Skip to article

6 moduri prin care iti sabotezi CV-ul

Cuvantul Curriculum vitae inspira adesea anxietate, teama si intimidare. CV-ul este singurul lucru cu ajutorul caruia il poti cuceri pe angajator si determina pe acesta sa iti ofere sansa unui interviu. In acest sens, CV-ul tau trebuie sa fie absolut impecabil, sa contina informatii esentiale si sa te reprezinte in totalitate.

Se mai intampla uneori ca intr-un exces de zel sa faci anumite greseli prin care sa iti auto-sabotezi CV-ul. Iata cateva dintre cele mai frecvente.


Greseli de ortografie

Dupa ce ai terminat de completat toate informatiile din CV cauta greselile de ortografie (nu cu ajutorul tool-ului din Microsoft Word) astfel incat sa nu ratezi nicio cratima, nicio litera lipsa sau in plus. Mai asteapta apoi jumatate de ora si citeste-l inca o data.

Greselile de ortografie arata dezinteres si lipsa atentiei la detalii, lucruri pe care angajatorii nu le doresc la viitorii lor angajati.

Perioade prea mari somaj

In cazul in care in CV-ul tau sunt pauze mai mari de 6 luni intre joburi, este posibil ca angajatorii sa nu te ia in considerare, iar daca totusi te cheama la interviu sa insiste asupra acestui subiect. Cel mai bine este sa dai vina pe criza economica sau sa spui ca ai fost plecata in strainatate (in cazul in care nu ai o alta scuza mai buna).

Totusi, daca intr-o perioada de 3 luni nu reusesti sa te angajezi, ar fi bine sa optezi pentru munca voluntara. Nu doar ca iti vei imbogati CV-ul, dar poate fi si o sansa de a cunoaste alti oameni si de a avea mai multe sanse de angajare.

Trucuri superficiale de imbunatatire

Chiar daca ai urmarit cu placere filmul "Blonda de la drept", ar fi bine totusi sa nu urmezi exemplul personajului principal care si-a printat CV-ul pe o coala de hartie roz, parfumata. Este adevarat ca trebui sa faci tot ce iti sta in putinta pentru a face ca prezentarea ta sa iasa in evidenta, dar te poti folosi totusi de alte artificii mai profesionale.

Dezorganizare

Daca bolduiesti cuvinte sau propozitii care nu au niciun sens, daca aranjarea in pagina este total anapoda sau informatiile sunt intr-o ordine gresita, in mod sigur CV-ul tau nu se va afla printre cele ale persoanelor care urmeaza sa fie chemate la interviu.

Pastreaza o ordine stricta in CV si incearca intotdeauna sa urmezi formatul CV-ului european (cel agreat de toate companiile).

Trimiterea documentului in Word

Atunci cand trimiti CV-ul unei agentii de recrutare este in regula sa il trimiti in format Word, dar atunci cand il trimiti unei companii se recomanda sa il trimiti in format PDF, astfel incat sa fie evitate greselile accidentale care iti pot compromite prezentarea.

In plus, PDF-ul arata mai curat, mai organizat, mai aerisit si mai profesional. In mod sigur acesta este un lucru care te va evidentia, mai ales ca majoritatea celor care depun CV-ul trimit documentul in format Word.

Listeaza doar cunostintele importante

Este absolut evident ca toata lumea care detine un computer stie sa lucreze in Microsoft Word, motiv pentru care nu este chiar atat de important sa mentionezi acest lucru in CV. Cel mai bine este sa listezi doar programele pe care nu le stie chiar oricine (editare video, audio, flash etc). Depinde foarte mult, desigur si de domeniul in care vrei sa te angajezi.

Autor: Ana-Maria Dragota

Articole recomandate

Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante! Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante!
Tot mai multe persoane caută opțiuni prin care să poată avea independență financiară și în același timp să poată să stăpânească exclusiv modul în care își manageriază timpul, astfel încât
Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020 Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020
Elite Business Women (https://ebw.business), cel mai mare club de afaceri românesc dedicat femeilor antreprenor din România, cu prezentă internațională, invită femeile de afaceri să participe la o nouă întrunire, prima din acest an – Elite Meetup:
Ai schimbat locul de munca? S-ar putea sa ai nevoie de fisa medicala pentru angajare Ai schimbat locul de munca? S-ar putea sa ai nevoie de fisa medicala pentru angajare
Un job nou inseamna o noua etapa in viata ta! Probabil ca esti incantata de schimbarea aparuta si de oportunitatile pe care aceasta le aduce. Daca te afli in situatia de a schimba locul de munca, exista cateva aspecte la care sa fii atenta. Dincolo de faptul ca urmeaza sa te adaptezi noului birou
3 modalitati prin care poti scapa de teama vorbitului in public 3 modalitati prin care poti scapa de teama vorbitului in public
Vorbitul in public este printre cel mai des intalnite temeri ale oamenilor. Iar daca ne gandim la faptul ca noi relationam zilnic cu alte persoane si discutam mereu cu oamenii, aceasta temere pare relativ usor de depasit. Ei bine, pentru unii oameni nu este chiar atat de usor. Insa solutii exista
Elite Business Women te invata cum sa atragi finantare - Un hotel in valoare de 10 milioane de EURO, construit prin Ajutor de Stat Elite Business Women te invata cum sa atragi finantare - Un hotel in valoare de 10 milioane de EURO, construit prin Ajutor de Stat
Elite Business Women, un club dedicat femeilor antreprenor din țară și din străinătate, prezintă o analiză cu privire la sursele de finanțare pe care antreprenorii le au la dispoziție. Conform Roxanei Mircea, consultant în atragerea de fonduri UE