Skip to article

Mituri legate de cariera

Este mult mai usor sa te sustragi de la o sarcina, promovare sau responsabilitate creand mituri, nu? Te poate contrazice cineva?

In general, de-a lungul anilor, s-a observat ca acest mituri nu sunt decat incercari de explicare a realitatii legate de cariera si sunt inselatoare, duc pe o cale gresita si pot opri procesul de planificare si dezvoltare in cariera. Iata cateva mituri frecvente:

Este intotdeauna loc in top sau la alt nivel superior pentru o persoana in plus.

Acest mit sau incercare de exemplificare a realitatii contrazice sau nu tine cont de faptul ca, in majoritatea organizatiilor din zilele noastre, structurile organizationale sunt piramidale si , in consecinta, atat nivelurile ierarhice, cat si posibilitatile de promovare sunt limitate.

Aderarea la acest mit genereaza aspiratii nerealiste si frecvente frustrari. Nu este nimic rau in faptul ca un individ doreste sa ocupe un post superior, insa acesta trebuie sa tina seama ca sansa de realizare este foarte mica. De asemenea, de cele mai multe ori succesul in cariera este concentrat exclusiv asupra promovarii, insa oportunitatile de avansare sunt adesea limitate. De aceea, programele carierei trebuie concentrate, mai degraba, asupra dezvoltarii carierei decat asupra avansarii.

Prin urmare, analiza atenta a cestui mit sugereaza faptul ca este deosebit de important sa ne alegem acel drum in cariera care sa fie cat mai realist si cat mai sigur de parcurs.

Mituri legate de carieraCheia succesului este sa fii la locul potrivit la momentul potrivit.

Ca multe alte mituri legate de profesie, acest mit este destul de adevarat sau de evident pentru a fi credibil. Astfel, sunt numeroase situatiile in care se poate dovedi ca succesul unei persoane este datorat faptului ca acesta s-a aflat la locul potrivit la momentul potrivit.

In consecinta, oamenii care adera la acest mit sau la aceasta incercare de explicare a realitatii resping sau nu tin seama de filosofia sau de practica planificarii si dezvoltarii carierei. In conceptia acestora, o persoana care proiecteaza sau previzioneaza cu atentia dezvoltarea unei cariere poate, mai degraba, sa fie afectata decat sa accepte, pur si simplu, viitorul.

Aderenta la acest mit poate fi primejdioasa, deoarece poate duce la automultumire si la o atitudine care poate pregati esecul sau insuccesul.

Este intelept sa mentii separate viata de familie si viata profesionala.

Teoria si practica manageriala in domeniul resurselor umane dovedesc ca oamenii nu pot lua decizii intelepte sau realiste privind cariera lor daca nu au in vedere experienta, ajutorul si sustinerea partenerului de viata.

De asemenea, pe fondul mentalitatilor, convingerilor, impresiilor sau sensibilitatilor lor cu privire la posturile ocupate, atat sotul, cat si sotia trebuie sa inteleaga factorii de baza care au o pondere importanta in luarea deciziilor legate de cariera.

O persoana sanatoasa sau puternica manifesta, de obicei, si alte interese in afara postului, iar strategia carierei individuale trebuie sa fie proiectata astfel incat sa recunoasca si sa sprijine aceste alte interese si sa nu le contrazica sau sa le neglijeze.

Obiectivele carierei trebuie sa aiba in vedere in general toate obiectivele vietii. Prea adesea totusi, obiectivele carierei intra mai degraba in conflict decat sustin sau sprijina obiectivele vietii.

Iarba este intotdeauna mai verde de cealalta parte a gardului.

Daca se are in vedere acest mit sau aceasta incercare de explicare a realitatii, indiferent ce cale a carierei este urmata de o persoana, o alta cale pare, intotdeauna, mai atractiva.

Articole recomandate

Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante! Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante!
Tot mai multe persoane caută opțiuni prin care să poată avea independență financiară și în același timp să poată să stăpânească exclusiv modul în care își manageriază timpul, astfel încât
Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020 Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020
Elite Business Women (https://ebw.business), cel mai mare club de afaceri românesc dedicat femeilor antreprenor din România, cu prezentă internațională, invită femeile de afaceri să participe la o nouă întrunire, prima din acest an – Elite Meetup:
Ai schimbat locul de munca? S-ar putea sa ai nevoie de fisa medicala pentru angajare Ai schimbat locul de munca? S-ar putea sa ai nevoie de fisa medicala pentru angajare
Un job nou inseamna o noua etapa in viata ta! Probabil ca esti incantata de schimbarea aparuta si de oportunitatile pe care aceasta le aduce. Daca te afli in situatia de a schimba locul de munca, exista cateva aspecte la care sa fii atenta. Dincolo de faptul ca urmeaza sa te adaptezi noului birou
3 modalitati prin care poti scapa de teama vorbitului in public 3 modalitati prin care poti scapa de teama vorbitului in public
Vorbitul in public este printre cel mai des intalnite temeri ale oamenilor. Iar daca ne gandim la faptul ca noi relationam zilnic cu alte persoane si discutam mereu cu oamenii, aceasta temere pare relativ usor de depasit. Ei bine, pentru unii oameni nu este chiar atat de usor. Insa solutii exista
Elite Business Women te invata cum sa atragi finantare - Un hotel in valoare de 10 milioane de EURO, construit prin Ajutor de Stat Elite Business Women te invata cum sa atragi finantare - Un hotel in valoare de 10 milioane de EURO, construit prin Ajutor de Stat
Elite Business Women, un club dedicat femeilor antreprenor din țară și din străinătate, prezintă o analiză cu privire la sursele de finanțare pe care antreprenorii le au la dispoziție. Conform Roxanei Mircea, consultant în atragerea de fonduri UE