Daca vrei sa obtii un interviu de angajare si, implicit, un job bun, potrivit tie, trebuie sa ai niste criterii clar definite de alegere si sa stii sa diferentiezi joburile bune de restul. Fa o cautare desteapta si cat mai aproape de obiectivele tale!
1. Verifica data de expirare
Cele mai multe site-uri de recrutare, precum myjob.ro, sterg joburile expirate. Insa este intotdeauna indicat sa verifici data pana cand poti trimite CV-ul. Nu pierde timpul redactand o scrisoare de intentie si actualizandu-ti CV-ul daca este posibil sa nu fie luate in considerare. Daca nu esti sigura, trimite un e-mail companiei sau suna!
2. Citeste termenii si conditiile
Multe dintre site-urile de recrutare iti pastreaza CV-ul in baza de date, astfel incat angajatorii il pot gasi la cautare. Dar, ca orice document care este online, asigura-te ca site-ul este sigur. Citeste termenii si conditiile inainte de a-ti face un cont si de a incepe sa cauti joburi.
3. Gandeste in perspective
Oportunitatile pot aparea in cele mai neasteptate locuri. Daca nu gasesti locul de munca potrivit pentru tine, incearca sa cauti categorii similare sau denumiri alternative ale jobului.
4. Fii atenta la joburile false
Daca un anunt de angajare suna prea bine ca sa fie adevarat, de obicei este! De obicei, jocurile piramidale promit un salariu foarte mare pentru a te atrage, dar nu il ofera in realitate. Analizeaza bine oferta de job inainte de a-ti trimite informatiile sau, mai grav, o suma de bani.

5. Fii vizibila!
Retelele sociale de business, precum LinkedIn, devin din ce in ce mai populare in randul candidatilor care doresc sa isi promoveze abilitatile. Aceste site-uri te ajuta sa dezvolti relatii profesionale si sa iti pui la punct o retea de contacte. Poti afla astfel mai usor de anumite locuri de munca vacante, dar care nu sunt facute publice. Putin marketing personal ajuta foarte mult in cautarea de joburi - ofertele iti pot fi facute direct.
6. Nu face spam!
Aplicatiile online sunt simple si rapide. Poti alege cinci locuri de munca vacante si sa trimiti CV-ul la toate, in aceeasi zi. Dar nu aplica la orice companie cu care te intersectezi. Angajatorii urmaresc in CV-uri elemente care se regasesc in anunt, precum experienta, abilitati sau studii. Gandeste calitativ, nu cantitativ!
7. Pastreaza-ti CV-ul si aplicatiile in calculatorul tau sau imprimate
Aplicatiile online si formele de inregistrare pe site-urile de recurtare pot fi diferite. Nu iti strica daca alegi sa iti salvezi aplicatiile (sa nu trimiti CV-ul la acelasi job daca a fost reactualizat) si sa te uiti dupa eventualele greseli. Salvarea in calculatorul tau inseamna si un risc in minus daca nu iti mai functioneaza internetul si datele se pierd sau nu sunt retinute corect.
8. Un pas in fata
Atunci cand aplici la joburi online, poti avea impresia ca iti trimiti CV-ul in neant. Nut e teme sa suni la companie sau sa trimiti un e-mail si sa il intrebi pe recrutor daca a primit CV-ul sau aplicatie.
9. Verifica-ti alertele de joburi
Dupa ce te-ai abonat la diverse alerte de locuri de munca, nu uita sa le deschizi! Vei fi mereu informata despre cele mai recente joburi disponibile din domeniile tale de interes. Daca esti abonata si nu primesti alertele, verifica-ti si folderul de spam/junk/bulk, unele domenii de e-mail mai fac probleme in acest sens, in special yahoo.com.
10. Alege si varianta retro!
Nu te limita doar la traseul online daca observi oportunitati si prin alte medii. Metodele traditionale prin care cauti locuri de munca, precum ziare sau retea de contacte directe pot fi la fel de eficiente. Cu cat vei cauta in mai multe locuri, cu atat sansele tale vor creste!
Autor: Oana Voinea, Redactor Specialist Resurse Umane
Sursa: www.myjob.ro