Skip to article

Tips&Tricks in Public Speaking

Tips&Tricks in Public Speaking
Emotiile - o parte "naturala" a carierei de vorbitor
Ca vorbitor ai mereu emotii. De exemplu, actorii au emotii si la inceput si cand sunt in varful carierei. E gresita perceptia ca ei au talent, sunt antrenati si nu au emotii.

Ba dimpotriva, mai ales in preajma premierelor actorii sunt extrem de emotionati. Sunt emotii reale si care se manifesta la fel ca la orice om.

Actorii nu mai au emotii cand intra in teatru pentru ca sunt antrenati in acest sens. Intra intr-un fel de procedura: vin cu doua ore inainte de piesa, incearca sa se curete de lucrurile de peste zi si incetul cu incetul se imbraca, se machiaza, se uita pe text si intra in personaj.

Pentru a vorbi in public ai nevoie de mai multe lucruri: in primul rand sa te scolesti, sa acumulezi cunostinte, ai nevoie de indrumare, exercitiu si de multa munca. Sigur ca talentul e foarte bun, face bine sa ai asa ceva, dar cu talentul e o discutie intreaga, ai nevoie de un teren de manifestare.

Talentul e ca samanta roditoare, trebuie ingrijita, trebuie sa se manifeste. Dupa ce ai facut toate lucrurile acestea: ai invatat, ai exersat, atunci talentul va face diferenta.

Emotiile nu pot fi ascunse, ele sunt un reflex de aparare al organismului in fata necunoscutului. Sa ne aducem aminte de examenele noastre, toti aveam emotii, cel care nu avea niciun fel de emotie nu stia nimic. La unul din cursurile desfasurate in Extreme Training, un cursant mi-a spus ca atunci cand apare in fata publicului, desi are foarte multa experienta prin natura meseriei pe care o practica, fiind un om din top management, se simte ca in prima zi la scoala de soferi: cand ai trei pedale, doua picioare, doua maini, volan si schimbator si nu stii ce sa faci. Prin expercitiu, in schimb, realizezi ca iti ajung cele doua maini pentru volan, schimbator de viteze, reglat oglinda etc.

La cursurile pe care le sustin, vin oameni care prin natura profesiei sunt comunicatori, fie de la individ la individ, fie de la individ la grup, fie sunt manageri in cadrul unei firme, oameni care sunt la ghiseu sau oameni care vorbesc unor audiente, profesori, avocati, tineri care isi doresc sa incerce o cariera artistica. Sunt foarte multe profesii care au nevoie de un asemene tip de sprijin.

Increderea auditoriului e strict legata de persoana ta
Increderea vine in primul rand de la increderea in sine. Daca am in fata un om care e sigur pe el, e calm si increzator in ceea ce spune, imi da siguranta ca acel om si stie ceea ce face si atunci sunt deschis sa il ascult.

Emotiile si energia discursului
Pronuntarea corecta a consoanelor si a vocalelor, precum si umplerea cu intentie propozitiilor va rezolva destul de multe lucruri intre care si emotia.

Nu exista ceva magic dar adaugand la fiecare compartiment, ajungi sa le stapanesti. De exemplu, stiind ca ai o vorbire clara, corecta, acest lucru iti da incredere, iar increderea micsoreaza aria de expunere a emotiei. Daca mai faci si pregatirea cum trebuie atunci o sa reusesti sa invingi emotia.

Exercitiile de vorbire sunt intentionat grele, pentru a te obliga sa stai putin, sa fii atent si sa incerci sa le pronunti corect
Ex: "un vultur sta pe pisc cu un pix in plisc"

Obiectivul este sa pronunti corect si sa se inteleaga, nu sa pronunti repede sau corect!
Ex:"Sisoe se suie seara sus pe scara"

Pentru a pronunta corect "sc" din "scara" trebuie sa pronunti larg "a"-ul din cuvant. Daca gresesti un cuvant il reiei. Efortul este de a pronunta corect si nu de a pronunta rapid. Trebuie sa pronunti clar, raspicat, pentru ca mesajul sa ajunga la interlocutor. Acest lucru da si energie si claritate mesajului si vorbirii. La aceste aspecte trebuie sa fim atenti, dar cu putina pregatire pe fiecare bucatica, devine obisnuinta, se formeaza automatismele. Intra in reflex sa vorbesti clar si raspicat, mai ales atunci cand ai un public in fata sau un auditoriu format din 2 - 3 persoane.

O mare parte din cursul de Public Speaking se bazeaza pe exercitii de vorbire. Le facem impreuna cu cursantii. Atunci cand faci exercitii de vorbire, trebuie sa le faci metodic: sa se auda tot, clar, raspicat. O sa vezi ca atunci cand respecti acest lucru si respiratia se va regla incetul cu incetul, pentru ca pronuntia corecta a vocalelor si consoanelor atrage dupa sine respiratia corecta si invers.

Corpul uman este un intrument, trebuie doar sa invatam pe ce butoane sa apasam.
Pana la urma, atunci cand spun un discurs, cand vreau sa fiu convingator, cand vreau sa ajunga mesajul la oamenii carora li se adreseaza, de fapt pronunt corect. Energia unui discurs vine din pronuntia corecta!

Tine minte: "Corpul uman este un instrument, trebuie doar sa invatam pe ce butoane sa apasam"!!!

In sprijinul celor care vor sa isi perfectioneze abilitatile de vorbitor, Extreme Training a lansat Master of Public Speaking - Tehnici de Actorie in Afaceri, un program complex si inedit bazat pe tehnici actoricesti, cu o durata de 4 luni in care exersezi tehnici actoricesti cu aplicatii in afaceri, in viata personala sau sociala. Accesati http://www.traininguri.ro pentru detalii.">Tips&Tricks in Public Speaking
Autor: Radu Gabriel
Trainer Extreme Training, the way to excellence
www.traininguri.ro

Articole recomandate

Antreprenorii pot fi actionari unici in mai multe SRL Antreprenorii pot fi actionari unici in mai multe SRL
Antreprenorii pot fi actionari unici in mai multe societati cu raspundere limitata, potrivit unui act normativ privind modificarea Legii societatilor. Legea adoptata de Parlament in decembrie 2019 vizeaza anularea interdictiei de a fi actionar unic in mai multe societati cu raspundere limitata sau
Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante! Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante!
Tot mai multe persoane caută opțiuni prin care să poată avea independență financiară și în același timp să poată să stăpânească exclusiv modul în care își manageriază timpul, astfel încât
Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020 Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020
Elite Business Women (https://ebw.business), cel mai mare club de afaceri românesc dedicat femeilor antreprenor din România, cu prezentă internațională, invită femeile de afaceri să participe la o nouă întrunire, prima din acest an – Elite Meetup:
Ai schimbat locul de munca? S-ar putea sa ai nevoie de fisa medicala pentru angajare Ai schimbat locul de munca? S-ar putea sa ai nevoie de fisa medicala pentru angajare
Un job nou inseamna o noua etapa in viata ta! Probabil ca esti incantata de schimbarea aparuta si de oportunitatile pe care aceasta le aduce. Daca te afli in situatia de a schimba locul de munca, exista cateva aspecte la care sa fii atenta. Dincolo de faptul ca urmeaza sa te adaptezi noului birou
3 modalitati prin care poti scapa de teama vorbitului in public 3 modalitati prin care poti scapa de teama vorbitului in public
Vorbitul in public este printre cel mai des intalnite temeri ale oamenilor. Iar daca ne gandim la faptul ca noi relationam zilnic cu alte persoane si discutam mereu cu oamenii, aceasta temere pare relativ usor de depasit. Ei bine, pentru unii oameni nu este chiar atat de usor. Insa solutii exista