Skip to article

Ce isi doresc toti angajatorii

Ce isi doresc toti angajatorii
Ti s-a intamplat sa te duci la un interviu si sa nu intelegi de ce ai fost respins? Din punctul tau de vedere lucrurile au decurs foarte bine. Pareai sa indeplinesti toate cerintele pe care le specificau in anuntul publicat. Unde este punctul slab? Ce poti face sa ai mai mult succes in viitor?

Incearca sa gandesti ca un angajator. In acest fel te poti evalua singur si iti poti da seama ce poti imbunatati. In primul rand trebuie sa tii cont de faptul ca nu cunostintele sunt cele evaluate la un interviu, ci abilitatea pe care o ai de a le folosi. Trebuie sa inveti sa te prezinti, sa stii sa te scoti in evidenta. Pentru asta trebuie sa analizezi abilitatile innascute, dobandite si sa iti dai seama ce beneficii aduc ele companiei in care vrei sa lucrezi.

Indiferent de domeniul in care lucrezi exista anumite abilitati pe care toti angajatorii le cauta.

Abilitati de baza

cititul: capacitatea de a identifica detalii, fapte, instructiuni; sa gasesti cu ususrinta informatia; sa gasesti intelesul cuvintelor pe care inca nu le cunosti; sa iti dai seama cat de corect este un raport.
scrisul: sa iti exprimi ideile complet si logic in scrisori si rapoarte; sa fii capabil sa subliniezi un argument, sa sustii o demonstratie.
matematica: sa poti utiliza numere, fractii, procente pentru a rezolva probleme; sa poti utiliza diagrame, grafice, tabele.
vorbire: sa poti organiza si comunica ideile cu claritate; sa selectezi cuvintele, tonul, gesturile potrivite pentru auditoriu.
ascultare: sa fii atent la ce spune cealalta persoana; sa fii atent la tonul vocii si la limbajul corpului; sa raspunzi intr-un mod care arata ca ai inteles ce s-a comunicat.

Abilitati de gandire

gandire creativa: sa iti folosesti liber imaginatia combinand in noi moduri idei si informatii; sa faci legatura intre idei care nu par sa aiba vreuna.
abilitati de a rezolva probleme: sa recunosti o problema; sa identifici ce o face sa fie o problema; sa creezi si sa implementezi o solutie; sa monitorizezi cat de buna este solutia gasita; sa modifici solutia daca este necesar.
abilitatea de a lua decizii: sa identifici obiective; sa gasesti alternative si sa strangi informatiile necesare pentru ele; sa cantaresti intre puncte forte si puncte slabe; sa alegi cea mai buna alternativa; sa planifici cum sa pui in practica decizia luata.
vizualizare: sa vezi un obiect sau o cladire doar privind o schita; sa iti imaginezi cum functioneaza un sistem doar privind un desen.


Abilitati de relationare

sociale: sa te arati intelegator, prietenos, sa respecti sentimentele celorlalti; sa iti spui parerea atunci cand este cazul; sa fii interesat in ce au oamenii de spus si sa intelegi de ce gandesc si actioneaza in modul in care o fac
de negociere: sa identifici scopurile comune ale unor parti aflate in conflict; sa prezinti fapte si sa iti argumentezi pozitia; sa asculti si sa intelegi pozitia pe care o sustin ceilalti; sa creezi modalitati de a plana conflictul; sa faci compromisuri rezonabile.
de conducere: sa poti comunica ganduri si sentimente care justifica o hotarare; sa incurajezi sau sa convingi pe altii; sa utilizezi cu succes reguli si valori; sa demonstrezi ca esti competent si onest astfel incat ceilalti sa aiba incredere si sa se bazeze pe tine.
lucru in echipa: sa poti colabora cu altii; sa contribui la ideile si efortul grupului; sa iti faci partea proprie de munca; sa incurajezi pe membrii echipei; sa solutionezi conflictele spre binele echipei; sa imbunatatesti procedurile existente.
diversitate culturala: sa lucrezi bine cu oameni care vin din medii sociale si educationale diferite de ale tale; sa iti bazezi judecata pe modul in care se comporta o persoana si nu in functie de pareri preconcepute.

Abilitati personale

parerea despre sine: sa intelegi in ce mod credintele au influenta asupra modului in care o persoana gandeste sau se poarta; incearca sa identifici acele credinte daunatoare pe care le ai; invata cum sa scapi de aceste credinte atunci cand se manifesta.
stapanirea de sine: evalueaza cunostintele si abilitatile pe care le ai in mod corect; stabileste obiective personale realiste; monitorizeaza progresul pe care il faci
asumarea responsabilitatii: munceste pentru a-ti atinge scopurile, chiar daca sarcinile pe care le ai de facut sunt neplacute; nu face lucruri de mantuiala; arata constanta, onestitate, energie si optimism

Este posibil ca unele din aceste calitati sa le ai cu prisosinta si la altele sa mai fie necesar sa lucrezi. Oricum aceasta perfectionare tine toata viata. Important pentru interviu este sa stii sa pui in valoare abilitatile pe care le ai. Cel mai bun mod de a o face este prezentand probleme pe care le-ai rezolvat utilizand o anumita abilitate: prezinti initial problema, care erau intrebarile pe care le ridica; apoi prezinti modul in care ai indreptat tu situatia, actiunile pe care le-ai intreprins si rezultatele care s-au obtinut (nu uita ca faptele concrete, de exemplu cifre, sunt cele mai apreciate).

Articole recomandate

De ce este necesar un aparat profesional pentru cafea intr-un birou? De ce este necesar un aparat profesional pentru cafea intr-un birou?
Cafeaua reprezintă ceasul deșteptător pentru mulți dintre noi. O gură de cafea și ne umplem instant de multă energie și nu este de mirare: cofeina își face mereu treaba. Studiile privind consumul de cafea în mediul business în România
Cum iti dai seama ca o oferta de angajare in videochat in Bucuresti este cu adevarat profesionista? Cum iti dai seama ca o oferta de angajare in videochat in Bucuresti este cu adevarat profesionista?
Daca alegi studioul potrivit, cariera de videochat in Bucuresti iti poate aduce numeroase satisfactii. Cum reusesti insa sa faci diferenta intre diferitele oferte de angajare? Ce diferentiaza o companie serioasa de una care nu merita increderea ta? Iata cateva elemente de care e bine sa tii cont!
Joburile care iti ofera cazare gratuita in Bucuresti Joburile care iti ofera cazare gratuita in Bucuresti
Începutul este mereu greu, dar nimeni nu se așteptă să fie atât de greu pentru un tânăr să locuiască singur în capitala României. Deși țara noastră nu este una dintre cele mai scumpe țări din Europa, salariile pentru un
4 sfaturi cheie ca sa ai grija de copiatorul tau profesional 4 sfaturi cheie ca sa ai grija de copiatorul tau profesional
In prezent, in orice birou important in care circula documente frecvent, este nevoie de un copiator de inalta calitate, cum ar fi bizhub c257i sau alte modele populare de la Konica Minolta. Cei care descopera ce avantaje are serviciul de inchirieri copiatoare konica minolta, precum si cei care aleg
Cat se castiga din videochat? Cat se castiga din videochat?
Bucuresti – capitala europeana a videochatului Raportat la castiguri, jobul ca model de videochat este unul dintre cele mai profitabile din Romania si din lume la ora actuala! Sondajele al caror scop a fost sa analizeze castigurile medii ale modelelor de videochat au