Skip to article

Clauze speciale in contractul de munca

Clauze speciale in contractul de munca
Ai trecut de interviul acela pentru care aveai o groaza de emotii. Acum slujba pe care ti-o doreai de mult iti apartine. Urmeaza pasul important al semnarii contractului de munca cu noul tau angajator. Ce trebuie sa stii inainte de a semna acest act care ar putea sa te priveze de anumite drepturi?

Asigura-te ca denumirea functiei tale este in concordanta cu pregatirea profesionala si cu pozitia pentru care ai sustinut interviul. Unele denumiri de functii sunt preluate in limbajul uzual complet din limba engleza insa ele nu exista in nomenclatorul de meserii. Citeste cu atentie responsabilitatile pe care urmeaza sa le ai. Fa diferenta intre salariul brut si cel net. Acesta din urma reprezinta suma pe care o vei lua efectiv in mana. Daca doresti sa obtii un imprumut la banca, incearca sa-ti convingi angajatorul sa treaca tot salariul, sau cel putin o mare parte din el, in contract si pe cartea de munca. Durata concediului trecuta in contractul de munca nu poate fi mai mica de 18 zile lucratoare.

Clauza de confidentialitate
Citeste cu atentie si obligatiile in contract, atat ale angajatorului, cat si ale tale, pentru a fi sigura ca nu s-a strecurat vreo clauza cu care nu esti de acord sau despre care nu ai discutat. Prin noul cod al muncii au aparut cateva clauze care nu existau in legislatia romaneasca. Printre acestea se afla clauza de confidentialitate si cea de nonconcurenta. Prin clauza de confidentialitate partile convin ca, pe toata durata contractului individual de munca si dupa incetarea acestuia, sa nu transmita date sau informatii de care au luat cunostinta in timpul executarii contractului, in conditiile stabilite in regulamentele interne, in contractele colective de munca sau in contractele individuale de munca, asa precizeaza Codul Muncii la articolul 26. Acest contract se semneaza inaintea incheierii contractului individual de munca.

Clauza de nonconcurenta
Aceasta clauza il obliga pe salariat sa nu presteze, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau ori sa nu presteze o activitate in favoarea unui tert care se afla in relatii de concurenta cu angajatorul sau. Aceasta il obliga pe angajator sa ii plateasca salariatului o indemnizatie lunara. In afara de aceasta prevedere Codul Muncii mai mentioneaza urmatoarele: clauza de neconcurenta isi produce efectele numai daca in cuprinsul contractului individual de munca sunt prevazute in mod concret activitatile ce ii sunt interzise salariatului pe durata contractului; indemnizatia datorata salariatului se negociaza si este de cel putin 25% din salariu; clauza de neconcurenta nu poate avea ca efect interzicerea in mod absolut a exercitarii profesiei salariatului sau a specializarii pe care o detine; in cazul nerespectarii, cu vinovatie, a clauzei de neconcurenta salariatul poate fi obligat la restituirea indemnizatiei si, dupa caz, la daune-interese corespunzatoare prejudiciului pe care l-a produs angajatorului. Aceasta clauza poate sa-si faca simtite efectele si dupa incetarea contractului individual de munca pentru o perioada de maximum 6 luni, in cazul functiilor de executie, si de maximum 2 ani pentru cei care au ocupat functii de conducere, daca o astfel de perioada a fost convenita expres prin contractul individual de munca.

Un nou loc de munca este inceputul unui nou drum. Pleaca pe el cu dreptul. Acorda-i toate sansele de rusita si protejaza-ti interesele inca din prima zi.

Articole recomandate

De ce este necesar un aparat profesional pentru cafea intr-un birou? De ce este necesar un aparat profesional pentru cafea intr-un birou?
Cafeaua reprezintă ceasul deșteptător pentru mulți dintre noi. O gură de cafea și ne umplem instant de multă energie și nu este de mirare: cofeina își face mereu treaba. Studiile privind consumul de cafea în mediul business în România
Cum iti dai seama ca o oferta de angajare in videochat in Bucuresti este cu adevarat profesionista? Cum iti dai seama ca o oferta de angajare in videochat in Bucuresti este cu adevarat profesionista?
Daca alegi studioul potrivit, cariera de videochat in Bucuresti iti poate aduce numeroase satisfactii. Cum reusesti insa sa faci diferenta intre diferitele oferte de angajare? Ce diferentiaza o companie serioasa de una care nu merita increderea ta? Iata cateva elemente de care e bine sa tii cont!
Joburile care iti ofera cazare gratuita in Bucuresti Joburile care iti ofera cazare gratuita in Bucuresti
Începutul este mereu greu, dar nimeni nu se așteptă să fie atât de greu pentru un tânăr să locuiască singur în capitala României. Deși țara noastră nu este una dintre cele mai scumpe țări din Europa, salariile pentru un
4 sfaturi cheie ca sa ai grija de copiatorul tau profesional 4 sfaturi cheie ca sa ai grija de copiatorul tau profesional
In prezent, in orice birou important in care circula documente frecvent, este nevoie de un copiator de inalta calitate, cum ar fi bizhub c257i sau alte modele populare de la Konica Minolta. Cei care descopera ce avantaje are serviciul de inchirieri copiatoare konica minolta, precum si cei care aleg
Cat se castiga din videochat? Cat se castiga din videochat?
Bucuresti – capitala europeana a videochatului Raportat la castiguri, jobul ca model de videochat este unul dintre cele mai profitabile din Romania si din lume la ora actuala! Sondajele al caror scop a fost sa analizeze castigurile medii ale modelelor de videochat au