Skip to article

4 pasi pentru o candidatura de succes

In momentul in care vrei sa identifici noi oportunitati de dezvoltare sau, pur si simplu, sa gasesti un alt loc de munca, trebuie sa pornesti la drum cu o prezentare, schita mentala a punctelor tale forte pe care sa le promovezi atat prin CV, cat si la o discutie cu un posibil angajator.

De cele mai multe ori diferenta dintre a fi bun si a fi exceptional in ceea ce faci este data de ajustarile pe care le poti face pentru a-ti maximiza si dezvolta propriile puncte forte.
Astfel, la intrebarile recrutorului vei sti exact ceea ce te recomanda pentru o anumita pozitie si poti argumenta cu exemple concrete din experienta profesionala anterioara. O atitudine sigura si un discurs concis, la subiect vor lasa o impresie pozitiva si puternica.

1. Punctul de plecare este acela de a construi demersul tau valorificand cu rigurozitate punctele tale forte. Ele vor fi baza dezvoltarii tale profesionale pentru ca iti vor permite sa imbini ceea ce faci tu bine cu ceea ce iti face placere. Insa cum ajungi sa identifici aceste puncte forte si motivatiile tale? O cale inspirata in acest sens este evaluarea MAPP (www.consiliereincariera.ro). Aceasta evaluare online a fost perfectionata de-a lungul ultimilor 45 de ani si este cea mai eficienta, la un cost avantajos, oferindu-ti o viziune cuprinzatoare asupra factorilor care te motiveaza.

2. Dupa descoperirea punctelor forte si a motivatiilor personale, o privire atenta la anuntul de angajare pentru o pozitie, mai specific, la cerintele angajatorului pentru acel post ne poate transforma din candidati in angajati. Atat in vizionarea unui CV, cat si la interviu, se incearca o compatibilitate intre aceste cerinte si profilul candidatului. Astfel incat te poti pregati in avans si sa iti structurezi punctele pe care sa le evidentiezi in alcatuirea unui CV si pe care, mai apoi, la o discutie, sa le exemplifici.

3. "Performanta trecuta este cel mai bun predictor pentru performanta viitoare"
Acesta este un principiu de baza in recrutare si evaluarea resurselor umane. Capitalul de care dispui este dat de cunostintele, calitatile si competentele acumulate. Analizeaza temeinic ceea ce stii sa faci, la ce nivel, pe ce se bazeaza succesul tau de pana acum si care sunt aspectele pe care stii ca ai putea sa le imbunatatesti.

Daca nu ai mai lucrat si esti in cautarea primului job, ar fi bine sa povestesti pe scurt in CV-ul tau despre proiectele de succes din timpul facultatii (internship-uri, tabere de vara, sesiuni stiintifice etc. ) si puncteaza cateva elemente prin care sa se distinga punctele tale forte. Nu exagera, un recrutor experimentat va observa imediat si iti va pune intrebari care sa te incuie.

4. Cum poti promova experienta ta profesionala?
Prin activitatile trecute pe care le-ai gestionat si in urma carora ai obtinut rezultate bune. Ceea ce trebuie sa faci este sa rememorezi aceste proiecte pe care le-ai administrat sau activitati in care te-ai implicat si sa evidentiezi:
care era obiectivul de atins
cum ai actionat in acea situatie, ce ai facut exact
care au fost rezultatele acelui proiect

Aceste aspecte sunt urmarite de angajator in cadrul unui interviu si pot furniza o imagine clara asupra modului de lucru si al valorilor pe baza carora lucrezi in mediul profesional.

Articol oferit de consultantii www.consiliereincariera.ro.

Articole recomandate

Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante! Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante!
Tot mai multe persoane caută opțiuni prin care să poată avea independență financiară și în același timp să poată să stăpânească exclusiv modul în care își manageriază timpul, astfel încât
Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020 Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020
Elite Business Women (https://ebw.business), cel mai mare club de afaceri românesc dedicat femeilor antreprenor din România, cu prezentă internațională, invită femeile de afaceri să participe la o nouă întrunire, prima din acest an – Elite Meetup:
Ai schimbat locul de munca? S-ar putea sa ai nevoie de fisa medicala pentru angajare Ai schimbat locul de munca? S-ar putea sa ai nevoie de fisa medicala pentru angajare
Un job nou inseamna o noua etapa in viata ta! Probabil ca esti incantata de schimbarea aparuta si de oportunitatile pe care aceasta le aduce. Daca te afli in situatia de a schimba locul de munca, exista cateva aspecte la care sa fii atenta. Dincolo de faptul ca urmeaza sa te adaptezi noului birou
3 modalitati prin care poti scapa de teama vorbitului in public 3 modalitati prin care poti scapa de teama vorbitului in public
Vorbitul in public este printre cel mai des intalnite temeri ale oamenilor. Iar daca ne gandim la faptul ca noi relationam zilnic cu alte persoane si discutam mereu cu oamenii, aceasta temere pare relativ usor de depasit. Ei bine, pentru unii oameni nu este chiar atat de usor. Insa solutii exista
Elite Business Women te invata cum sa atragi finantare - Un hotel in valoare de 10 milioane de EURO, construit prin Ajutor de Stat Elite Business Women te invata cum sa atragi finantare - Un hotel in valoare de 10 milioane de EURO, construit prin Ajutor de Stat
Elite Business Women, un club dedicat femeilor antreprenor din țară și din străinătate, prezintă o analiză cu privire la sursele de finanțare pe care antreprenorii le au la dispoziție. Conform Roxanei Mircea, consultant în atragerea de fonduri UE