Skip to article

Profesionisti romi in domeniul medical

Agentia de Monitorizare a Presei a lansat campania antidiscriminare "Profesionisti romi in domeniul medical", cu mesajul "Copiii romi viseaza ce-i lasam noi sa viseze", marti, 13 decembrie, la Cafe Godot, in cadrul unei intalniri intre jurnalisti, profesionistii romi, experti antidiscriminare si echipa proiectului.

Campania antidiscriminare are misiunea de a combate prejudecatile despre persoanele de etnie roma si despre capacitatea acestora de a deveni profesionisti cu inalta calificare.Mircea Toma, presedinte ActiveWatch: "Dupa 600 de ani de robie, eliberarea romilor s-a produs fara o asistenta care sa le asigure tranzitia catre o conditie sociala egala cu a celorlalti cetateni.

Au ramas marginali si stigmatizati ca marginali. Marginalizarea genereaza saracie, saracia - delincventa, iar delincventa consolideaza stigma. Acest cerc vicios poate fi spart cu o interventie din exteriorul sau: copiii nascuti in marginalitate sa fie sprijiniti pentru a accede la educatie in conditii de normalitate."

Mugur Ciumageanu, psiholog: "Daca vreti, eu percep discriminarea ca pe o infectie care se ia pe calea aerului si care se vindeca pe calea inimii. Daca zilnic cei din jur ii aplica unui copil etichete ca "hot", "prost", "nespalat", acel copil va incepe sa cedeze si sa creada in aceasta imagine a lui.

Practic, inceteaza sa lupte si se va comporta asa cum se asteapta ceilalti. Cred ca este timpul sa ne uitam la copilul rom ca la o persoana in devenire, inlaturand "regula" pe care o avem noi in minte despre etnia acestuia. Adica sa-i dam libertatea de a se dezvolta pe deplin."

La intalnire, profesionistii romi au povestit celor prezenti cum au reusit sa depaseasca nenumaratele obstacole sociale pentru a deveni ceea ce sunt astazi.

Profesionisti romi in domeniul medical


George Lacatus, jurnalist de investigatie, provine dintr-o familie de rudari din Ramnicu Sarat si face parte din prima generatie cu studii superioare din familia sa. A fost printre printre primii din clasa si a mers la olimpiade in fiecare an.

A urmat cursuri de jurnalism la Centrul pentru Jurnalism Independent si acum lucreaza in presa centrala. "Sunt multi tineri din familii rome sarace care, fara un stfel de ajutor, nu ar putea sa-si indeplineasca un vis. Acest program este o sansa de care tinerii ar trebui sa profite", a declarant George Lacatus.

Loredana Dumitru, prezentator TV si reporter, face parte dintr-o familie de romi in care invatatura este foarte importanta, fiind incurajata sa tinteasca cat mai sus. De la 11 ani si-a dorit sa devina prezentator de stiri. La 19 ani a filmat prima sa emisiune.

Daniel Ganga, a terminat Facultatea de Teologie Ortodoxa si in prezent este preot. Inca de mic, si-a dorit foarte mult sa invete, de dragul familiei, "de dragul celor din neamul romilor". Crede ca daca se implica personal si pune o particica din sufletul sau, poate schimba soarta semenilor sai.

Cornel Gurgu, student la medicina si bursier, a fost adesea victima unor acte de discriminare, dar si-a pastrat determinarea de deveni medic. Acum este student la medicina si bursier al proiectului O generatie de specialisti romi in domeniul medical.

"E greu sa te sustii fara sprijin in timpul facultatii, salut aceste oportunitati. Pentru mine era o posibilitate foarte mica de a merge la medicina. Cu ajutorul acestor burse, suntem aproape 100 de romi care intram in sistemul saninar. Sper ca asta va facilita accesul romilor la serviciile de sanatate si ca va modifica perceptii pe termen lung." a spus Cornel Gurgu, in timpul intalnirii.

Campania "Profesionisti romi in domeniul medical" abordeaza discriminarea din prisma efectelor pe care aceasta le are: promovarea zilnica a unor stereotipuri are efecte pe termen lung asupra romilor si poate duce la blocaje in dezvoltarea personala si profesionala a acestora.

De aceea, campania este parte a unei strategii mai ample, care presupune acordarea de burse academice tinerilor romi care isi doresc o cariera in domeniul medicinei.

Campania este o componenta a proiectului O generatie de specialisti romi in domeniul medical, derulat in Romania de ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei in parteneriat cu Roma Education Fund Romania, Asociatia Medicilor Rezidenti, Centrul Romilor pentru Politici de Sanatate - SASTPEN si Open Society Institute.

In cadrul proiectului este implementat un mecanism de sustinere a tinerilor apartinand minoritatii rome prin oferirea de pregatire academica si scoaterea la concurs a peste 400 de burse in domeniul medical in anii scolari 2011-2013.

Pana acum, 80 de tineri au devenit bursieri la facultati de medicina si farmacie si scoli postliceale sanitare, iar 103 elevi beneficiaza de burse si sesiuni de pregatire pentru sustinerea examenului de admitere in institutii de invatamant din domeniul medical.

Campania antidiscriminare "Profesionisti romi in domeniul medical" pe video.ele.ro

Articole recomandate

Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante! Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante!
Tot mai multe persoane caută opțiuni prin care să poată avea independență financiară și în același timp să poată să stăpânească exclusiv modul în care își manageriază timpul, astfel încât
Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020 Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020
Elite Business Women (https://ebw.business), cel mai mare club de afaceri românesc dedicat femeilor antreprenor din România, cu prezentă internațională, invită femeile de afaceri să participe la o nouă întrunire, prima din acest an – Elite Meetup:
Ai schimbat locul de munca? S-ar putea sa ai nevoie de fisa medicala pentru angajare Ai schimbat locul de munca? S-ar putea sa ai nevoie de fisa medicala pentru angajare
Un job nou inseamna o noua etapa in viata ta! Probabil ca esti incantata de schimbarea aparuta si de oportunitatile pe care aceasta le aduce. Daca te afli in situatia de a schimba locul de munca, exista cateva aspecte la care sa fii atenta. Dincolo de faptul ca urmeaza sa te adaptezi noului birou
3 modalitati prin care poti scapa de teama vorbitului in public 3 modalitati prin care poti scapa de teama vorbitului in public
Vorbitul in public este printre cel mai des intalnite temeri ale oamenilor. Iar daca ne gandim la faptul ca noi relationam zilnic cu alte persoane si discutam mereu cu oamenii, aceasta temere pare relativ usor de depasit. Ei bine, pentru unii oameni nu este chiar atat de usor. Insa solutii exista
Elite Business Women te invata cum sa atragi finantare - Un hotel in valoare de 10 milioane de EURO, construit prin Ajutor de Stat Elite Business Women te invata cum sa atragi finantare - Un hotel in valoare de 10 milioane de EURO, construit prin Ajutor de Stat
Elite Business Women, un club dedicat femeilor antreprenor din țară și din străinătate, prezintă o analiză cu privire la sursele de finanțare pe care antreprenorii le au la dispoziție. Conform Roxanei Mircea, consultant în atragerea de fonduri UE