Skip to article

Profesionisti romi in domeniul medical

Profesionisti romi in domeniul medical
Agentia de Monitorizare a Presei a lansat campania antidiscriminare "Profesionisti romi in domeniul medical", cu mesajul "Copiii romi viseaza ce-i lasam noi sa viseze", marti, 13 decembrie, la Cafe Godot, in cadrul unei intalniri intre jurnalisti, profesionistii romi, experti antidiscriminare si echipa proiectului.

Campania antidiscriminare are misiunea de a combate prejudecatile despre persoanele de etnie roma si despre capacitatea acestora de a deveni profesionisti cu inalta calificare.Mircea Toma, presedinte ActiveWatch: "Dupa 600 de ani de robie, eliberarea romilor s-a produs fara o asistenta care sa le asigure tranzitia catre o conditie sociala egala cu a celorlalti cetateni.

Au ramas marginali si stigmatizati ca marginali. Marginalizarea genereaza saracie, saracia - delincventa, iar delincventa consolideaza stigma. Acest cerc vicios poate fi spart cu o interventie din exteriorul sau: copiii nascuti in marginalitate sa fie sprijiniti pentru a accede la educatie in conditii de normalitate."

Mugur Ciumageanu, psiholog: "Daca vreti, eu percep discriminarea ca pe o infectie care se ia pe calea aerului si care se vindeca pe calea inimii. Daca zilnic cei din jur ii aplica unui copil etichete ca "hot", "prost", "nespalat", acel copil va incepe sa cedeze si sa creada in aceasta imagine a lui.

Practic, inceteaza sa lupte si se va comporta asa cum se asteapta ceilalti. Cred ca este timpul sa ne uitam la copilul rom ca la o persoana in devenire, inlaturand "regula" pe care o avem noi in minte despre etnia acestuia. Adica sa-i dam libertatea de a se dezvolta pe deplin."

La intalnire, profesionistii romi au povestit celor prezenti cum au reusit sa depaseasca nenumaratele obstacole sociale pentru a deveni ceea ce sunt astazi.

Profesionisti romi in domeniul medical


George Lacatus, jurnalist de investigatie, provine dintr-o familie de rudari din Ramnicu Sarat si face parte din prima generatie cu studii superioare din familia sa. A fost printre printre primii din clasa si a mers la olimpiade in fiecare an.

A urmat cursuri de jurnalism la Centrul pentru Jurnalism Independent si acum lucreaza in presa centrala. "Sunt multi tineri din familii rome sarace care, fara un stfel de ajutor, nu ar putea sa-si indeplineasca un vis. Acest program este o sansa de care tinerii ar trebui sa profite", a declarant George Lacatus.

Loredana Dumitru, prezentator TV si reporter, face parte dintr-o familie de romi in care invatatura este foarte importanta, fiind incurajata sa tinteasca cat mai sus. De la 11 ani si-a dorit sa devina prezentator de stiri. La 19 ani a filmat prima sa emisiune.

Daniel Ganga, a terminat Facultatea de Teologie Ortodoxa si in prezent este preot. Inca de mic, si-a dorit foarte mult sa invete, de dragul familiei, "de dragul celor din neamul romilor". Crede ca daca se implica personal si pune o particica din sufletul sau, poate schimba soarta semenilor sai.

Cornel Gurgu, student la medicina si bursier, a fost adesea victima unor acte de discriminare, dar si-a pastrat determinarea de deveni medic. Acum este student la medicina si bursier al proiectului O generatie de specialisti romi in domeniul medical.

"E greu sa te sustii fara sprijin in timpul facultatii, salut aceste oportunitati. Pentru mine era o posibilitate foarte mica de a merge la medicina. Cu ajutorul acestor burse, suntem aproape 100 de romi care intram in sistemul saninar. Sper ca asta va facilita accesul romilor la serviciile de sanatate si ca va modifica perceptii pe termen lung." a spus Cornel Gurgu, in timpul intalnirii.

Campania "Profesionisti romi in domeniul medical" abordeaza discriminarea din prisma efectelor pe care aceasta le are: promovarea zilnica a unor stereotipuri are efecte pe termen lung asupra romilor si poate duce la blocaje in dezvoltarea personala si profesionala a acestora.

De aceea, campania este parte a unei strategii mai ample, care presupune acordarea de burse academice tinerilor romi care isi doresc o cariera in domeniul medicinei.

Campania este o componenta a proiectului O generatie de specialisti romi in domeniul medical, derulat in Romania de ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei in parteneriat cu Roma Education Fund Romania, Asociatia Medicilor Rezidenti, Centrul Romilor pentru Politici de Sanatate - SASTPEN si Open Society Institute.

In cadrul proiectului este implementat un mecanism de sustinere a tinerilor apartinand minoritatii rome prin oferirea de pregatire academica si scoaterea la concurs a peste 400 de burse in domeniul medical in anii scolari 2011-2013.

Pana acum, 80 de tineri au devenit bursieri la facultati de medicina si farmacie si scoli postliceale sanitare, iar 103 elevi beneficiaza de burse si sesiuni de pregatire pentru sustinerea examenului de admitere in institutii de invatamant din domeniul medical.

Campania antidiscriminare "Profesionisti romi in domeniul medical" pe video.ele.ro

Articole recomandate

4 decizii pe care trebuie sa le ia o femeie care isi doreste sa fie independenta financiar 4 decizii pe care trebuie sa le ia o femeie care isi doreste sa fie independenta financiar
Independenta financiara este visul oricarei femei, dar pentru multe ramane doar un vis. Este nevoie de o anumita mentalitate, de disciplina si strategie pentru a-ti asigura un venit care sa raspunda nevoilor tale si care sa iti ofere siguranta. Multe femei nu reusesc sa devina independente din
4 calitati pe care trebuie sa le aiba o femeie pentru a reusi intr-un business dominat de barbati 4 calitati pe care trebuie sa le aiba o femeie pentru a reusi intr-un business dominat de barbati
Numarul femeilor din Romania care isi deschid propriile afaceri sau ajung pe pozitii de conducere in companii importante creste de la un an la altul. Ambitia si dorinta de a dovedi ca pot sa faca fata presiunii mediului antreprenorial, dar si faptul ca din ce in ce mai multe doamne aspira la a fi
Sfaturi pentru un interviu de angajare reusit Sfaturi pentru un interviu de angajare reusit
Cu totii am trecut sau vom trece la un moment dat prin emotiile primului interviu de angajare. Oricat de sigur ai fi pe abilitatile tale, atat personale, cat si privind experienta profesionala, elementul de nou cantareste extrem de mult atunci cand intri in contact cu angajatorul. Noi avem cateva
4 metode care te vor face sa fii productiv, nu ocupat 4 metode care te vor face sa fii productiv, nu ocupat
A fi ocupat si a fi productiv sunt doua lucruri total diferite. Intr-o lume in care a devenit la moda sa fii ocupat, sa spui ca muncesti si sa ai intotdeauna agenda plina, putini sunt cei care exploateaza timpul pe care il au la dispozitie in moduri care sa le aduca beneficii. Exista mai multe
Joburi interesante si bine platite fara a avea studii de specialitate. Ce trebuie sa faci pentru a obtine un astfel de loc de munca Joburi interesante si bine platite fara a avea studii de specialitate. Ce trebuie sa faci pentru a obtine un astfel de loc de munca
Sa ai un job bine platit, care te poate ajuta sa iti indeplinesti toate visurile, sa calatoresti, sa iti permiti lucruri pe care ti le doresti din tot sufletul, este destul de dificil in aceasta perioada, mai ales in contextul pandemiei de coronavirus, cand mii de locuri de munca au disparut si