Skip to article

Vorba dulce mult aduce!

Vorba dulce mult aduce!
Tuturor le plac oamenii care stiu sa vorbeasca. Masele sunt fascinate de lideri care stiu sa le atraga, sa le prinda cu al lor discurs. Revolutii au fost pornite intr-o clipa fiindca avantul conducatorilor a fost insotit de o mare putere de convingere prin vorbe.

Oameni importanti au spus lucruri mari. Si ii citam adesea. Nu fiindca nu am putea spune acelasi lucru, ci poate chiar cu ciuda, ca au zis ei inaintea noastra ceea ce si noi dorim sa spunem. Proverbe, zicatori, paradoxuri ori simple cuvinte insiruite frumos, sau poate chiar cuvinte ce din coada suna armonios, toti cunoastem. In lume exista carti cu citate ale unor oameni celebri. Vorbe de duh reluate de multi dintre noi in diverse ocazii.

Intalnirea intre el si ea este la randu-i exemplu despre puterea cuvantului. Chiar daca fascinatia merge dincolo de cuvinte, tine de priviri, de gesturi, de atitudine s.a.m.d., si cuvantul are un important rol. Pana la urma, "la inceput a fost Cuvantul", nu ?

Vorba este importanta si la locul de munca. O gluma bine aleasa, o vorba buna, o critica spusa intr-un anumit fel, aduce mult mai mult decat folosirea de mustrari, ridicarea glasului si impunerea prin imperativ.

Mai intotdeauna se pune accent pe modul in care angajatii se adreseaza superiorilor. Se dau exemple de modalitati de a pune problema, de a negocia cate ceva. Au aparut lucrari sau articole cu sfaturi pentru angajati, inclusiv cu sfaturi pentru "acceptarea" unei critici.

De cealalta parte numeroase studii in domeniul managementului au demonstrat ca din punctul de vedere al motivarii indivizii reactioneaza mult mai bine la stimuli pozitivi. Angajatii comit greseli? Cu siguranta. Trebuie sa le fie atrasa atentia? Din nou, fireste. Modul in care se realizeaza acest lucru conteaza insa foarte mult. Formularea diplomata, discutia cu angajatul trebuie sa ia locul atat de des folositelor mustrari, monoloage imperative si pedepse, certuri si umiliri in fata colegilor.

Si poate ca toti sefii ar trebui sa isi aduca aminte mai des ca a lor companie depinde si de angajatii sai. Un "Multumesc" spus din cand in cand - macar -, o lauda pentru angajati si, in functie de posibilitati diverse activitati de team building, toate arata ca seful are si... suflet. Beneficiile sunt clare: angajatii sunt mai atasati de organizatia in cadrul careia activeaza, serviciul devine mai placut si mediul de lucru nu mai este stresant.

Si o vorba buna nu e atat de greu de spus! Vorbiti frumos! Angajatii va vor iubi! La fel si colegii!

Fie noapte, fie zi,
Fie iarna, fie vara,
Eu la serviciu as veni
Numai sa nu ma dea afara!
Si doar sa fiu frumos tratat as vrea
Of, Doamne, numai de s-ar putea!


Articole recomandate

Antreprenorii pot fi actionari unici in mai multe SRL Antreprenorii pot fi actionari unici in mai multe SRL
Antreprenorii pot fi actionari unici in mai multe societati cu raspundere limitata, potrivit unui act normativ privind modificarea Legii societatilor. Legea adoptata de Parlament in decembrie 2019 vizeaza anularea interdictiei de a fi actionar unic in mai multe societati cu raspundere limitata sau
Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante! Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante!
Tot mai multe persoane caută opțiuni prin care să poată avea independență financiară și în același timp să poată să stăpânească exclusiv modul în care își manageriază timpul, astfel încât
Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020 Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020
Elite Business Women (https://ebw.business), cel mai mare club de afaceri românesc dedicat femeilor antreprenor din România, cu prezentă internațională, invită femeile de afaceri să participe la o nouă întrunire, prima din acest an – Elite Meetup:
Ai schimbat locul de munca? S-ar putea sa ai nevoie de fisa medicala pentru angajare Ai schimbat locul de munca? S-ar putea sa ai nevoie de fisa medicala pentru angajare
Un job nou inseamna o noua etapa in viata ta! Probabil ca esti incantata de schimbarea aparuta si de oportunitatile pe care aceasta le aduce. Daca te afli in situatia de a schimba locul de munca, exista cateva aspecte la care sa fii atenta. Dincolo de faptul ca urmeaza sa te adaptezi noului birou
3 modalitati prin care poti scapa de teama vorbitului in public 3 modalitati prin care poti scapa de teama vorbitului in public
Vorbitul in public este printre cel mai des intalnite temeri ale oamenilor. Iar daca ne gandim la faptul ca noi relationam zilnic cu alte persoane si discutam mereu cu oamenii, aceasta temere pare relativ usor de depasit. Ei bine, pentru unii oameni nu este chiar atat de usor. Insa solutii exista