru ca nu ai fost incurajata se le descoperi. Pe masura ca trec anii de scoala si acumulezi tot mai multe cunostinte, incununtate ulterior de aptitudinile dobandite prin joburile pe care le ai, constati ca te-ai dezvoltat personal, ca ti-ai imbunatatit anumite puncte si ca ai obtinut mai multa competenta.

Exista trei categorii de aptitudini pe care le poti oferi lumii si este mai usor sa te gandesti la ele ca verbe, substantive si adjective.

Aptitudini ca verbe

Multe dintre aptitudinile de care esti constienta si pe care le utilizezi pot fi exprimate prin verbe. Spre exemplu: a comunica, a persuada, a motiva, a negocia, a calcula, a organiza, a planifica, a te documenta, a sintetiza etc. Acestea sunt aptitudinile transferabile (functionale). Ele mai sunt numite talente sau aptitudini naturale.

Mare parte a acestor puncte tari le poti avea din nastere. Sunt persoane care "stiu" din nastere cum sa negocieze; dar daca nu ai un astfel de talent innascut, poti obtine o astfel de abilitate, pe masura ce te dezvolti. Deci, parte dintre aceste aptitudini poate fi insusita.

Ai putea pierde cu greu aceste aptitudini. Ele sunt numite transferabile pentru ca pot fi utilizate indiferent de tipul de job pe care il alegi in anumite perioade din cariera ta si de sectorul de activitate.

Aptitudinile pe care le exprimi prin verbe se refera fie la informatii, fie la obiecte, fie la oameni. Indiferent de talentele pe care le detii, esti buna la cel putin una dintre cele trei categorii enumerate mai sus, asa ca trebuie sa fii constienta de competentele tale si sa le pui in valoare.

Aptitudini ca substantiveCunoaste-te si promoveaza-te mai bineTotodata, de-a lungul timpului iti poti descoperi abilitati care pot fi concretizate in substantive, precum: engleza, computerele, antichitatile, moda, florile, word-ul, muzica, piata de marfuri etc. Acestea sunt cunostintele acumulate pana acum, subiecte despre care stii cat mai multe, te pasioneaza si te ajuta la job.

Aptitudinile dobandite prin invatare, stocate in creier, constituie "expertiza" ta. Le-ai invatat, formal sau informal, la scoala, din experienta de viata, din carti, de la un mentor etc. Nu conteaza sursa, ci faptul ca le detii. Intrebarea este: ce aptitudine iti place sa o folosesti in mod deosebit?

Aptitudini ca adjective

A treia categorie de abilitati poate fi sintetizata prin adjective sau adverbe. Iata cateva exemple: adaptabila, creativa, flexibila, metodica, punctuala, responsabila, amabila, sociabila etc. Toate acestea tin de personalitatea ta, de felul in care "te gestionezi". Stilul in care vei folosi la job aptitudinile transferabile va fi adaptat cu privire la propria personalitate.

Vorbesti despre propriile aptitudini in conversatia de zi cu zi, ca si cum ar pluti in aer: "Sunt creativa, sunt perfectionista, sunt foarte atenta la detalii etc." Insa toate aceste trasaturi, exprimate prin adjective, sunt mereu corelate cu aptitudinile transferabile.

Este important sa fii constienta de aptitudinile tale, sa combini toate cele trei categorii intr-o forma pe care sa o prezinti lumii. Expertiza si aptitudinile transferabile, alaturi de personalitatea ta converg intr-o imagine unica - invata sa o promovezi!

Autor: Oana Voinea, Redactor Specialist Resurse Umane

Sursa: www.myjob.ro

Articole recomandate

Fa si tu o multime de bani din videochat non-adult in Iasi la Heylux! Fa si tu o multime de bani din videochat non-adult in Iasi la Heylux!
Banii sunt mai importanți ca oricând. Mai ales în perioada asta, plină de necunoscute. Când multe joburi dispar sau sunt prost plătite, videochatul în Iași e o opțiune serioasă pentru tine. Oricâte probleme ar fi peste tot, domeniul ăsta
Art Studio Bucuresti - descopera independenta financiara Art Studio Bucuresti - descopera independenta financiara
Despre Art Studio Art Studio Bucuresti iti ofera mai mult decat un loc de munca intr-un studio videochat profesionist. Este locul care iti poate oferi siguranta financiara, stabilitate si confort, totul conform cu legile impuse pe piata muncii. Jobul de model de videochat la Art Studio imbina
Antreprenoriat feminin in Romania Antreprenoriat feminin in Romania
Anul 2020 este unul care va rămâne în istorie – pandemia a afectat viețile tuturor, atât cele personale, cât și cele profesionale și a lăsat o ampremntă grea și asupra economiei naționale, dar și celei globale. Nici pentru
Cum alegi cele mai bune oferte de angajari videochat din Bucuresti? Cum alegi cele mai bune oferte de angajari videochat din Bucuresti?
Una dintre cele mai mari probleme pentru un model aflat la început de carieră este identificarea celor mai bune oferte de angajări videochat . La o simplă căutare în anunțurile din site-urile de joburi vei descoperi sute de oferte, care mai de care mai tentante,
Ce configurare de bucatarie e potrivita pentru restaurantul tau Ce configurare de bucatarie e potrivita pentru restaurantul tau
Orice bucătărie de restaurant include 5 zone distincte: depozitare, spălat, pregătire, gătit, servit. Însă ceea ce dictează modul în care vei aranja aceste zone este meniul restaurantului tău. În funcție de acesta se așează totul