Skip to article

Seful tau e boss sau lider?

Seful tau e boss sau lider?
S-a discutat mult despre stilurile de conducere. Au aparut teorii si zeci de carti care umplu librariile. Dar pentru noi, cei care nu avem propria noastra afacere, cei care suntem angajati, este vorba de mai mult decat atat. Este vorba de modalitatea de lucru, posibilitatea de a avansa, de a capata noi cunostinte.

De ce? Pentru ca seful este cel care face regulile jocului, pentru ca el spune in ce fel se desfasoara relatia de colaborare si viata ta profesionala este influentata direct de toate deciziile lui. Cel mai adesea angajatii se simt frustrati. Ei sunt siguri ca lucrurile s-ar putea face mult mai bine. Pe de alta parte au acces doar la o mica parte din cunostintele, informatiile sefului. Deci fac judecati asupra deciziilor in necunostinta de cauza. Pentru o relatie armonioasa, constructiva, sunt cateva lucruri pe care e bine sa le stiti atunci cand il judecati.

Plecam in primul rand de la premiza ca ne dorim ca seful nostru sa nu fie unul autoritar, un boss, ci unul cu care sa putem comunica, care sa ia in seama ideile noastre, care sa ne permita sa crestem, cu alte cuvinte un lider.

Semnele care iti indica ca seful tau este un lider sunt urmatoarele:
- are capacitatea de a-i convinge pe ceilalti sa atinga un tel comun. Atentie, ii convinge, nu ii obliga prin controale si amenintari;
- este un exemplu pentru membrii echipei pe care o conduce. Liderul este parte din echipa, munceste pentru obiectivul propus, nu sta deoparte si da directive. Deci liderul trebuie sa fie competent, pentru ca el ii invata pe ceilalti.
- este caracterizat de urmatoarele trasaturi de personalitate: integritate, entuziasm, caldura, calm, corectitudine.

Ce trebuie sa stii:
A fi bun lider nu este o trasatura cu care te nasti, ci e ceva care se invata. In plus, poti fi bun lider intr-o situatie, dar dezastruos in alta.

A fi bun lider inseamna sa intelegi oamenii cu care lucrezi, sa le insufli o energie care face posibila atingerea scopului grupului. Un lider nu poate fi mai bun decat echipa pe care o conduce.

Un lider nu ia deciziile de unul singur. Pentru ca daca nu implica echipa nu poate obtine cu adevarat oameni interesati de atingerea telului stabilit.

Liderul este cel care stabileste directia. Aceasta trebuie sa fie una consecventa pentru ca ceilalti sa nu se simta bulversati, sa o poata urmari. Pe de alta parte, pe drumul pe care il parcurgi pentru a-ti atinge scopul trebuie sa fii flexibil.

Liderii sunt cei care creaza echipe de inalta performanta. Sunt cateva caracteristici care indica cat de eficienta e echipa din care faci parte: obiective clare si realiste, un sens al scopului comun, folosirea optima a resurselor, atmosfera deschisa, analizarea progresului, acumularea de experienta, trecerea cu succes a perioadelor de criza.

Liderul nu este singurul care conduce. Si tu, la randul tau, ca membru al echipei, trebuie sa fii proactiv, sa iei decizii, sa te implici pentru a-i fi intregii echipe bine. Asa, dincolo de autoritate, poti creste si tu profesional. O relatie constructiva este intotdeauna de dorit uneia de carcoteala si de pedepse.

Pentru mai multe informatii despre management, intr-un stil care nu aduce a manual de scoala, ci a discutie care raspunde la intrebarile comune pe care le avem cu totii citeste Nu boss, ci lider aparuta la editura Meteor Press.

Articole recomandate

Antreprenorii pot fi actionari unici in mai multe SRL Antreprenorii pot fi actionari unici in mai multe SRL
Antreprenorii pot fi actionari unici in mai multe societati cu raspundere limitata, potrivit unui act normativ privind modificarea Legii societatilor. Legea adoptata de Parlament in decembrie 2019 vizeaza anularea interdictiei de a fi actionar unic in mai multe societati cu raspundere limitata sau
Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante! Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante!
Tot mai multe persoane caută opțiuni prin care să poată avea independență financiară și în același timp să poată să stăpânească exclusiv modul în care își manageriază timpul, astfel încât
Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020 Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020
Elite Business Women (https://ebw.business), cel mai mare club de afaceri românesc dedicat femeilor antreprenor din România, cu prezentă internațională, invită femeile de afaceri să participe la o nouă întrunire, prima din acest an – Elite Meetup:
Ai schimbat locul de munca? S-ar putea sa ai nevoie de fisa medicala pentru angajare Ai schimbat locul de munca? S-ar putea sa ai nevoie de fisa medicala pentru angajare
Un job nou inseamna o noua etapa in viata ta! Probabil ca esti incantata de schimbarea aparuta si de oportunitatile pe care aceasta le aduce. Daca te afli in situatia de a schimba locul de munca, exista cateva aspecte la care sa fii atenta. Dincolo de faptul ca urmeaza sa te adaptezi noului birou
3 modalitati prin care poti scapa de teama vorbitului in public 3 modalitati prin care poti scapa de teama vorbitului in public
Vorbitul in public este printre cel mai des intalnite temeri ale oamenilor. Iar daca ne gandim la faptul ca noi relationam zilnic cu alte persoane si discutam mereu cu oamenii, aceasta temere pare relativ usor de depasit. Ei bine, pentru unii oameni nu este chiar atat de usor. Insa solutii exista