Skip to article

Formarea profesionala si locul de munca

Formarea profesionala si locul de munca
Cursurile de formare profesionala au devenit un lucru obisnuit si necesar. In plan profesional, a te perfectiona inseamna a fi in pas cu concurenta si, de aceea, indiferent de varsta, trebuie urmate diferite curusuri.

Exista situatii cand formarea profesionala nu permite si respectarea orelor de munca. De aceea, este bine de stiut ca - potrivit art. 149 din Codul muncii - salariatii au dreptul sa beneficieze, la cerere, de concedii pentru formare profesionala, care se pot acorda cu sau fara plata.

In temeiul art. 153 din acelasi cod, durata concediului pentru formare profesionala este asimilata unei perioade de munca efectiva in ceea ce priveste drepturile cuvenite salariatului, altele decat salariul.

Concediul fara plata pentru formarea profesionala

Cum legea nu distinge intre cele doua categorii de concedii (cel platit si cel fara plata), reiese ca si concediul fara plata pentru formare profesionala:

reprezinta o perioada asimilata stagiului de cotizare care se valorifica pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta (situatie similara sistemului asigurarilor pentru somaj si sistemului asigurarilor sociale de sanatate);

se va avea in vedere la acordarea unor drepturi de personal pe perioada activa a asiguratului, cum sunt: sporul de vechime in munca, promovarea/avansarea, concediul de odihna, concediul medical, concediul pentru cresterea copilului etc.
Formarea profesionala si locul de munca
Pentru evidentierea acestei perioade, la incetarea raportului de munca sau de serviciu, se va face mentiune expresa in carnetul de munca.

Cursurile universitare la zi - vechime in munca
Daca in timpul serviciului urmam si cursuri universitare, insa numai la zi, trebuie sa stim ca ele sunt considerate vechime in munca.

In ceea ce priveste pensia pentru limita de varsta, observam ca art. 153 din Codul muncii este complementar art. 38 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si a altor drepturi de asigurari sociale, potrivit carora se asimileaza stagiului de cotizare si perioada necontributiva in care asiguratul a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar.

Pentru calculul pensiei, la determinarea punctajului anual, se va utiliza 25% din salariul mediu brut lunar pe economie din perioada in care asiguratul a beneficiat de concediu fara plata pentru formare profesionala


Sursa: Contract de munca

Articole recomandate

Fa si tu o multime de bani din videochat non-adult in Iasi la Heylux! Fa si tu o multime de bani din videochat non-adult in Iasi la Heylux!
Banii sunt mai importanți ca oricând. Mai ales în perioada asta, plină de necunoscute. Când multe joburi dispar sau sunt prost plătite, videochatul în Iași e o opțiune serioasă pentru tine. Oricâte probleme ar fi peste tot, domeniul ăsta
Art Studio Bucuresti - descopera independenta financiara Art Studio Bucuresti - descopera independenta financiara
Despre Art Studio Art Studio Bucuresti iti ofera mai mult decat un loc de munca intr-un studio videochat profesionist. Este locul care iti poate oferi siguranta financiara, stabilitate si confort, totul conform cu legile impuse pe piata muncii. Jobul de model de videochat la Art Studio imbina
Antreprenoriat feminin in Romania Antreprenoriat feminin in Romania
Anul 2020 este unul care va rămâne în istorie – pandemia a afectat viețile tuturor, atât cele personale, cât și cele profesionale și a lăsat o ampremntă grea și asupra economiei naționale, dar și celei globale. Nici pentru
Cum alegi cele mai bune oferte de angajari videochat din Bucuresti? Cum alegi cele mai bune oferte de angajari videochat din Bucuresti?
Una dintre cele mai mari probleme pentru un model aflat la început de carieră este identificarea celor mai bune oferte de angajări videochat . La o simplă căutare în anunțurile din site-urile de joburi vei descoperi sute de oferte, care mai de care mai tentante,
Ce configurare de bucatarie e potrivita pentru restaurantul tau Ce configurare de bucatarie e potrivita pentru restaurantul tau
Orice bucătărie de restaurant include 5 zone distincte: depozitare, spălat, pregătire, gătit, servit. Însă ceea ce dictează modul în care vei aranja aceste zone este meniul restaurantului tău. În funcție de acesta se așează totul