Skip to article

Invata sa citesti rapid - Curs de Citire Fotografica

Invata sa citesti rapid - Curs de Citire Fotografica
In weekendul 5-6 martie va fi organizat la Bucuresti un Curs de Citire Fotografica (PhotoReading) ? www.myphotoreading.ro - sustinut de Connie Larkin, unul din cei doi instructori romani certificati de Learning Strategies.

Cursul se desfasoara intre orele 09:00 si 17:00, timp in care participantii invata tehnica de PhotoReading. In acest interval, ei citesc 5 carti si mai multe articole.

In cadrul cursului de Citire Fotografica participantii invata un nou mod de a citi, diferit de cel invatat in scoala. Acest nou mod de a citi este mult mai rapid si mai eficient, astfel incat dupa curs participantii vor avea capacitatea de a lectura o carte pe zi si de a retine mai mult decat prin citirea obisnuita.

Conceptul de PhotoReading nu este complet nou. S-au gasit dovezi ale folosirii acestei tehnici in ultimii 200 de ani, insa nu la scara larga, ci in domenii precum arte martiale, traditii religioase, tehnici militare.

In anii 1980 Paul Scheele a redescoperit aceasta tehnica si a structurat-o intr-o forma accesibila pentru cei care au nevoie sa acumuleze o cantitate mare de informatii intr-un timp cat mai scurt.

Ce face ca citirea fotografica sa fie mai eficienta decat citirea obisnuita:

1. In mod obisnuit citim liniar, cuvant cu cuvant, propozitie cu propozitie. Insa creierul nostru nu functioneaza asa. El functioneaza dinspre intreg inspre parti. Prin photoreading curpindem intregul material deodata, citind in ritmul de o pagina pe secunda, apoi aprofundam partile. Este mult mai usor si mai natural pentru creierul nostru sa absoarba informatia in acest mod.

2. In citirea obisnuita materialul se parcurge o singura data. Prin photoreading se parcurge de cel putin cinci ori, astfel se creeaza o familiaritate crescuta cu materialul citit. Datorita acestei familiaritati informatiile citite sunt mai aproape de tine si astfel retii mai mult din ele si le folosesti mai usor.

3. In scoala am invatat sa citim intr-un mod pasiv, avand doar cartea in fata si rareori scriind ceva intr-un caiet. Daca e o carte tehnica, mai greoaie sau care nu ni se pare foarte interesanta, e un chin de citit. Ne oboseste, ne enerveaza, o parcurgem greu si probabil nici nu retinem prea mult din ea. Prin photoreading insa, citim intr-un mod activ; construim harti, desenam, avem carioci si creioane colorate. Totul devine mult mai fun si mai usor. Ne relaxam citind si ne dezvoltam creativitatea.

4. Prin citire obisnuita, materialul este parcurs cu aceeasi viteza: 200 cuvinte pe minut sau 100 de cuvinte pe minut, citire analitica. De aceea lucrurile devin monotone si in plus, acorzi acelasi timp informatiilor nefolositoare ca celor care te intereseaza cu adevarat. Stii regula 80-20? 80% din informatia de valoare dintr-o carte se gaseste in 20% din paginile ei. Prin photoreading vezi exact unde e informatia valoroasa din orice carte si te axezi pe ea, acordand putin timp paginilor ?de umplutura?. Asta pentru ca viteza la care fotocitesti este de 25.000 de cuvinte pe minut. Asadar, foarte repede ai o imagine de ansamblu a cartii si a partilor valoroase din ea.

Cum functioneaza

Sistemul integral de fotocitire consta in cinci pasi: pregatire, previzualizare, fotocitire, postvizualizare si activare.
In pasul de pregatire cititorul determina care este scopul pentru a citi un material. De asemenea, in acest pas se intra intr-o stare mentala ideala pentru focus si concentrare.
Al doilea pas, previzualizarea, dureaza intre 30 si 90 de secunde ? in functie de marimea materialului de citit. Acesta este pasul in care se apreciaza valoarea materialului pentru cititor si daca acesta merge mai departe sau nu.
Urmeaza, apoi, pasul de fotocitire. In acest pas fotocititorul fotografiaza paginile cartii intr-un ritm de o pagina pe secunda. Durata acestui pas este intre 3 si 10 minute (depinzand de marimea materialului de citit).
In postvizualizare, care dureaza intre 8 si 10 minute, se creeaza o stare de curiozitate. Se scot cuvinte declansatoare, si se pun intrebari legate de material.
Activarea este ultimul pas, se face in straturi a cite 20 de minute fiecare si cu varii tehnici: citire ritmica, citire pe sarite, supracitire si aprofundare si citire rapida. In acest pas final se aduce informatia din baza de date a mintii subconstiente (unde a fost pusa prin fotografierea paginilor) in mintea constienta.
Toate aceste etape sunt ulterior urmate de o serie de intalniri, in care participantii au ocazia de a practica si a-si dezvolta noile abilitati de fotocitire.

Cursul de PhotoReading e disponibil in Romania de un an si jumatate, iar Connie Larkin este unul din cei doi instructori romani certificati de Learning Strategies, compania a carei co-fondator este Paul Scheele si care detine licenta pentru cursul de PhotoReading.
Cursul dureaza doua zile, sambata si duminica, intre 09:00 si 17:00, timp in care participantii invata tehnica de PhotoReading. In acest interval, ei citesc 5 carti si mai multe articole.
Mai multe detalii despre curs si despre modalitatile de inscriere gasiti pe www.myphotoreading.ro

Articole recomandate

De ce videochatul nu a fost afectat de pandemie? De ce videochatul nu a fost afectat de pandemie?
De ce este videochatul o meserie cautata pe vreme de pandemie? Desi pare surprinzator, exista si industrii care nu au fost deloc afectate de pandemie. In contextul prabusirii economice, industria videochatului este una dintre cele care nu au avut de suferit. Persoanele care activeaza in acest
Bune practici pentru crearea unui mediu de lucru Euromaster atractiv Bune practici pentru crearea unui mediu de lucru Euromaster atractiv
Atunci cand incepi sa lucrezi pentru un angajator nou, cu siguranta iti doresti sa ai parte de o experienta care sa te ajute sa te dezvolti din punct de vedere profesional. Vrei sa pui in aplicare si sa iti dezvolti abilitatile actuale, dar si sa deprinzi altele noi. Totodata, iti doresti sa ai
De ce este necesar un aparat profesional pentru cafea intr-un birou? De ce este necesar un aparat profesional pentru cafea intr-un birou?
Cafeaua reprezintă ceasul deșteptător pentru mulți dintre noi. O gură de cafea și ne umplem instant de multă energie și nu este de mirare: cofeina își face mereu treaba. Studiile privind consumul de cafea în mediul business în România
Cum iti dai seama ca o oferta de angajare in videochat in Bucuresti este cu adevarat profesionista? Cum iti dai seama ca o oferta de angajare in videochat in Bucuresti este cu adevarat profesionista?
Daca alegi studioul potrivit, cariera de videochat in Bucuresti iti poate aduce numeroase satisfactii. Cum reusesti insa sa faci diferenta intre diferitele oferte de angajare? Ce diferentiaza o companie serioasa de una care nu merita increderea ta? Iata cateva elemente de care e bine sa tii cont!
Joburile care iti ofera cazare gratuita in Bucuresti Joburile care iti ofera cazare gratuita in Bucuresti
Începutul este mereu greu, dar nimeni nu se așteptă să fie atât de greu pentru un tânăr să locuiască singur în capitala României. Deși țara noastră nu este una dintre cele mai scumpe țări din Europa, salariile pentru un