Skip to article

Exercitiu practic de Responsabilitate - Partea I

Exercitiu practic de Responsabilitate - Partea I
In urma cu o luna de zile scriam un articol despre Cum poti deveni regizorul propriului viitor.

In urma feedbackului primit am decis ca merita aprofundat putin acest subiect. Articolul il puteti gasi accesand linkul: www.marian-rujoiu.ro.

Succesul fiecaruia dintre noi depinde in mare masura de fiecare in parte. Invatand din experienta oamenilor de succes, observam ca printre multe alte ingrediente se alfa responsabilitatea.

Esti responsabil nu numai pentru ceea ce faci, ci si pentru ceea ce esti.

Succesul, vointa, devotamentul, energia, prieteniile, afacerile, etc, totul intra in responsabilitatea ta. Indiferent cum ai fi, este responsabilitatea ta. Retine trei lucruri simple:

esti responsabil pentru ceea ce ai fost.
esti responsabil pentru ceea ce esti.
esti responsabil pentru ceea ce vei fi.

Unii dintre voi ar putea juca Jocul Neasumarii sau jocul Victimizarii si nu vor fi de acord in niciun chip cu cele trei lucruri spuse mai sus.

Sunt convins ca poti gasi o mie de motive pentru care nu esti responsabil nici pentru ceea ce ai fost, nici pentru ceea ce vei fi.

Este si acesta un joc. Putem sa ne lamentam si sa ramanem in aceasta situatie.

Vestea proasta este ca adoptand o asemenea atitudine, cand vom vorbi peste ani, probabilitatea ca viata ta sa fie mai buna decat astazi este extrem de mica. O asemenea atitudine nu va atrage succesul.

Oportunitatile parca s-au vorbit si te ocolesc, la fel si lucrurile bune. Este o vorba veche: o veste proasta nu vine niciodata singura.

Cam asa este si in acest caz. Cu cat fugi mai mult de responsabilitate, cu cat te victimizezi mai mult cu atat mai mult lucrurile vor merge mai rau. Este o alegere!

Exercitiu practic de Responsabilitate - Partea I

Putem astepta destinul sau sansa pentru a ne "lumina" viitorul sau putem prelua noi initiativa.

Fiecare dintre noi poate fi prin sine "farul" cu care poate vedea oportunitatile si lucrurile bune din viata. Sa ne inchipuim ca suntem intr-o camera intunecata si cautam un obiect, pe care o sa-l numesc Vointa.

La un moment dat ne putem enerva pentru ca nu gasim Vointa. Ne putem supara si incepem sa ne vaitam ca nu l-am gasit. De asemenea, putem spune ca nu-i vina noastra ca nu am gasit Vointa in nici un coltisor al camerei, mai ales ca era intuneric.

Poti insa sa faci altceva inainte sa te victimizezi si sa te enervezi. Incearca sa te gandesti ce ai fi putut face pentru a gasi Vointa. Dai vina pe intuneric, pe lipsa de timp sau pe dezordinea din camera.

Poti face altceva - poti sa aprinzi lumina. Avand lumina poti gasi ceea ce cauti mult mai usor. Cel mai probabil vei gasi si Vointa in acea camera.

Indemnul meu este sa aprinzi lumina. Metaforic vorbind, lumina este in cazul nostru Responsabilitatea.

Fiind mai responsabil pentru ceea ce esti si ceea ce urmeaza sa fii, ai o viata in care nu mai bajbai prin intuneric.

Esti o persoana ghinionista sau una norocoasa?
Esti o persoana care are un job bun sau nu?
Esti o persoana care are prieteni de incredere sau nu?
Esti o om care are o afacere de succes sau nu?
Esti o persoana care are masina pe care si-o doreste sau nu?
Esti o persoana impacata cu ceea ce face sau nu?
Esti o persoana care ii inspira pe ceilalti sau nu?

Lista poate continua. Vreau sa subliniez un lucru simplu: Esti ceea ce esti datorita alegerilor pe care le faci! Fiecare alegere iti poate schimba viata in bine. Chiar si atunci cand nu alegi, de fapt ai ales sa nu alegi.

Fiecare alegere iti influenteaza prezentul si viitorul, al tau si al celorlalti. Intrebarea nepusa in acest articol pana acum este urmatoarea:

Esti pregatit sa-ti asumi responsabilitatea sau nu?

Asumarea responsabilitatii iti poate ghida actiunile. Asumandu-ti responsabilitatea, atat pentru esecul, cat si pentru succesul tau, poti invata si iti poti schimba viitorul. Nu ai cum sa schimbi viitorul fara sa-ti asumi responsabilitatea prezentului. Asumarea trecutului si prezentului este punctul de plecare pentru viitor.

O asemenea atitudine, mai ales pentru noi ca popor, este greu de acceptat. Suntem puternic antrenati sa aruncam vina pe ceilalti, sa fugim de responsabilitate. Ne place sa vorbim prea mult "in principiu" si prea putin "concret". Mass-media este foarte reticenta in a promova modele pe care merita sa le urmezi, zona politica sufera o decadere tot mai mare, iar oamenii, ori de cate ori observa o idee buna, cauta o mie de motive pentru care ea nu ar merge. Cu alte cuvinte, contextul nu este unul favorabil, iar jocul Responsabilitatii devine greu de jucat.

Spuneam ca sunt Jocuri ale Succesului si Jocuri ale Insuccesului. Responsabilitatea este un joc al Succesului. Este privirea intr-o oglinda curata in care iti asumi exact ceea ce esti. O intrebare simpla pe care ai putea sa o pui ca cititor este "Si cum pot juca acest joc al Responsabilitatii?". Pot demonstra matematic ca acest joc merita jucat, mai pot aduce si mii de argumente pentru a te face sa intelegi importanta lui.

Mai trebuie insa ceva, trebuie sa CONSTIENTIZEZI! A constientiza importanta si necesitatea acestui joc nu este un demers teoretic, nici un demers fizic si nici macar unul psihologic. Cu sau fara ajutorul meu trebuie sa SIMTI Responsabilitatea. Asumarea Responsabilitatii este un sentiment.

A-ti asuma Responsabilitatea pentru ceea ce faci si pentru ceea ce esti este un demers usor de inteles si poate reprezenta un punct de cotitura in viata fiecaruia dintre noi. Am auzit oameni spunand: "Am inteles ca pana la urma sunt responsabil pentru ceea ce mi se intampla. Pot sa ma mint, sa dau vina pe context sau pe ceilalti, pana la urma insa am constientizat ca pentru a schimba ceva in viata mea trebuie sa imi asum ceea ce sunt, inclusiv ceea ce urmeaza".

Sunt insa oameni care nu vor sa-si asume responsabilitateaa, asa este firea lor si nu fac nimic in acest sens. Multi dintre ei nu pot fi convinsi niciodata. Sunt cazuri insa cand acesti oameni constientizeaza brusc si-si spun: gata am inteles si am simtit ca eu sunt responsabil pentru ceea ce mi se intampla!

Exercitiu practic de Responsabilitate - Partea I

Daca vrei sa mai faci un mic pas in asumarea Responsabilitatii, iti propun un exercitiu simplu care sa te ajute. Urmeaza exercitiul miercuri, in Partea a II-a a articolului!

Alege Excelenta! Alege Extreme Training! Alege sa fii mai bun!

Autor: Marian Rujoiu
Trainer Extreme Training
http://www.traininguri.ro
http://www.marian-rujoiu.ro

Extreme Training, the way to excellence

Articole recomandate

Studiu: Romanii prefera munca de acasa. Nu mai vor sa se intoarca la birou Studiu: Romanii prefera munca de acasa. Nu mai vor sa se intoarca la birou
Romanii nu mai vor sa se intoarca la munca de la birou. Pefera sa munceasca de acasa, arata un studiu realizat de Reveal Marketing Search.  O treime dintre participantii la studiu au declarat ca participa la cursuri online platite sau gratuite si sunt mai preocupati de dezvoltarea personala
6 din zece angajatori verifica profilurile de social media ale candidatilor 6 din zece angajatori verifica profilurile de social media ale candidatilor
Mare atentie la ce postezi pe retelele de socializare daca esti in cautarea unui job! Potrivit celui mai recent studiu, 6 din zece angajatori verifică profilurile de social media, iar aproape patru din zece ţin cont inclusiv de acest criteriu în decizia de recrutare. Reputaţia
5 motive sa alegi imprimante inkjet Brother 5 motive sa alegi imprimante inkjet Brother
Imprimantele inkjet Brother sunt apreciate în rândul consumatorilor care doresc soluții eficiente, randament crescut şi investiții pe termen lung. Fie că vorbim de imprimante, fie că vorbim de sisteme all în one, toate echipamentele de bucură de
Fa si tu o multime de bani din videochat non-adult in Iasi la Heylux! Fa si tu o multime de bani din videochat non-adult in Iasi la Heylux!
Banii sunt mai importanți ca oricând. Mai ales în perioada asta, plină de necunoscute. Când multe joburi dispar sau sunt prost plătite, videochatul în Iași e o opțiune serioasă pentru tine. Oricâte probleme ar fi peste tot, domeniul ăsta
Art Studio Bucuresti - descopera independenta financiara Art Studio Bucuresti - descopera independenta financiara
Despre Art Studio Art Studio Bucuresti iti ofera mai mult decat un loc de munca intr-un studio videochat profesionist. Este locul care iti poate oferi siguranta financiara, stabilitate si confort, totul conform cu legile impuse pe piata muncii. Jobul de model de videochat la Art Studio imbina