Skip to article

Stresul la locul de munca: Castig sau pierdere?

Stresul la locul de munca: Castig sau pierdere?
De o buna perioada de timp se tot vorbeste, pe buna dreptate, despre cat de stresati suntem.

Toti resimtim, mai mult sau mai putin, aceasta stare care poate fi buna sau rea. Primul care a dat o definitie concreta stresului a fost Hans Selye (endocrinolog si fiziolog canadian), care-l considera: "o reactie (raspuns) nespecifica a organismului la orice noua solicitare (stimul) externa". Ca urmare, tot ce apare nou in viata noastra, poate fi motiv de stress. Exista insa si o deosebire. Hans Selye a identificat doua tipuri de stress:

Distress-ul, adica stresul negativ, daunator, neplacut. Din pacate este si forma pe care o simtim cel mai frecvent si care ne afecteaza pe toti intr-o masura mai mare sau mai mica in functie de rezistenta fiecaruia.

Eustress-ul, stresul placut, creativ. De exemplu, acest tip de stres poate interveni cand urmarim "cu sufletul la gura" un meci important, sau actiunea unui film care reuseste sa ne tina incordati. Tot eustres poate fi considerata si munca placuta, cea care iti da impresia de relaxare si nu mai simti nevoia de odihna.

Desigur, stresul negativ este cel care ne creaza probleme si el este cel pe care il acuzam atunci cand spunem ca suntem stresati. Problema apare atunci cand stresul negativ are tendinta de permanentizare. In acest caz, daca situatia nu evolueaza in bine, ea va trece rapid in distres si de multe ori suferintele fizice(fiziologice) se alatura celor sufletesti. Organismul va rezista cu greu si de multe ori va capitula, stresul iesind invingator.

Stresul la locul de munca: Castig sau pierdere?Acelasi lucru ni se poate intampla la orice efort fizic prelungit care supune organismul (sau anumite parti ale acestuia) unei uzuri considerabile, dublat de anumite presiuni de ordin psihic. De fapt, orice munca pe care nu o facem cu placere este un important factor de stress negativ si ca urmare nu ne simtim bine nici fizic nici psihic. Randamentul nu este cel dorit iar castigurile se incadreaza tot aici. Din nou stresul a castigat.

Haideti sa vedem ce se intampla atunci cand facem ceea ce ne place. Munca nu mai este un chin, timpul se scurge mult mai repede si parca nu iti ajunge sa faci cat ai dori. Obosesti mult mai greu, nu astepti cu nerabdare sa se termine programul si nu simti nevoia de concediu. De fapt, munca reprezinta pentru tine o recreere si banii nu mai au aceeasi importanta. Important este faptul ca faci ceea ce iti place.

Dar atunci cand se intampla acest lucru banii incep sa apara si mai ales sa se adune deoarece nu ei sunt tinta ta, ci ceea ce faci si modul in care ii castigi. Este asta o forma de stress? Este, desigur, dar este stresul placut (eustress).

In limba chineza scrierea cuvantului - criza - se obtine prin combinarea caracterelor cuvintelor "pericol" si "oportunitate". Confucius considera ca stresul este de fapt o oportunitate. El poate sa reprezinte fie un pericol, fie o sansa. Un prieten sau un dusman.

Ce este de facut?

Sa constientizam ca stresul negativ este o problema pe care trebuie sa o rezolvam inainte de a deveni grava.

Orice problema mare se rezolva mult mai repede si mai usor atunci cand este desfacuta in mai multe bucati (transformata in mai multe probleme mici).

Sa trecem de la "a cauta scuze" la "a cauta solutii".

Dupa ce am gasit rezolvarea problemei sa trecem la actiune.

Sa finalizam depasirea obstacolului care ne-a produs atata neplacere si sa ne recompensam cumva pentru aceasta reusita.

Toate acestea se pot face doar cu o gandire pozitiva, centrata pe gasirea de solutii, facand astfel trecerea de la "distres" la "eustress", de la "pericol" la "oportunitate" si de la "suferinta" la "placere".

Psiholog Lucian Dragoi
www.confidencecamp.ro

Articole recomandate

Antreprenorii pot fi actionari unici in mai multe SRL Antreprenorii pot fi actionari unici in mai multe SRL
Antreprenorii pot fi actionari unici in mai multe societati cu raspundere limitata, potrivit unui act normativ privind modificarea Legii societatilor. Legea adoptata de Parlament in decembrie 2019 vizeaza anularea interdictiei de a fi actionar unic in mai multe societati cu raspundere limitata sau
Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante! Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante!
Tot mai multe persoane caută opțiuni prin care să poată avea independență financiară și în același timp să poată să stăpânească exclusiv modul în care își manageriază timpul, astfel încât
Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020 Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020
Elite Business Women (https://ebw.business), cel mai mare club de afaceri românesc dedicat femeilor antreprenor din România, cu prezentă internațională, invită femeile de afaceri să participe la o nouă întrunire, prima din acest an – Elite Meetup:
Ai schimbat locul de munca? S-ar putea sa ai nevoie de fisa medicala pentru angajare Ai schimbat locul de munca? S-ar putea sa ai nevoie de fisa medicala pentru angajare
Un job nou inseamna o noua etapa in viata ta! Probabil ca esti incantata de schimbarea aparuta si de oportunitatile pe care aceasta le aduce. Daca te afli in situatia de a schimba locul de munca, exista cateva aspecte la care sa fii atenta. Dincolo de faptul ca urmeaza sa te adaptezi noului birou
3 modalitati prin care poti scapa de teama vorbitului in public 3 modalitati prin care poti scapa de teama vorbitului in public
Vorbitul in public este printre cel mai des intalnite temeri ale oamenilor. Iar daca ne gandim la faptul ca noi relationam zilnic cu alte persoane si discutam mereu cu oamenii, aceasta temere pare relativ usor de depasit. Ei bine, pentru unii oameni nu este chiar atat de usor. Insa solutii exista