Skip to article

Stii sa-ti motivezi echipa?

Stii sa-ti motivezi echipa?
Descopera factorii cheie pentru a creste motivatia

Manageri sau coordonatori, toti cei care au oameni in subordine doresc echipe eficiente, concentrate asupra muncii si loiale obiectivelor organizatiei. Performanta si rezultatele se pot insa obtine doar daca cei aflati in pozitie cheie isi motiveaza echipa cat mai bine.

Daca esti in pozitia de coordonator sau visezi la un post de manager, este momentul sa te gandesti la ablitatile tale de a motiva oamenii si de a crea un mediu de lucru productiv. Prin combinarea de practici motivationale cu sarcini care au sens si duc la rezultate si utilizarea unui sistem efectiv de recompensare poti stabili o atmosfera si o cultura organizationala de care ai nevoie pentru a excela.

Cu cat esti mai buna in a corela acesti factori, cu atat mai inalt va fi nivelul de motivatie al echipei tale. Acest sistem este unul win-win, atat pentru tine, pentru echipa si pentru organizatie.

Genereaza un job competitiv si productiv

Primul pas in construirea unei echipe bine motivate este sa le starnesti interesul pentru job si activitate, ca raspuns la nevoile si dorintele de cariera ale membrilor. Indiferent de gradul de auto-motivare a unei persoane, de obiectivele pe care si le propune sau de recompensele pe care le primeste, daca munca este facuta intr-un mod eronat si greoi, va fi greu sa o motivezi si jobul pe care il face nu va fi unul cu adevarat bun.

Coordonatorul eficient in motivatie va intelege ca un cadru optim de munca are un impact puternic asupra performantei. Cand cineva gaseste un job nesatisfacator, este cam greu sa il motivezi. Atmosfera si "design-ul" jobului se vor combina pentru a se profila pe interesele si aptitudinile celor din echipa. Cu cat un loc de munca ofera mai multa varietate, provocare si autonomie, cu atat va avea potential de satisfactie si, implicit, motivatie.

Efectul Pygmalion

Felul in care asteptarile tale pot influenta si motiva echipa pe care o coordonezi genereaza asa-zisul efect Pygmalion. Acesta a fost studiat initial in relatia profesor-student: studentii din partea carora se asteapta sa aiba rezultate bune, de obicei le au. In schimb, cei care sunt subestimati de la inceput se vor comporta in consens cu aceasta imagine. O astfel de teorie se poate aplica cu usurinta in cadrul unei organizatii. Ideea unei astfel de teorii este foarte bine sintetizata in piesa Pygmalion a lui Bernard Shaw: "diferenta dintre o doamna si o florareasa nu sta in comportamentul ei, ci in felul in care este tratata."

Ca manager sau coordonator, scopul tau este sa obtii cea mai buna performanta din partea echipei. De aceea, cu cat stabilesti obiective mai inalte si acorzi incredere capacitatilor angajatilor, cu atat acestia se vor stradui sa performeze.

Obiective eficienteStii sa-ti motivezi echipa?Atunci cand esti convinsa ca planul pentru activitatea ta si a echipei este bine organizat si poate duce la performanta, urmatorul lucu de care trebuie sa te asiguri este ca membrii echipei au clar in minte scopul si obiectivele muncii lor, ca fac parte dintr-un intreg care trebuie sa se armonizeze doar daca toti isi fac jobul bine. Motivatia va veni mult mai usor din satisfactia unei munci bine facute, cu un rezultat palpabil, care se reflecta nu doar in cariera fiecarui individ, ci, eventual, si in bonusurile de la finalul proiectului sau in diverse promovari si recunoasteri.

Tocmai de aceea obiectivele vor fi SMART (specifice, masurabile, care pot fi atinse, relevante si limitate in timp) si vor genera competitie pentru a fi atinse, nu intre membri, ci in sensul de a fi provocatoare pentru indivizi.

Diferente individuale in motivatie

Nu toti membrii echipei pot fi motivati in acelasi fel, este necesar sa iti cunosti echipa si sa intelegi ce nevoi si dorinte are fiecare. Exista, evident, lucruri care pot motiva pe toti, insa este util realizarea unui chestionar intern in care fiecare sa numeasca felul in care vede jobul ideal pentru el in organizatie. Felul in care apreciezi verbal munca fiecaruia, sustinerea in fata colegilor si incurajarile sunt elemente esentiale in motivarea echipei.

Daca regasesti toate aceste elemente in activitatea ta de coordonatoare, atunci ai aptitudini tale motivationale sunt crescute. Imbunatatirea acestor abilitati tine foarte mult si de buna comunicare cu echipa, resursa de idei prin care poti oferi motivatii excelente si obtine performanta.

Autor: Oana Voinea, Redactor Specialist Resurse Umane

Sursa: www.myjob.ro

Articole recomandate

Studiu: Romanii prefera munca de acasa. Nu mai vor sa se intoarca la birou Studiu: Romanii prefera munca de acasa. Nu mai vor sa se intoarca la birou
Romanii nu mai vor sa se intoarca la munca de la birou. Pefera sa munceasca de acasa, arata un studiu realizat de Reveal Marketing Search.  O treime dintre participantii la studiu au declarat ca participa la cursuri online platite sau gratuite si sunt mai preocupati de dezvoltarea personala
6 din zece angajatori verifica profilurile de social media ale candidatilor 6 din zece angajatori verifica profilurile de social media ale candidatilor
Mare atentie la ce postezi pe retelele de socializare daca esti in cautarea unui job! Potrivit celui mai recent studiu, 6 din zece angajatori verifică profilurile de social media, iar aproape patru din zece ţin cont inclusiv de acest criteriu în decizia de recrutare. Reputaţia
5 motive sa alegi imprimante inkjet Brother 5 motive sa alegi imprimante inkjet Brother
Imprimantele inkjet Brother sunt apreciate în rândul consumatorilor care doresc soluții eficiente, randament crescut şi investiții pe termen lung. Fie că vorbim de imprimante, fie că vorbim de sisteme all în one, toate echipamentele de bucură de
Fa si tu o multime de bani din videochat non-adult in Iasi la Heylux! Fa si tu o multime de bani din videochat non-adult in Iasi la Heylux!
Banii sunt mai importanți ca oricând. Mai ales în perioada asta, plină de necunoscute. Când multe joburi dispar sau sunt prost plătite, videochatul în Iași e o opțiune serioasă pentru tine. Oricâte probleme ar fi peste tot, domeniul ăsta
Art Studio Bucuresti - descopera independenta financiara Art Studio Bucuresti - descopera independenta financiara
Despre Art Studio Art Studio Bucuresti iti ofera mai mult decat un loc de munca intr-un studio videochat profesionist. Este locul care iti poate oferi siguranta financiara, stabilitate si confort, totul conform cu legile impuse pe piata muncii. Jobul de model de videochat la Art Studio imbina