Fii un comunicator eficient

history_edu ele.ro calendar_month 20 Mar 2008, 15:17
Inainte de toate, asculta. Asculta ceea ce oameni au de spus, dar si ceea ce nu spun.
Comunicarea eficienta ne mareste sansele de a fi promovati, ne ridica nivelul de respect de sine, alimenteaza relatiile si ne ajuta sa combatem stresul.
Cand comunicam eficient ne simtim intelesi, iar viata si munca devin mai satisfacatoare. Simtim ca detinem controlul, ne simtim apreciati, respectati si priviti cu incredere.
Cand comunicarea este slaba, progresul in cariera si sansele de angajare se diminueaza.
Esti un comunicator eficient?
Raspunde cu "da" sau "nu" la urmatoarele situatii:
1. Asculti cu atentie ceea ce colegii tai au de zis.
2. Empatizezi cu asociatii.
3. Stii cum oamenii care apartin diferitor nivele culturale sau sociale reactioneaza in anumite situatii.
4. Spui "nu" atunci cand altii profita de tine.
5. Respecti parerile altora desi ele sunt diferite de ale tale.
6. Recunosti meritele altora.
7. Iti faci un rezumat asupra ceea ce ai auzit in conversatiile celorlalti.
Doua dau mai multe raspunsuri negative sugereaza ca ai putea sa iti dezvolti abilitatile in comunicare.
Iata si cateva indrumari in acest sens:
1. Respecta-i pe altii si respecta-le parerea. Respectul este cheia principala in hranirea unei relatii si in crearea unei societati corecte. Este nevoie de incredere, egalitate, ematie si unitate in toate tipurile de relatii.
2. Invata sa asculti. Ascultarea cu atentie este un proces activ. Necesita energia participantilor, deschidere si receptivitate. Uneori e nevoie de conversatie intensa, uneori e nevoie de tacere.
Pune in practica urmatoarele sugestii pentru o ascultare activa:
Clarificare. Intrebarile legate de ceea ce nu intelegi, precum "Spune-mi, te rog, mai multe despre acest lucru" sau "Poti sa imi dai un exemplu?", te vor ajuta sa aduni mai multe informatii si de a te arata mai interesat si concentrat.
Unii oameni se simt amenintati de aceste intrebari, asa ca arata-te manierat si incurajator. Fii atent la intrebari. Inlocuieste intrebarea "De ce vrei sa iei cursuri de noapte?" cu "Ce ai vrea sa inveti in mod special?".
Reflecta asupra continutului. Rezuma ceea ce o persoana spune pentru a evita neintelegerile.
Reflecta asupra sentimentelor. Fa-ti atent interlocutorul asupra faptului ca ii intelegi trairile emotionale.
Asculta printre randuri. Ce simte aceasta persoana dar nu spune? Incearca sa empatizezi.
Invata sa ai o atitudine pozitiva. Sustine-ti punctele de vedere fara sa fii agresiv. Afirma-ti conceptiile, dezvaluie-ti gandurile si sentimentele, si fa-ti cunoscute nevoile si dorintele.
Fii atent la limbajul nonverbal. Cand comunici cu ceilalti, mentine contactul vizual. Acest lucru denota sinceritate si incredere. Ai grija la tonul vocii.
Evita grimasele, muscarea buzelor, si jocul degetelor. Relaxeaza-ti corpul, si stai drept.
Bazeaza-te pe fapte. Evita cuvinte precum "mereu" sau "niciodata". Aceste cuvinte descriu de cele mai putine ori realitatea si de cele mai multe ori starnesc reactii defensive. Axeaza-te pe cereri decat pe plangeri. De exemplu, daca frigiderul de la birou este murdar, ai putea sa ai o initiativa constructiva de genul "Cum putem sa pastram frigiderul curat?" decat sa te plangi ca este murdar, ca miroase, si ca nu a mai fost curatat de mult timp.
Stabileste-ti limita dintre viata persoanala si profesionala.
Diferentiaza oamenii de sarcinile lor. Spune "nu" sarcinii fara a refuza persoana care te roaga acest lucru. Daca acesta insista, refuza-l politicos.
Recunoaste diferentele dintre indivizi. Sex, cultura, originaritate, ocupatie, tipuri de personalitati etc, sunt doar cativa din factorii care contribuie la stiluri diferite de a comunica. Acceptand si respectand aceste diferente te poate ajuta sa diminuezi posibilele neintelegeri, frustrari si resentimente.
De exemplu, extrovertitii pot monopoliza conversatiile, pot lua initiativa, si pot vorbi fara a gandi. Introvertitii, care sunt mai mult retrasi si ganditori inainte de a face sau a spune ceva, pot avea o parere negativa despre extrovertiti. Li se pot parea nepolitocosi si enervanti. In schimb, extrovertitii ii pot vedea pe acestia ca fiind distanti. Ambii pot beneficia daca fac eforturi de a se intelege reciproc si daca isi pot schimba modalitatea de comunicare aboradand diferite stiluri.
Feedback si recunoastere. Feedback-ul, premierea sau sprijinul sunt necesare in evaluarea unei performante, iti intareste sentimentul de implinire, incredere in sine si in ceilalti, si mareste productivitatea. Lasa-i pe ceilalti sa stie ca le apreciezi eforturile si reusitele. Premierea este cea mai eficienta atunci cand este relationata cu o activitate anume, cu un atribut sau cu o calitate.
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro





Noutati in proiectele pe fonduri europene in 2011
- person
"despre fonduri europene nerambursabile"