Instrumente
Tinuta pentru interviu: investeste intr-o tinuta office , pantofi in ton si accesoriile de rigoare. Te vei prezenta impecabil la interviu si vei face o buna impresie.
CV-ul: Daca recrutorului ii ia mai mult de 30 de secunde sa iti citeasca CV-ul tau, rezultatele tale nu sunt evidentiate sau ai greseli de ortografie, risti sa nu fii chemata la interviu.
Lista de referinte: Te vei diferentia pozitiv de alti candidate daca poti prezenta o lista de persoane care te pot recomanda. Da aceasta lista recrutorului, insa numai la cerere.
Abilitati pentru interviu: Stii la ce intrebari se asteapta angajatorul sa raspunzi? Stii ce intrebari se pun de obicei la interviu? Evalueaza-te (aptitudini, puncte tari, arii de dezvoltare) si documenteaza-te in legatura cu compania (cultura, marime, produse si servicii).
Resurse

Site-uri de recrutare: inregistreaza-ti un CV si consulta articolele de specialitate despre interviul de angajare - intrebari si raspunsuri, negocierea salariului, scrisoare de multumire si de recomandare.
Retea de contacte si informatii despre interviu: Sa intalnesti persoane din domeniul tau de activitate este critic in faza de cautare a unui job, mai ales in ariile creative si cele ONG. Pentru a construi o lista cu contacte, incepe cu cercul interior (familie si prieteni) si extinde-l (profesori, colegi, cunostinte).
Evenimente de cariera: Ce oportunitati exista sa te intalnesti cu reprezentanti ai diverselor companii? Pe langa targurile de joburi (mai rare sau chiar inexistente in prezent), evenimentele de cariera - conferinte, comunicari, intruniri - sunt utile pentru a intra in contact cu reprezentantii companiei.
Atitudine
Stil de comunicare: Felul in care te prezinti, ca specialist, ca tanara absolventa care este doritoare sa intre in campul muncii etc. determina caracterul unui debut la interviul de angajare. O strangere de mana ferma fata de una moale, privirea increzatoare vs cea timida, vorbit clar vs foarte incet si balbait - toate tin de stilul de comunicare.
Asteptari: Exista persoane care pur si simplu asteapta sa primeasca oferte de job fara a face nimic. Ca sa te diferentiezi de ceilalti, fa un pas in fata. In cazul in care consideri ca o aplicatie la job nu este indeajuns, vino tu catre angajator si fa o cerere de angajare.
Incredere: CV-ul tau poate sa nu te faca, pe hartie, cea mai potrivita candidata. Dar tocmai interviul de angajare iti ofera sansa de a demonstra cat esti de buna in ceea ce urmeaza sa faci. Atat timp cat compania a considerat ca merita sa te cheme la interviu, ai incredere ca ai potential si obtii jobul.
Autor: Oana Voinea, Redactor Specialist Resurse Umane
Sursa: www.myjob.ro