Skip to article

Workaholic?

Workaholic?
Iti iubesti job-ul foarte mult, esti responsabil pentru mai multe proiecte si sarcini care cresc pe zi ce trece.

Iti face placere sentimentul stresant de a duce la capat un proiect si de a respecta deadline-ul. Sau ai mai multe job-uri ori compania ta? Muncesti multe ore, stai acasa putin timp, si dormi si mai putin? Nu iti mai amintesti ultima oara cand ai iesit cu prietenii sau cand ai plecat in vacanta? Singurul tau hobby este job-ul tau?

Daca te regasesti in povestea de mai sus, te anuntam ca esti o persoana workaholica. Aceste tipuri de persoane traiesc ca sa munceasca. Isi petrec cele mai multe ore din viata la munca, isi iau de munca si acasa, tot ce stiu este munca, munca, munca.

S-a observat in ultimii ani ca aceasta este tendinta oamenilor la nivel global, sa munceasca cat mai mult, insa atunci cand job-ul devine singurul motiv care te tine in viata, cand este mai important decat toate celelalte lucruri, precum familia, sau prietenii, chestiunea se transforma intr-o adevarata problema.

Workaholic? Acest termen vine din limba engleza de la substantivul "work" (munca) si caracterizeaza oamenii care simt nevoie sa munceasca in continuu. Probabil ca fenomenul a aparut pe continentul capitalist iar curand s-a propagat in intreaga lume. In anumite tari, workaholismul este considerat o boala si este "tratat". Cum a aparut el? Care sunt "manifestarile" acestui sindrom?

Iata cateva motive care determina aceasta tendinta:

Mediul social. Romanii muncesc mai multe ore pe saptamana in acest an decat au facut-o anul trecut. Cu toate schimbarile care se fac, cu toate concedierile si angajarile, salariatii se straduie mai mult sa isi implineasca indatoririle mai devreme si mai eficient decat ceilalti. Studiile arata ca aproape o jumatate din angajati nici nu se mai gandesc la o vacanta, probabil de grija ca atunci cand se vor intoarce nu vor mai avea un job.

Mediul tehnologic. Traim si lucram intr-o lume conectata la informatie - e-mail, sms-uri, telefoane mobile, fax-uri - fapt ce nu le mai permite angajatilor sa isi petreaca timpul in alt fel. Oamenii care au timp de un film sau de o plimbare in parc sunt norocosi.

Mediul financiar. Oamenii incep sa munceasca mai mult pentru un venit mare decat pentru a-si salva familia din saracie. Se pare ca idea de succes este usor insusita ideii de un castig financiar cat mai mare. Banii ne controleaza viata!

Indiferent de motiv, workaholismul poate fi o conditie serioasa care poate avea repercursiuni grave asupra noastra, a familiei noastre, prietenilor nostrii si chiar asupra sanatatii noastre. Atunci cand munca devine singurul motiv pentru care traim, singurul la care ne gandim, singurul care ne aduce fericirea, atunci e timpul sa schimbam ceva in vietile noastre.

Nu confundati munca grea cu workaholismul. Cei care au o munca grea stiu bine sa faca diferenta dintre o viata in afara mediului de activitate, in timp ce workaholicii nu au timp si nici nu vor o viata personala, si nu pot relationa in afara job-ului.

Articole recomandate

Antreprenorii pot fi actionari unici in mai multe SRL Antreprenorii pot fi actionari unici in mai multe SRL
Antreprenorii pot fi actionari unici in mai multe societati cu raspundere limitata, potrivit unui act normativ privind modificarea Legii societatilor. Legea adoptata de Parlament in decembrie 2019 vizeaza anularea interdictiei de a fi actionar unic in mai multe societati cu raspundere limitata sau
Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante! Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante!
Tot mai multe persoane caută opțiuni prin care să poată avea independență financiară și în același timp să poată să stăpânească exclusiv modul în care își manageriază timpul, astfel încât
Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020 Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020
Elite Business Women (https://ebw.business), cel mai mare club de afaceri românesc dedicat femeilor antreprenor din România, cu prezentă internațională, invită femeile de afaceri să participe la o nouă întrunire, prima din acest an – Elite Meetup:
Ai schimbat locul de munca? S-ar putea sa ai nevoie de fisa medicala pentru angajare Ai schimbat locul de munca? S-ar putea sa ai nevoie de fisa medicala pentru angajare
Un job nou inseamna o noua etapa in viata ta! Probabil ca esti incantata de schimbarea aparuta si de oportunitatile pe care aceasta le aduce. Daca te afli in situatia de a schimba locul de munca, exista cateva aspecte la care sa fii atenta. Dincolo de faptul ca urmeaza sa te adaptezi noului birou
3 modalitati prin care poti scapa de teama vorbitului in public 3 modalitati prin care poti scapa de teama vorbitului in public
Vorbitul in public este printre cel mai des intalnite temeri ale oamenilor. Iar daca ne gandim la faptul ca noi relationam zilnic cu alte persoane si discutam mereu cu oamenii, aceasta temere pare relativ usor de depasit. Ei bine, pentru unii oameni nu este chiar atat de usor. Insa solutii exista