Skip to article

Putem schimba prima impresie?

Putem schimba prima impresie? Poti schimba prima impresie?
Expresia "Niciodata nu ai o a doua sansa sa faci o prima impresie" suna foarte drastic. Este oare adevarata? Putem schimba prima impresie? Daca da, cat de greu si cum?

Raspunsul la aceste intrebari a fost dat de rezultatele unor experimente facute de o echipa de psihologi din Canada, Belgia si SUA, condusa de Prof. Bertram Gawronski la Western University din Ontario, Canada.

Astfel, el a descoperit ca noile experiente ce contrazic o prima impresie sunt legate de contextul in care au fost facute.

Contextul devine astfel elementul principal in incercarea de modificare a primei impresii.

Imaginati-va ca aveti un nou coleg la birou ce nu va lasa o impresie foarte placuta. Biroul devine astfel cadrul (contextul) in care prima impresie, cea neplacuta, s-a realizat. Oricat ar incerca noul coleg sa schimbe acea prima impresie prin creerea de impresii noi, nu va reusi niciodata daca o face in acelasi context (biroul).

Sa presupunem ca peste cateva saptamani mergeti la o petrecere a firmei si descoperiti ca de fapt noul coleg este un tip foarte dragut. Aceasta situatie reprezinta o impresie noua, total opusa fata de prima impresie si realizata intr-un alt context (petrecerea).

Cercetatorii sustin ca in urma studiului realizat, reiese ca, aceasta noua impresie nu va schimba prima impresie formata in contextul (birou) si se va pastra doar in situatii contextuale asemanatoare cu petrecerea (aniversarea firmei, petreceri de Craciun, etc).

Desi rezultatele au aratat ca primele impresii sunt foarte persistente, exista totusi o posibilitate de a le schimba.

Astfel, ei au ajuns la concluzia ca pentru a putea schimba prima impresie trebuie sa facem cat mai multe noi impresii, total opuse primei, si in contexte cat mai diferite (la restaurant, team building, la meci, etc.).

Cu timpul noile impresii vor incepe sa se decontextualizeze si astfel sa duca la pierderea importantei primei impresii. Ganditi-va la persoanele foarte apropiate, pe care le cunoasteti foarte bine.

In orice context va veti afla, si orice ar face, voi stiti cum sunt in realitate. Prima impresie si-a pierdut importanta, iar contextul nu mai conteaza.

Dar, daca veti incerca sa contraatacati prima impresie in acelasi context in care a fost facuta, nu veti reusi sa o schimbati. Aceasta va domina, oricat de des este contrazisa de noile experiente.

Asadar, putem schimba prima impresie. Cu greu, dar este posibil - prin cat mai multe impresii noi, contradictorii primei impresii si, cel mai important, in contexte cat mai diferite.

Scris de Alexandru MARINCA
Trainer Extreme Training
http://www.traininguri.ro

Alexandru Marinca este recunoscut ca un inovator in studiul comunicarii nonverbale. Metoda sa de studiu "Vezi si inveti" a stat la baza celor mai noi si inovatoare aplicatii software de educatie in comunicarea nonverbala.

A dezvoltat impreuna cu experti internationali din domeniu aplicatiile de studiu pentru site-ul www.nonverbaltraining.com , precum si pentru aplicatia dedicata telefoanelor mobile numita - B.L.U.R (Body Language Universal Reader).

A fost consultant pentru materiale de specialitate din presa scrisa si TV si sustine cursuri de limbaj nonverbal (in business, seductie, relatii publice, negocieri, politica, etc.).

Articole recomandate

Prima impresie - avantaje si dezavantaje Prima impresie - avantaje si dezavantaje
In viata de toate zilele ne gasim adesea in situatia de a face cunostinta cu cineva. Orice prietenie, iubire sau simpla relatie incepe prin "faceti cunostinta". Ceea ce este esential pentru actul de a face cunostinta cu cineva este faptul ca cei care fac cunostinta nu s-au vazut niciodata anterior
Prima impresie - cat este de importanta? Prima impresie - cat este de importanta?
Vorbesc in numele meu, dar incerc sa fiu cat mai obiectiva cu putinta, sa vad in propriile emotii, impresii si idei cate se regasesc si la restul persoanelor cu care interactionez. Nu am pretentia sa fiu un "guru" dar stau sa-mi analizez gandurile destul de mult pana sa le impartasesc