Skip to article

Limbajul corpului pentru interviul de angajare

Limbajul corpului pentru interviul de angajare
Semnalele pe care le transmite corpul tau in timpul unui interviu de angajare pot fi decisive in obtinerea unui job. Angajatorul iti va simti nervozitatea si nesiguranta si va incerca sa profite de aceste lucruri pentru a te pune la incercare. Daca totusi gesturile tale vor demonstra ca esti o persoana sigura pe sine, vei avea numai de castigat. Descopera cateva dintre cele mai bune sfaturi in ceea ce priveste limbajul corpului in timpul interviului.

1. Strangerea de mana


Incearca sa ai o strangere de mana cat mai ferma, fara sa para ca ai emotii sau ca iti este frica de ceva. In timp ce strangi manca angajatorului, priveste-l in ochi si prezinta-te. Daca vei evita privirea si vei avea o strangere de mana foarte moale, ai putea da impresia ca esti usor de dominat si ca esti o persoana supusa. Niciun angajator nu vrea sa aiba in echipa sa o "pisica", ci doar cei mai puternici "lei".

2. Relaxeaza-te

In timpul unui interviu nu trebuie sa stai ca si cum ai fi un manechin de plastic. Este adevarat ca este necesar sa ai spatele drept si sa ai o pozitie prezentabila, dar nimanui nu plac persoanele care sunt crispate si stau ca si cum ar fi fixate.

Incearca sa ai o pozitie ferma in limita normalului si sa nu para ca stai chinuita sau fortata.

3. Contactul vizual

Mentine contactul vizual pe toata durata discutiei si muta-ti privirea doar in momentul in care angajatorul iti indica anumite lucruri. Persoanele care nu mentin contactul vizual sunt privite ca fiind slabe si fara personalitate, usor de manipulat si manevrat. Evita sa lasi aceasta impresie.

4. Gesticuleaza

Foloseste-te de maini atunci cand discuti sau incerci sa explici acest lucru. Acest gest indica expresivitate, implicare si te ajuta sa dai forma ideilor tale. Evita totusi sa gesticulezi prea mult pentru ca gesturile tale pot fi interpretate ca o stare de neliniste si nesiguranta.

Descopera alte semnale pe car elimbajul corpului le transmite. Aplica-le sau evita-le, in functie de mesajul pe care vrei sa il transmiti.

Mers cu capul sus si spatele drept - incredere in sine
Pozitia in picioare, cu mana in sold - agresivitate
Umerii aplecati si mainile in buzunare - teama, lipsa de incredere in sine, nepasare
Mainile impreunate la spate - frustrare, furie, retinere
Incrucisarea picioarelor - plictiseala
Muscarea/roaderea unghiilor - nervozitate
Atingerile dese pe varful nasului - indoiala, minciuna
Atingerea barbiei - incearcarea de a lua o decizie
Atingerea urechii - indecizie
Joaca cu suvitele de par - lipsa de incredere in sine
Capul usor inclinat intr-o parte - interes
Palma deschisa - sinceritate
Atingerea biroului cu buricele degetelor - nerabdare.

Acorda foarte multa atentie acestor gesturi. In general angajatorii sunt foarte atenti la toate gesturile tale si vor profita de orice senzatie de nesiguranta pe care o transmiti. In general este bine sa te relaxezi si sa ii demontrezi angajatorului ca ai incredere in tine, atat prin gesturi, cat si prin prin cuvintele pe care le spui si modul prin care le spui.

Autor: Corina Petrea

Articole recomandate

Munca de acasa in pandemie: avantaje si dezavantaje Munca de acasa in pandemie: avantaje si dezavantaje
Munca de acasa a devenit varianta cea mai buna in timpul pandemiei de coronavirus. Foarte multe companii au ales sa isi lase angajatii sa lucreze de la domiciliu pentru a evita raspandirea noului virus aparut din China. Lucrul de acasa are insa avantaje si dezavantaje. Multi angajatori au dezvaluit
INTERVIU Claudia Purde, fondatoarea Prichindel.ro, despre cum sa ai o afacere de succes in timpul pandemiei INTERVIU Claudia Purde, fondatoarea Prichindel.ro, despre cum sa ai o afacere de succes in timpul pandemiei
Pentru majoritatea dintre noi, pandemia de coronavirus a adus cu sine nenumarate temeri, de la cele legate de sanatatea proprie si a celor dragi la griji privind siguranta financiara si a continuitatii business-urilor. Cu aceste temeri s-a confruntat si Claudia Purde, fondatoarea magazinului online
Antreprenorii pot fi actionari unici in mai multe SRL Antreprenorii pot fi actionari unici in mai multe SRL
Antreprenorii pot fi actionari unici in mai multe societati cu raspundere limitata, potrivit unui act normativ privind modificarea Legii societatilor. Legea adoptata de Parlament in decembrie 2019 vizeaza anularea interdictiei de a fi actionar unic in mai multe societati cu raspundere limitata sau
Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante! Planuri antreprenoriale in fashion? Iata principalele variante!
Tot mai multe persoane caută opțiuni prin care să poată avea independență financiară și în același timp să poată să stăpânească exclusiv modul în care își manageriază timpul, astfel încât
Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020 Elite Meetup: Energie si Smartlife 2020
Elite Business Women (https://ebw.business), cel mai mare club de afaceri românesc dedicat femeilor antreprenor din România, cu prezentă internațională, invită femeile de afaceri să participe la o nouă întrunire, prima din acest an – Elite Meetup: