Skip to article

Interviul de angajare: un concurs de miss?

Interviul de angajare: un concurs de miss?
Fii tu insati la interviul de angajare: doar asa iti vei gasi jobul care ti se potriveste!

Ce au in comun interviul de angajare si concursul de miss?

Intr-un concurs de frumusete, juriul se uita la candidate, le pune si cateva intrebari, iar apoi urmeaza proba rochiilor de seara si a costumelor de baie. La final, juriul proclama castigatoarea. Ea plange de fericire, toate celelalte concurente o felicita si se intorc acasa depresive pentru ca nu au luat ele coroana.

Oamenii au inceput sa trateze interviurile de angajare in acelasi fel. Ne uitam la angajator ca la un juriu ce trebuie impresionat si de care ne temem. In loc sa te gandesti "ce ai face in acea situatie", te gandesti "oare ce vrea juriul sa auda?"

Diferenta e ca la finalul concursului de miss, castigatoarea primeste o coroana, bani si obligatia de a se plimba intr-o decapotabila de ziua orasului, in timp ce castigatoarea "concursului" de angajare va petrece 40 ore pe saptamana cu "juriul".

Desi rezultatele celor doua concursuri difera, oamenii au totusi tendinta sa le trateze la fel.

Insa interviul de angajare nu e locul in care sa dai raspunsurile pe care managerul vrea sa le auda. Trebuie sa fii tu insati, doar astfel veti sti amandoi daca sunteti compatibili pentru a lucra impreuna si daca esti potrivita pentru job.

Tine minte: interviul e reciproc, angajatorul are dreptul la intrebarile sale, dar si tu la ale tale!

Intrebari de pus angajatorului inainte sa accepti job-ul

E o pozitie nou creata sau deja existenta in structura companiei?

Daca exista deja, de ce a plecat ultima persoana care a detinut postul? Daca persoana a fost promovata, e minunat, dar daca a plecat, care au fost motivele? Incearca sa afli cu tot dinadinsul de ce a renuntat persoana dinaintea ta.

Daca pozitia e noua, sunt si responsabilitatile noi sau sunt luate de pe umerii altor angajati? Ce parere au acesti angajati despre noua formula? Vei intra intr-o situatie tensionata sau oamenii vor fi incantati sa te cunoasca?

Care este stilul de management al managerului ?

Daca tu esti o persoana cu stil de lucru independent, sigur nu-ti va placea sa ai de-a face cu un manager care-ti cere sa-i dai raportul pentru orice chichita. Afla daca managerul obisnuieste sa ofere feedback.

Ce fel de oameni reusesc in companie?

Ce fel de oameni nu reusesc? Daca tu esti o persoana conservatoare, iar compania e una ce se reinventeaza adesea, s-ar putea sa nu va intelegeti prea bine.

Cat de des survin "crizele"?

Care este de obicei cauza lor? Crizele se datoreaza planificarii deficitare a celorlalte departamente, lipsei de resurse, clientilor? Trebuie sa stii cum functioneaza aceste lucruri.

Autor: Nuage

Articole recomandate

Antreprenorii pot fi actionari unici in mai multe SRL Antreprenorii pot fi actionari unici in mai multe SRL
Antreprenorii pot fi actionari unici in mai multe societati cu raspundere limitata, potrivit unui act normativ privind modificarea Legii societatilor. Legea adoptata de Parlament in decembrie 2019 vizeaza anularea interdictiei de a fi actionar unic in mai multe societati cu raspundere limitata sau
Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante! Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante!
Tot mai multe persoane caută opțiuni prin care să poată avea independență financiară și în același timp să poată să stăpânească exclusiv modul în care își manageriază timpul, astfel încât
Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020 Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020
Elite Business Women (https://ebw.business), cel mai mare club de afaceri românesc dedicat femeilor antreprenor din România, cu prezentă internațională, invită femeile de afaceri să participe la o nouă întrunire, prima din acest an – Elite Meetup:
Ai schimbat locul de munca? S-ar putea sa ai nevoie de fisa medicala pentru angajare Ai schimbat locul de munca? S-ar putea sa ai nevoie de fisa medicala pentru angajare
Un job nou inseamna o noua etapa in viata ta! Probabil ca esti incantata de schimbarea aparuta si de oportunitatile pe care aceasta le aduce. Daca te afli in situatia de a schimba locul de munca, exista cateva aspecte la care sa fii atenta. Dincolo de faptul ca urmeaza sa te adaptezi noului birou
3 modalitati prin care poti scapa de teama vorbitului in public 3 modalitati prin care poti scapa de teama vorbitului in public
Vorbitul in public este printre cel mai des intalnite temeri ale oamenilor. Iar daca ne gandim la faptul ca noi relationam zilnic cu alte persoane si discutam mereu cu oamenii, aceasta temere pare relativ usor de depasit. Ei bine, pentru unii oameni nu este chiar atat de usor. Insa solutii exista