Skip to article

Cat valorez?

Cat valorez?
In anumite culturi, targuirea reprezinta o norma. Un cumparator sau un vanzator face o oferta si cealalta parte fie accepta, fie vine cu o contraoferta. Cei doi negociaza pana ajung la o intelegere sau renunta. Cand iti negociezi salariul cu un angajator, stii cum sa faci acest lucru? Ai vreo idee cu privire la cat valorezi? In general femeile obtin salarii mai mici deoarece nu se autoevalueaza corect.

Cum afli cat valorezi?

Ca sa fii o buna negociatoare trebuie sa stii cum arata o afacere buna, in cazul tau, un salariu optim. Inainte de a ajunge la un interviu de angajare, documenteaza-te cu privire la salariile din domeniul tau de activitate.

Reteaua de contacte este cheia prin care poti obtine informatie "proaspata". Orienteaza-te dupa alti profesionisti cu experienta si abilitati similare. Nu intreba direct, oamenii pot fi reticenti. Formuleaza astfel o intrebare legata de salariu: "Suma de... ti se pare buna pentru un astfel de job la o astfel de companie?" Poti primi raspunsuri de genul: "Mai sunt posturi libere?" sau "Este cam putin pentru un asemenea nivel de responsabilitate."

In plus, poti sa pui singura in balanta responsabilitatile, mediul de munca, orele de program, distanta pana la serviciu, posibilitatile de promovare si, nu in ultimul rand, marimea companiei cu necesitatile tale si experienta pe care o ai.

Cat de mult sa cer?

Multe companii au niveluri salariale in organizatia lor, iar fiecare este marcat pentru un anumit tip de job. Daca vei avea un nivel salarial realist pentru piata muncii si domeniul de activitate ai toate sansele sa negociezi pentru o pozitie mai puternica.

Reguli pentru negocierea salariului

• Nu te lacomi! Cauta un aranjament de tipul castig-castig cu angajatorul. Vei pune astfel bazele unei relatii bune si vei primi postul chiar cu unele beneficii in plus.

• Atunci cand angajatorul iti solicita sa ii indici nivelul salarial in cadrul anutului de angajare, spune ca este negociabil. Daca ti se cere completarea unei anumite sume, mergi pe varianta: "Se va discuta in timpul interviului."

• Niciodata nu initia discutiile despre salariu la un interviu de angajare. Asteapta ca recrutorul sa aduca subiectul in discutie, chiar daca acest lucru presupune inca un interviu.

• Evita comparatiile explicite in fata angajatorului legate de actualul tau salariu. Negociind punctele tari vei obtine o noua pozitie, nu fostul tau salariu.

• Intotdeauna presupune ca oferta este negociabila .

• Niciodata nu accepta o oferta imediat ce a fost emisa. Exprima-ti interesul, insa ai rabdare sa evaluezi. Negociaza o data cand vei contacta angajatorul ca sa ii spui ce decizie ai luat.

• Discuta beneficiile separat de salariu, vei avea mai mult de castigat asa.

Autor: Oana-Maria Banu, Redactor Specialist Resurse Umane

Sursa: www.myjob.ro

Articole recomandate

Studiu: Romanii prefera munca de acasa. Nu mai vor sa se intoarca la birou Studiu: Romanii prefera munca de acasa. Nu mai vor sa se intoarca la birou
Romanii nu mai vor sa se intoarca la munca de la birou. Pefera sa munceasca de acasa, arata un studiu realizat de Reveal Marketing Search.  O treime dintre participantii la studiu au declarat ca participa la cursuri online platite sau gratuite si sunt mai preocupati de dezvoltarea personala
6 din zece angajatori verifica profilurile de social media ale candidatilor 6 din zece angajatori verifica profilurile de social media ale candidatilor
Mare atentie la ce postezi pe retelele de socializare daca esti in cautarea unui job! Potrivit celui mai recent studiu, 6 din zece angajatori verifică profilurile de social media, iar aproape patru din zece ţin cont inclusiv de acest criteriu în decizia de recrutare. Reputaţia
5 motive sa alegi imprimante inkjet Brother 5 motive sa alegi imprimante inkjet Brother
Imprimantele inkjet Brother sunt apreciate în rândul consumatorilor care doresc soluții eficiente, randament crescut şi investiții pe termen lung. Fie că vorbim de imprimante, fie că vorbim de sisteme all în one, toate echipamentele de bucură de
Fa si tu o multime de bani din videochat non-adult in Iasi la Heylux! Fa si tu o multime de bani din videochat non-adult in Iasi la Heylux!
Banii sunt mai importanți ca oricând. Mai ales în perioada asta, plină de necunoscute. Când multe joburi dispar sau sunt prost plătite, videochatul în Iași e o opțiune serioasă pentru tine. Oricâte probleme ar fi peste tot, domeniul ăsta
Art Studio Bucuresti - descopera independenta financiara Art Studio Bucuresti - descopera independenta financiara
Despre Art Studio Art Studio Bucuresti iti ofera mai mult decat un loc de munca intr-un studio videochat profesionist. Este locul care iti poate oferi siguranta financiara, stabilitate si confort, totul conform cu legile impuse pe piata muncii. Jobul de model de videochat la Art Studio imbina