Skip to article

Esential pentru interviu si CV

Esential pentru interviu si CV
Am observat ca in orice revista, ziar sau pagina de internet deschizi gasesti sfaturi despre cum sa te comporti, cum sa te imbraci la un interviu si ce sa scrii, cum sa scrii intr-un CV sau o scrisoare de intentie.

Ironia e ca nu seamana prea mult aceste sfaturi, iar despre ceea ce este cu adevarat important nu prea se discuta.

Sa luam ca exemplu interviul:

Cel mai mare accent se pune pe aspectul exterior. Cand merg la un interviu, fie barbati sau femei, candidatii nu mai stiu ce hainute sa-si puna ca sa impresioneze. Nu zic, Doamne fereste, ca haina nu face pe om, dar cred si raman la parerea ca in orice lucru trebuie pastrata o masura.

Ni se mai dau sfaturile: sa avem grija ce spunem la interviu - totul este sa parem cat mai toba de carte, chiar daca nu e asa; trebuie sa incearcam sa inpresionam, sa privim in ochii celui care ne intervieveaza, etc...

Dar ce ati spune voi daca ati aborda chiar stilul vostru, ati fi deschisi, sinceri si ati lasa omul din fata voastra sa va cunoasca, sa vada dincolo de paravanul pe care-l afiseaza orice om cand are emotii si este putin timorat?

Eu cred ca ati fi mult mai castigati. De ce?
Pentru ca ati trece si voi de bariera pe care cel din fata voastra o ridica in mod automat imediat ce ati pasit pe usa, bariera creata de faptul ca nu va cunoaste.

Si creati astfel de punti de comunicare, iar in cel mai scurt timp veti observa ca puteti purta un dialog deschis, onest in care sa aratati ce stiti, ce puteti face si veti afla daca ceea ce oferiti coincide cu ceea ce vi se cere. Veti putea discuta mult mai usor, inclusiv conditiile pe care le doriti dumneavoastra, adica intrati intr-o oarecare negociere. A nu juca roluri, a nu incerca sa manipulezi, inseamna a va trata cu respect atat pe dvs cat si compania in care incercati sa va angajati.

In ceea ce priveste CV-ul si scrisoarea de intentie amintiti-va ca acum se cer CV-urile model European.

Nici un angajator nu sta sa citeasca "Calin file de poveste". Daca ar avea rabdare si timp, poate ar face-o, dar pentru oricine este de preferat sa arunce la cos un CV stufos si sa citeasca unul concis si elocvent.

Asa ca nu ezitati si folositi modelul European.

Ca si in articolele mele anterioare, cand va spuneam sa fiti voi insiva, sa aveti curajul asta, va spun si acum la fel.

Mai devreme sau mai tarziu, adevarul iese la iveala si modul in care veti fi privit, precum si job-ul pe care il aveti depinde de dumneavoastra - asa cum ati fost angajat puteti fi si concediat, nimeni nu e obligat sa pastreze un angajat care l-a indus in eroare in ceea ce priveste unele calitati.

Articole recomandate

Munca de acasa in pandemie: avantaje si dezavantaje Munca de acasa in pandemie: avantaje si dezavantaje
Munca de acasa a devenit varianta cea mai buna in timpul pandemiei de coronavirus. Foarte multe companii au ales sa isi lase angajatii sa lucreze de la domiciliu pentru a evita raspandirea noului virus aparut din China. Lucrul de acasa are insa avantaje si dezavantaje. Multi angajatori au dezvaluit
INTERVIU Claudia Purde, fondatoarea Prichindel.ro, despre cum sa ai o afacere de succes in timpul pandemiei INTERVIU Claudia Purde, fondatoarea Prichindel.ro, despre cum sa ai o afacere de succes in timpul pandemiei
Pentru majoritatea dintre noi, pandemia de coronavirus a adus cu sine nenumarate temeri, de la cele legate de sanatatea proprie si a celor dragi la griji privind siguranta financiara si a continuitatii business-urilor. Cu aceste temeri s-a confruntat si Claudia Purde, fondatoarea magazinului online
Antreprenorii pot fi actionari unici in mai multe SRL Antreprenorii pot fi actionari unici in mai multe SRL
Antreprenorii pot fi actionari unici in mai multe societati cu raspundere limitata, potrivit unui act normativ privind modificarea Legii societatilor. Legea adoptata de Parlament in decembrie 2019 vizeaza anularea interdictiei de a fi actionar unic in mai multe societati cu raspundere limitata sau
Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante! Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante!
Tot mai multe persoane caută opțiuni prin care să poată avea independență financiară și în același timp să poată să stăpânească exclusiv modul în care își manageriază timpul, astfel încât
Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020 Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020
Elite Business Women (https://ebw.business), cel mai mare club de afaceri românesc dedicat femeilor antreprenor din România, cu prezentă internațională, invită femeile de afaceri să participe la o nouă întrunire, prima din acest an – Elite Meetup: