Skip to article

Cunoaste-te si promoveaza-te mai bine

Capacitatile naturale si dobandite sunt resursa pe care o pui la dispozitie celor din jur, la job sau in viata privata. Abilitatile raman adesea nefolosite pentru ca nu stii ca le detii, pentru ca nu ai fost incurajata se le descoperi. Pe masura ca trec anii de scoala si acumulezi tot mai multe cunostinte, incununtate ulterior de aptitudinile dobandite prin joburile pe care le ai, constati ca te-ai dezvoltat personal, ca ti-ai imbunatatit anumite puncte si ca ai obtinut mai multa competenta.

Exista trei categorii de aptitudini pe care le poti oferi lumii si este mai usor sa te gandesti la ele ca verbe, substantive si adjective.

Aptitudini ca verbe

Multe dintre aptitudinile de care esti constienta si pe care le utilizezi pot fi exprimate prin verbe. Spre exemplu: a comunica, a persuada, a motiva, a negocia, a calcula, a organiza, a planifica, a te documenta, a sintetiza etc. Acestea sunt aptitudinile transferabile (functionale). Ele mai sunt numite talente sau aptitudini naturale.

Mare parte a acestor puncte tari le poti avea din nastere. Sunt persoane care "stiu" din nastere cum sa negocieze; dar daca nu ai un astfel de talent innascut, poti obtine o astfel de abilitate, pe masura ce te dezvolti. Deci, parte dintre aceste aptitudini poate fi insusita.

Ai putea pierde cu greu aceste aptitudini. Ele sunt numite transferabile pentru ca pot fi utilizate indiferent de tipul de job pe care il alegi in anumite perioade din cariera ta si de sectorul de activitate.

Aptitudinile pe care le exprimi prin verbe se refera fie la informatii, fie la obiecte, fie la oameni. Indiferent de talentele pe care le detii, esti buna la cel putin una dintre cele trei categorii enumerate mai sus, asa ca trebuie sa fii constienta de competentele tale si sa le pui in valoare.

Aptitudini ca substantiveCunoaste-te si promoveaza-te mai bineTotodata, de-a lungul timpului iti poti descoperi abilitati care pot fi concretizate in substantive, precum: engleza, computerele, antichitatile, moda, florile, word-ul, muzica, piata de marfuri etc. Acestea sunt cunostintele acumulate pana acum, subiecte despre care stii cat mai multe, te pasioneaza si te ajuta la job.

Aptitudinile dobandite prin invatare, stocate in creier, constituie "expertiza" ta. Le-ai invatat, formal sau informal, la scoala, din experienta de viata, din carti, de la un mentor etc. Nu conteaza sursa, ci faptul ca le detii. Intrebarea este: ce aptitudine iti place sa o folosesti in mod deosebit?

Aptitudini ca adjective

A treia categorie de abilitati poate fi sintetizata prin adjective sau adverbe. Iata cateva exemple: adaptabila, creativa, flexibila, metodica, punctuala, responsabila, amabila, sociabila etc. Toate acestea tin de personalitatea ta, de felul in care "te gestionezi". Stilul in care vei folosi la job aptitudinile transferabile va fi adaptat cu privire la propria personalitate.

Vorbesti despre propriile aptitudini in conversatia de zi cu zi, ca si cum ar pluti in aer: "Sunt creativa, sunt perfectionista, sunt foarte atenta la detalii etc." Insa toate aceste trasaturi, exprimate prin adjective, sunt mereu corelate cu aptitudinile transferabile.

Este important sa fii constienta de aptitudinile tale, sa combini toate cele trei categorii intr-o forma pe care sa o prezinti lumii. Expertiza si aptitudinile transferabile, alaturi de personalitatea ta converg intr-o imagine unica - invata sa o promovezi!

Autor: Oana Voinea, Redactor Specialist Resurse Umane

Sursa: www.myjob.ro

Articole recomandate

Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020 Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020
Elite Business Women (https://ebw.business), cel mai mare club de afaceri românesc dedicat femeilor antreprenor din România, cu prezentă internațională, invită femeile de afaceri să participe la o nouă întrunire, prima din acest an – Elite Meetup:
Ai schimbat locul de munca? S-ar putea sa ai nevoie de fisa medicala pentru angajare Ai schimbat locul de munca? S-ar putea sa ai nevoie de fisa medicala pentru angajare
Un job nou inseamna o noua etapa in viata ta! Probabil ca esti incantata de schimbarea aparuta si de oportunitatile pe care aceasta le aduce. Daca te afli in situatia de a schimba locul de munca, exista cateva aspecte la care sa fii atenta. Dincolo de faptul ca urmeaza sa te adaptezi noului birou
3 modalitati prin care poti scapa de teama vorbitului in public 3 modalitati prin care poti scapa de teama vorbitului in public
Vorbitul in public este printre cel mai des intalnite temeri ale oamenilor. Iar daca ne gandim la faptul ca noi relationam zilnic cu alte persoane si discutam mereu cu oamenii, aceasta temere pare relativ usor de depasit. Ei bine, pentru unii oameni nu este chiar atat de usor. Insa solutii exista
Elite Business Women te invata cum sa atragi finantare - Un hotel in valoare de 10 milioane de EURO, construit prin Ajutor de Stat Elite Business Women te invata cum sa atragi finantare - Un hotel in valoare de 10 milioane de EURO, construit prin Ajutor de Stat
Elite Business Women, un club dedicat femeilor antreprenor din țară și din străinătate, prezintă o analiză cu privire la sursele de finanțare pe care antreprenorii le au la dispoziție. Conform Roxanei Mircea, consultant în atragerea de fonduri UE
Iata avantajele unui job intr-un studio de videochat din Bucuresti Iata avantajele unui job intr-un studio de videochat din Bucuresti
Atunci cand cheltuielile depasesc veniturile, cand nu mai poti face fata stresului provocat de job-ul actual sau cand realizezi ca oricat de mult efort ai depune, inca nu iti poti permite vacanta la care visezi de cativa ani, cel mai probabil este timpul pentru o schimbare. Viata in capitala nu