Skip to article

Leadership - viziune, motivatie si elan

Dupa cum spunea Martin Luther King "Oamenii sunt deseori atrasi de anumite cauze si isi dedica intreaga viata unor idei mari, datorita persoanelor care intrupeaza aceste idei. Ei trebuie sa gaseasca intruparea ideei in carne si oase pentru a se putea devota ei". Ei bine, aceasta persoana in carne si oase este liderul, un "negustor de sperante", dupa cum afirma Napoleon. Este leadership o aptitudine innascuta sau se poate dobandi? Ei bine, Max Landsberg, autorul cartii Leadership , aparuta la editura Curtea Veche, sustine ca leadership-ul se poate invata in mare parte. Sa vedem o parte dintre solutiile propuse de acesta in cartea sa.

Esenta leadership-ului
Esenta leadership-ului consta in capacitatea de a crea viziune, motivatie si elan intr-un grup de oameni. Oamenii nu sunt condusi de planuri si analize. Ei sunt condusi de aceasta triada de alte lucruri. Iar liderul cu adevarat eficient isi concentreaza aproape toate actiunile asupra crearii lor - folosind aptitudini diferite pentru fiecare element al triadei.

Viziunea este o imagine pozitiva a ceea ce ar putea deveni organizatia si calea de atingere a destinatiei. Pentru a crea o viziune care sa fie impartasita, liderul trebuie sa fie mereu in cautarea unor noi idei, care sa se potriveasca cu strategia organizatiei si sa fie suficient de inteligent pentru a sesiza ideile bune. Este extrem de important ca acesta sa fie un artist in transformarea acestor idei in imagini si povesti, care sa fie incitante, logice si realizabile.

Pentru indivizii care compun organizatia motivatia este aceea care impinge la actiune. Liderul isi foloseste aptitudinile interpersonale pentru a trezi energia oamenilor si a-i ajuta sa vada cum ar putea profita atat de "calatoria" catre obiectiv, cat si in urma atingerii obiectivului. El ii ajuta sa vada "cuvintele prinzand viata".

Elanul necesar pentru proiectele si initiativele organizatiei este elementul care ajuta organizatia sa ajunga la destinatie. Folosindu-si energia si aptitudinile de rezolvare a problemelor, liderul se asigura ca firma este pe drumul cel bun catre indeplinirea misiunii.

Liderul trebuie sa functioneze eficient in toate aceste trei dimensiuni. Vizionarul nu este un lider daca nu poate motiva. Persoana care sustine elanul nu este un lider daca nu poate sa creeze o viziune care sa fie impartasita de toti. Deci, atat pentru echipele mici, cat si pentru corporatiile mari: LEADERSHIP = VIZIUNE x MOTIVATIE x ELAN.

Pregatirea: concentrarea, urgenta si factiunile rivale
Chemarea de a conduce apare in multe feluri: angajandu-te intr-o noua organizatie, fiind promovat in cadrul aceleiasi firme sau vazand ca organizatia are nevoie de o schimbare sau transformare. Dar inainte de a se repezi sa impuna schimbarea, liderii eficienti se pregatesc cu grija. Inainte de lansarea marilor schimbari, introduc intotdeauna o perioada in care asculta, observa si strang informatii. Prin aceasta, liderul incearca sa raspunda la trei intrebari:
Asupra a ce trebuie sa ma concentrez? Care sunt prioritatile organizatiei sau echipei? Care este schita simpla de maximum o pagina a initiativelor de care am nevoie? Unde imi voi investi timpul si asa destul de redus? Ar trebui sa ma concentrez pe problemele legate de piata pe delegarea unei restructurari a proceselor organizatiei sau pe transformarea culturii organizatiei?
Cum sa ma exprim si cum sa cadem de acord asupra urgentei demersurilor? Cum pot eu sa determin organizatia sa vada ca mentinerea starii de fapt este mai periculoasa decat saltul pe care are nevoie sa il faca? Ce date si ce dovezi trebuie sa aduc? Cum voi atrage atentia organizatiei si cum o voi determina sa isi concentreze eforturile asupra initiativelor de care avem nevoie?
Care sunt factiunile de care trebuie sa tin cont si care sunt coalitiile pe care trebuie sa le formez? Care sunt aliantele pe care le pot folosi sau contracara? Cine este in favoarea si cine este impotriva ideei? Ce grupare de sustinatori trebuie sa conduca diferitele initiative de care va fi nevoie? Ce semnale va recepta organizatia din alegerea membrilor echipei mele?

Leadership - viziune, motivatie si elan

Formarea echipelor
Liderul eficient se confrunta inca de la inceput cu o provocare importanta: cate echipe sa stabileasca si, mai concret, pe cine sa numeasca in echipa care va imparti cu el conducerea organizatiei. El decide si ce echipe sau grupuri sa elimine.

Practicile eficiente in ceea ce priveste formarea echipelor includ:
Existenta unui obiectiv - echipa are un obiectiv clar si logic, legat de viziunea si strategia organizatiei; obiectivele sunt intelese de membrii echipei si de persoanele relevante din afara ei.
Orientare spre obiective - Membrii echipei (si echipa ca intreg) stiu cine trebuie sa produca si cand.
Colaborare ? Membrii echipei simt o responsabilitate de genul "toti pentru unul si unul pentru toti"; interesele sunt comune.
Disciplina - Comportamentul echipei este definit si impus ? adica: punctualitate, respectarea angajamentelor, discutii respectuoase, dar deschise.
Permeabilitate - Echipa accepta membri ?temporari? sau noi cand este nevoie; comunica cu restul organizatiei.

Mai multe despre celelalte principii si sarcini importante ale leadership-ului cum ar fi crearea viziunii, motivatiei si elanului prin tehnici eficiente, puterea exemplului personal, delegarea sarcinilor si profilul si aspiratiile liderului in cartea Leadership de Max Landsberg aparuta in seria Tao la editura Curtea Veche .

Articole recomandate

Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante! Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante!
Tot mai multe persoane caută opțiuni prin care să poată avea independență financiară și în același timp să poată să stăpânească exclusiv modul în care își manageriază timpul, astfel încât
Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020 Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020
Elite Business Women (https://ebw.business), cel mai mare club de afaceri românesc dedicat femeilor antreprenor din România, cu prezentă internațională, invită femeile de afaceri să participe la o nouă întrunire, prima din acest an – Elite Meetup:
Ai schimbat locul de munca? S-ar putea sa ai nevoie de fisa medicala pentru angajare Ai schimbat locul de munca? S-ar putea sa ai nevoie de fisa medicala pentru angajare
Un job nou inseamna o noua etapa in viata ta! Probabil ca esti incantata de schimbarea aparuta si de oportunitatile pe care aceasta le aduce. Daca te afli in situatia de a schimba locul de munca, exista cateva aspecte la care sa fii atenta. Dincolo de faptul ca urmeaza sa te adaptezi noului birou
3 modalitati prin care poti scapa de teama vorbitului in public 3 modalitati prin care poti scapa de teama vorbitului in public
Vorbitul in public este printre cel mai des intalnite temeri ale oamenilor. Iar daca ne gandim la faptul ca noi relationam zilnic cu alte persoane si discutam mereu cu oamenii, aceasta temere pare relativ usor de depasit. Ei bine, pentru unii oameni nu este chiar atat de usor. Insa solutii exista
Elite Business Women te invata cum sa atragi finantare - Un hotel in valoare de 10 milioane de EURO, construit prin Ajutor de Stat Elite Business Women te invata cum sa atragi finantare - Un hotel in valoare de 10 milioane de EURO, construit prin Ajutor de Stat
Elite Business Women, un club dedicat femeilor antreprenor din țară și din străinătate, prezintă o analiză cu privire la sursele de finanțare pe care antreprenorii le au la dispoziție. Conform Roxanei Mircea, consultant în atragerea de fonduri UE