Skip to article

Stresul, bata-l vina

Stresul, bata-l vina
Stresul a devenit o parte din viata noastra cotidiana. Ne stresam acasa, ne stresam in piata, cand ne certam cu vanzatorul pt un kil de rosii sau la semafor, in ditamai aglomeratia. Insa stresul cel mai mare vine de la job, chiar daca ai un job care te pasioneaza foarte mult sau unul pe care il faci mecanic, stresul este acolo pe metereze gata sa te rapuna daca nu i-o iei tu inainte.

Expertii au ajuns la concluzia ca exista mai multe tipuri de stres:
stresul acut;
stresul acut episodic;
stresul cronic.

Stresul acut

Stresul acut se insaleaza rapid dar dureaza putin si nu are repercusiuni atat de pronuntate ca stresul cronic.

Aproape intotdeauna ne dam seama cand experimentam acest tip de stres. Se manifesta sub forma unei tensiuni pe care o simtim atunci cand punem un document important intr-un loc gresit, sau cand lucram la un proiect sub presiunea unui deadline, sau cand suntem implicati intr-un accident rutier minor.

Sintomele obisnuite ale acestui tip de stres sunt: dureri de cap, dureri de spate, probleme la stomac, puls ridicat, iritabilitatea si carcei.

Stresul, bata-l vina

Stresul acut episodic

Stresul acut episodic se manifest de obicei la persoanele care sunt tot timpul in graba, care intarzie tot timpul la intalniri, agitati. Si asta pentru ca isi asuma prea multe responsabilitati si nu fac fata, lucru care poate duce la afectarea relatiilor interpersonale.

O diferenta majora intre stresul acut si stresul acut episodic este ca suferinzii nu vor realiza niciodata semnificatia problemei. Obiceiurile, stilul lor de viata si personalitatea pot fi atat de ingrate incat acestia nu vor reusi niciodata sa iasa din viata lor stresata.

Simptomele acestui tip de stres pot lua forma unei migrene persistente, hipertensiune, dureri in piept si chiar boli de inima.

Stresul cronic

Stresul cronic este cea mai grava forma a stresului. Factorii acestui tip de stres(reali sau imaginari) persista aproape in fiecare zi, chiar ani de zile, si expunerea prelungita la acesti factori poate provoca distrugeri grave ale corpului si mintii.

Acesta este stresul care are ca sursa saracia, familile destramate, casniciile esuate, durere cronica si boala, sau o cariera profesionala nesatisfacatoare. Cei ce sufera de stres cronic, aproape niciodata nu-si dau seama de efectul pe care il are acesta asupra vietii lor: se obisnuiesc cu el si chiar uita de existenta lui, in acelasi mod in care magarusii uita ca duc o incarcatura grea.

Simptomele acestui tip de stres pot porni de la dureri groaznice de cap, la boli grave si chiar la infarct. Pe langa asta stresul cronic poate afecta si mintea, se manifesta prin stari de depresie si anxietate, care pot duce la sinucidere.

Articole recomandate

6 din zece angajatori verifica profilurile de social media ale candidatilor 6 din zece angajatori verifica profilurile de social media ale candidatilor
Mare atentie la ce postezi pe retelele de socializare daca esti in cautarea unui job! Potrivit celui mai recent studiu, 6 din zece angajatori verifică profilurile de social media, iar aproape patru din zece ţin cont inclusiv de acest criteriu în decizia de recrutare. Reputaţia
5 motive sa alegi imprimante inkjet Brother 5 motive sa alegi imprimante inkjet Brother
Imprimantele inkjet Brother sunt apreciate în rândul consumatorilor care doresc soluții eficiente, randament crescut şi investiții pe termen lung. Fie că vorbim de imprimante, fie că vorbim de sisteme all în one, toate echipamentele de bucură de
Fa si tu o multime de bani din videochat non-adult in Iasi la Heylux! Fa si tu o multime de bani din videochat non-adult in Iasi la Heylux!
Banii sunt mai importanți ca oricând. Mai ales în perioada asta, plină de necunoscute. Când multe joburi dispar sau sunt prost plătite, videochatul în Iași e o opțiune serioasă pentru tine. Oricâte probleme ar fi peste tot, domeniul ăsta
Art Studio Bucuresti - descopera independenta financiara Art Studio Bucuresti - descopera independenta financiara
Despre Art Studio Art Studio Bucuresti iti ofera mai mult decat un loc de munca intr-un studio videochat profesionist. Este locul care iti poate oferi siguranta financiara, stabilitate si confort, totul conform cu legile impuse pe piata muncii. Jobul de model de videochat la Art Studio imbina
Antreprenoriat feminin in Romania Antreprenoriat feminin in Romania
Anul 2020 este unul care va rămâne în istorie – pandemia a afectat viețile tuturor, atât cele personale, cât și cele profesionale și a lăsat o ampremntă grea și asupra economiei naționale, dar și celei globale. Nici pentru