Skip to article

Ghid de supravietuire dupa concediere

Ghid de supravietuire dupa concediere
"Cei de la resurse umane m-au chemat in birou si seful meu era acolo. Consiliera mi-a dat vestea si avea indicatii precise in legatura cu concedierea mea. Mi-au dat o ora la dispozitie sa-mi strang ce am in birou si nu mi s-a permis sa-mi iau la revedere de la nimeni. Am fost practic socata si nu mi-am revenit mult timp dupa aceasta experienta traumatica", spunea Mitchell Johnes, o fosta angajata a unei companii americane.

Pentru a evita astfel de cazuri si asemenea experiente traumatice, cititi sfaturile urmatoare:

Un pas inapoi

"Primele 24 de ore dupa concediere sunt critice", spune Bernadette Kenny, vicepresedinte al serviciului de cariera globala Lee Hecht Harrison. "Ceea ce spui sau ce faci imediat dupa terminarea contractului, iti poate influenta negativ incercarea de angajare in alta parte si iti poate distruge referintele. Trebuie sa ramai calma".

"Ia o saptamana libera si fa un pas in spate. Uite-te peste CV si peste profilul tau profesional", mai spunea Kenny.

Socul emotional provocat de concediere te poate aduce intr-o stare de depresie si tristete cronica, frustrate si nervi. Trebuie sa treci prin toate aceste emotii, pentru a lua o decizie corecta.

Un nou inceput

Dupa ce ti-ai luat un timp sa-ti refaci starea de spirit, poti incepe sa-ti cauti un alt job.
Mai intai uite-te bine la calitatile si experienta profesionala. Alege o industrie potrivita si cateva companii care te-ar satisface profesional.

"Cel mai important si cel mai dificil moment al procesului este sa iti deschizi mintea pentru explorare si feedback personal", spune Kacki Keagy, directorul Personnel Decisions International. "Trebuie sa crezi cu adevarat ca ai ceva valoros de oferit. Pana la urma sa recunoastem, daca nu simti ca esti capabila, nu vei convinge pe nimeni sa te angajeze".

Daca ai fost concediata pentru ca nu-ti faceai treaba bine, atunci gandeste-te la ceea ce trebuie sa schimbi sis a imbunatatesti. Cu siguranta la un interviu va exista si o intrebare de genul "De ce nu mai esti la compania XYZ?", asa ca pregateste-te cu raspunsul inainte. De exemplu ai putea spune ca "A fost o decizie comuna in privinta faptului ca este timpul unei schimbari", sau "Am vrut o alta directie pentru cariera mea".

In termeni legali

Ai putea obtine si anumite daune daca ai fost concediata ilegal. Suna-ti avocatul cat mai repede", sfatuieste Pat Branco, presedintele Management & Training Solutions.

O concediere ilegala include si terminarile de contract din motive legate de varsta, sex, rasa sau religie. Concedierile acceptabile includ restructurari de grup sau de post, concedieri dupa unul sau mai multe avertismente legate de performante sau intarzieri, sau falimentul.
Concedierea este unul dintre cele mai traumatizante evenimente prin care poti trece. Dar daca iti intelegi emotiile, ai grija de tine si te axezi pe viitor, vei trece fara probleme de aceasta perioada.

Articole recomandate

Fa si tu o multime de bani din videochat non-adult in Iasi la Heylux! Fa si tu o multime de bani din videochat non-adult in Iasi la Heylux!
Banii sunt mai importanți ca oricând. Mai ales în perioada asta, plină de necunoscute. Când multe joburi dispar sau sunt prost plătite, videochatul în Iași e o opțiune serioasă pentru tine. Oricâte probleme ar fi peste tot, domeniul ăsta
Art Studio Bucuresti - descopera independenta financiara Art Studio Bucuresti - descopera independenta financiara
Despre Art Studio Art Studio Bucuresti iti ofera mai mult decat un loc de munca intr-un studio videochat profesionist. Este locul care iti poate oferi siguranta financiara, stabilitate si confort, totul conform cu legile impuse pe piata muncii. Jobul de model de videochat la Art Studio imbina
Antreprenoriat feminin in Romania Antreprenoriat feminin in Romania
Anul 2020 este unul care va rămâne în istorie – pandemia a afectat viețile tuturor, atât cele personale, cât și cele profesionale și a lăsat o ampremntă grea și asupra economiei naționale, dar și celei globale. Nici pentru
Cum alegi cele mai bune oferte de angajari videochat din Bucuresti? Cum alegi cele mai bune oferte de angajari videochat din Bucuresti?
Una dintre cele mai mari probleme pentru un model aflat la început de carieră este identificarea celor mai bune oferte de angajări videochat . La o simplă căutare în anunțurile din site-urile de joburi vei descoperi sute de oferte, care mai de care mai tentante,
Ce configurare de bucatarie e potrivita pentru restaurantul tau Ce configurare de bucatarie e potrivita pentru restaurantul tau
Orice bucătărie de restaurant include 5 zone distincte: depozitare, spălat, pregătire, gătit, servit. Însă ceea ce dictează modul în care vei aranja aceste zone este meniul restaurantului tău. În funcție de acesta se așează totul